Tu ce stii despre serviciile si protocoalele internetului?

Tu ce stii despre serviciile si protocoalele internetului?

0 Shares
0
0
0

Protocoale

In timp ce componentele hardware din infrastructura de Internet pot fi adesea utilizate pentru a sprijini alte sisteme software, de asemenea sunt importante proiectarea si procesul de standardizare a software-ului care caracterizeaza Internetul si ofera fundamentul scalabilitatii si succesului sau. Responsabilitatea pentru proiectarea arhitecturala a sistemelor software de Internet a fost asumata de Internet Engineering Task Force (IETF).

IETF conduce grupuri de lucru cu setari standard, deschise oricarui individ, despre diferitele aspecte ale arhitecturii Internetului. Contributiile si standardele rezultate sunt publicate sub forma de documente de solicitare (RFC) pe site-ul IETF. Principalele metode de creare a retelelor care permit functionarea internetului sunt continute in RFC special desemnate, care constituie standardele de internet. Alte documente mai putin riguroase sunt pur si simplu informative, experimentale sau istorice, sau documenteaza cele mai bune practici actuale (BCP) atunci cand implementeaza tehnologiile Internet.

Standardele de Internet descriu un cadru cunoscut sub numele de suite de protocol Internet, sau pe scurt TCP / IP, bazat pe primele doua componente. Aceasta este o arhitectura de model care imparte metodele intr-un sistem stratificat de protocoale, documentat initial in RFC 1122 si RFC 1123. Straturile corespund mediului sau domeniului in care isi desfasoara serviciile. In partea de sus se afla stratul de aplicatii, ca spatiu pentru metodele de retea specifice aplicatiei utilizate in aplicatiile software.

De exemplu, un program de browser web foloseste modelul de aplicatie client-server si un protocol specific de interactiune intre servere si clienti, in timp ce multe sisteme de partajare a fisierelor utilizeaza o paradigma peer-to-peer. Sub acest strat superior, stratul de transport conecteaza aplicatiile pe diferite gazde cu un canal logic prin retea cu metode de schimb de date adecvate.

La baza acestor straturi se afla tehnologiile de retea care interconecteaza retelele lor si schimba traficul intre ele. Stratul de internet permite calculatoarelor sa se identifice si sa se localizeze reciproc prin adresele IP (Internet Protocol) si sa isi orienteze traficul prin retele intermediare (de tranzit). In partea de jos a arhitecturii se afla stratul de legaturi, care ofera conectivitate logica intre gazdele de pe aceeasi legatura de retea, cum ar fi o retea locala (LAN) sau o conexiune dial-up.

Modelul este proiectat sa fie independent de hardware-ul de baza utilizat pentru conexiunile fizice, neluand in seama nici un detaliu de acest gen (de natura hardware). Au fost dezvoltate si alte modele, cum ar fi modelul OSI, care incearca sa fie cuprinzator in toate aspectele comunicarii. Desi exista multe asemanari intre modele, acestea nu sunt compatibile in detaliu, in ceea ce priveste descrierea sau implementarea. Cu toate acestea, protocoalele TCP / IP sunt de obicei incluse in discutia despre reteaua OSI.

Componenta cea mai proeminenta a modelului de internet este Protocolul Internet (IP), care ofera sisteme de adresare, inclusiv adrese IP, pentru computerele din retea. IP permite prelucrarea internetului si, in esenta, stabileste cum functioneaza acesta. Protocolul Internet Versiunea 4 (IPv4) este versiunea initiala utilizata pentru prima generatie a Internetului si este inca in uz dominant. Acesta a fost proiectat pentru a adresa pana la ≈4,3 miliarde de gazde.

Cu toate acestea, cresterea exploziva a internetului a dus la epuizarea adreselor IPv4, care a intrat in etapa finala in 2011, cand s-a epuizat grupul global de alocare a adreselor.

O noua versiune de protocol, IPv6, a fost dezvoltata la mijlocul anilor 1990, iar aceasta ofera capacitati de adresare mult mai mari si rutare mai eficienta a traficului pe Internet. IPv6 este in prezent in desfasurare si in crestere in intreaga lume, din moment ce registrele de adrese de Internet (RIR) au inceput sa solicite tuturor managerilor de resurse, sa planifice adoptarea si conversia rapida.

IPv6 nu este interoperabila direct prin proiectarea cu IPv4. In esenta, stabileste o versiune paralela a internetului care nu este accesibila direct cu software-ul IPv4. Astfel, facilitatile de traducere trebuie sa existe pentru prelucrarea internetului sau nodurile trebuie sa aiba un program de retea duplicat pentru ambele retele. In esenta, toate sistemele de operare moderne de calculator accepta ambele versiuni ale protocolului Internet.

Infrastructura de retea este insa in curs de dezvoltare. In afara de gama complexa de conexiuni fizice care alcatuiesc infrastructura sa, internetul este facilitat prin contracte comerciale bi-sau multilaterale, de exemplu, acorduri peering si prin specificatii tehnice sau protocoale care descriu schimbul de date prin retea. Intr-adevar, Internetul este definit prin interconectarile si politicile sale de rutare.

Servicii

Internetul ofera numeroase servicii de retea, cel mai proeminent si cunoscut fiind World Wide Web, inclusiv medii de socializare, posta electronica, aplicatii mobile, jocuri online multiplayer, telefonie pe Internet, partajare de fisiere si servicii media de streaming.

Termenii Internet si World Wide Web, sau doar Web, sunt adesea folositi in mod interschimbabil, dar cei doi termeni nu sunt sinonimi. World Wide Web este o aplicatie pe care miliarde de oameni o folosesc pe internet si care s-a schimbat in mod repetat. Majoritatea serverelor care furnizeaza aceste servicii sunt gazduite astazi in centre de date, iar continutul este adesea accesat prin retele de livrare de continut performant.

World Wide Web

World Wide Web este o colectie globala de documente, imagini, multimedia, aplicatii si alte resurse, inter-relationate logic de catre hyperlink-uri si referite cu identificatori de resurse uniforme (URI), care furnizeaza un sistem global de referinte numite. URI-urile identifica in mod simbolic serviciile, serverele web, bazele de date si documentele si resursele pe care le pot oferi. Protocolul de transfer hipertext (HTTP) este principalul protocol de acces al World Wide Web. Serviciile web folosesc de asemenea HTTP pentru comunicarea intre sisteme software, pentru partajarea si schimbul de date de afaceri si logistica.

Software-ul browserului World Wide Web, cum ar fi Microsoft Internet Explorer / Edge, Mozilla Firefox, Opera, Safari Apple si Google Chrome, permite utilizatorilor sa navigheze de la o pagina web la alta prin hyperlink-urile incorporate in documente. Aceste documente pot contine, de asemenea, orice combinatie de date computerizate, inclusiv grafica, sunete, text, video, multimedia si continut interactiv, care ruleaza in timp ce utilizatorul interactioneaza cu pagina.

Software-ul din partea clientului poate include animatii, jocuri, aplicatii de birou si demonstratii stiintifice. Prin intermediul unei cercetari pe Internet, bazate pe cuvinte cheie, folosind motoare de cautare precum Yahoo, Bing si Google, utilizatorii din intreaga lume au acces facil si instantaneu la o cantitate vasta si diversa de informatii online. In comparatie cu mass-media tiparita, cartile, enciclopedii si biblioteci traditionale, World Wide Web a permis descentralizarea informatiilor la scara larga.

Web-ul a permis persoanelor si organizatiilor sa publice idei si informatii pentru o audienta potential mare din on-line, cu cheltuieli reduse si reducere de timp. Publicarea unei pagini web, a unui blog sau construirea unui site web, implica costuri initiale reduse si multe servicii gratuite sunt de asemenea disponibile.

Cu toate acestea, publicarea si mentinerea unor site-uri web profesionale, mari, cu informatii atractive, diverse si actualizate, este inca o abordare dificila si scumpa. Multe persoane si unele companii si grupuri folosesc jurnale web sau bloguri, care sunt utilizate in mare masura ca jurnale online usor actualizabile. Unele organizatii comerciale incurajeaza personalul sa comunice sfaturi in domeniile lor de specializare, in speranta ca vizitatorii vor fi impresionati de cunostintele expertilor si de informatiile gratuite oferite de acestia,  fiind astfel atrasi catre serviciile corporatiei respective.

Publicitatea pe paginile web populare poate fi profitabila, iar comertul electronic, care este vanzarea de produse si servicii direct prin intermediul web, continua sa creasca.

Publicitatea online este o forma de marketing si publicitate, care foloseste internetul pentru a transmite mesaje de marketing promotionale consumatorilor. Include marketing prin e-mail, marketing pentru motoarele de cautare (SEM), marketing social media, multe tipuri de reclame afisate (inclusiv publicitate prin bannere web) si publicitate mobila. In 2011, veniturile din publicitatea pe internet in Statele Unite le-au depasit pe cele ale televiziunii prin cablu. Totusi, multe practici comune de publicitate online sunt controversate si sunt tot mai supuse reglementarilor.

0 Shares
You May Also Like