Cand si de ce au aparut criptomonedele?

0 Shares
0
0
0

Criptomonedele sunt monede digitale sau virtuale care sunt capabile sa functioneze ca mijloc de schimb la nivel de la persoana la persoana, permitand plati directe intre persoane.

In ciuda existentei de cativa ani, criptomonedele au devenit un fenomen global in 2017, cand pretul Bitcoin a crescut pana la aproape 20 000 USD. 2017 a marcat si anul in care tranzactionarea criptomonedelor a devenit o optiune populara de investitii si sursa de venit activ pentru oamenii din intreaga lume.

Ce a condus la criptocurrente in primul rand?

Istoria criptomonedelor care pot fi tranzactionate si pe www.bitmahavi.com, dateaza de la inceputul anilor 1980, in care criptograful David Chaum a creat o forma anonima, criptografica si electronica de bani. Aceasta s-a numit ecash si a fost implementata ulterior prin cadrul Digicash, care a permis moneda digitala sa nu poata fi urmarita de banca emitenta, de guvern sau de orice alt tert.

Desi cercetarile ulterioare au precedat criptomonedele in urma acestor evolutii, acestea nu au atins un punct de importanta pana la inceputul anilor 2000.

Mai exact, in 2008, lumea a fost martora unei crize financiare severe: bancile au falit, afacerile s-au prabusit si sute de mii de oameni au avut predicamente financiare severe; incapabili fiind sa plateasca case, imprumuturi si alte investitii. In aceasta perioada au aparut criptomonedeele.

Cum a inceput colapsul financiar?

Pe baza unui fenomen cunoscut sub denumirea de banca cu rezerve fractionate, bancilor li se permite legal sa cheltuiasca pana la 90% din banii clientilor lor in orice moment. Altfel spus, bancile sunt obligate sa pastreze doar 10% din banii clientilor lor ca rezerve financiare. Celalalt 90% este cheltuit pentru alte investitii (imprumuturi acordate clientilor noi etc).

In anii precedenti pana in 2008, bancile din intreaga lume (in special in Statele Unite) au folosit pana la 90% din capitalul lor lichid pentru, printre altele, sa parieze pe „ipoteci subprime cu risc ridicat”. Acestea pot fi intelese ca credite ipotecare care au fost luate de catre debitorii care, de la inceput, nu vor putea sa le ramburseze.

Deoarece era atat de usor sa achizitionezi o ipoteca, preturile locuintelor au fost drastic umflate si astfel, imprumutatorii deja „slabi” aveau si mai putine sanse de a putea rambursa ipoteca.

Intelegerea colapsului financiar

In cele din urma, a fost implementat ciclul nesustenabil de credite ipotecare si imprumuturi. Creditele ipotecare au fost neplatite (nu au putut fi rambursate), iar valoarea umflata a locuintelor a inceput sa se prabuseasca. In consecinta, bancile s-au lasat detinute de o gama larga de active care s-au ridicat la mult mai putin decat ceea ce a fost imprumutat initial.

Tineti minte acea regula de 10% mentionata la inceput? In mod normal, bancile sunt capabile sa supravietuiasca cu un procent de lichiditate atat de scazut, dar pentru ca acum nu aveau nimic aproape de suma de bani pe care clientii le-au acordat-o, au experimentat ceea ce este cunoscut drept „criza de lichiditate”. O „criza de lichiditate” poate fi inteleasa pur si simplu ca fiind o lipsa de numerar disponibil si de capital.

De exemplu, Bear Sterns, o banca proeminenta la acea vreme, avea o pozitie neta de capital de doar 11,1 miliarde de dolari. Aceasta suma de 11,1 miliarde de dolari a sustinut active de 395 de miliarde de dolari, multe dintre ele fiind in totalitate ilicide si potential inutile.

In cele din urma, increderea investitorilor si a creditorilor in banca a fost diminuata in intregime si nu au mai avut de ales decat sa apeleze la Rezerva Federala pentru a incepe procesul de a fi „salvat” si salvat.

Acest tipar a inceput sa se compileze si sa se inmulteasca in alte banci, firme de investitii si companii de asigurari, rezultand in faliment, disparitie generala si, in final, „prabusirea” pietei financiare in 2008.

Daca vorbim despre modul in care sistemul financiar s-a prabusit, este important sa subliniem amploarea la care bancile au o influenta asupra pietelor noastre financiare.

In 2012, de exemplu, cea mai mare banca din Europa – HSBC – a fost gasita vinovata de facilitarea spalarii banilor de cel putin 881 milioane dolari din veniturile din vanzarea de droguri ilegale. In afara de asta, au fost gasiti de asemenea vinovati de mutarea banilor pentru bancile saudite legate de grupari teroriste.

In urma investigatiilor efectuate de Departamentul de Justitie al SUA, niciunii executivi ai HSBC nu s-au confruntat cu acuzatii pentru actiunea lor. Mai degraba, banca a fost obligata sa plateasca o amenda de 1,9 miliarde de dolari.

In ciuda faptului ca pare o suma mare de bani, a echivalat cu un profit in valoare de cinci saptamani doar pentru banca. Aceste tipuri de povesti ilustreaza un grad puternic de dezechilibru al puterii in sistemul nostru financiar actual.

Aparitia criptomonedei

Scopul istoriei de mai sus este de a oferi contextul motivatiei pentru criptomoneda. In timpul accidentului financiar, bancile si institutiile financiare din intreaga lume au trebuit sa fie „salvate” de guvernele lor si, prin urmare, indirect de contribuabili.

Drept urmare, a inceput sa devina din ce in ce mai clar ca sistemul financiar modern nu numai ca nu era de incredere si de fragilitate, dar poate chiar eronat in mod inerent.

Astfel, printre alte motive care urmaresc cercetarea si interesul pentru tehnologia criptografica, dorinta unei monede alternative a rezultat dintr-o nemultumire profunda a bancilor traditionale si a institutiilor financiare.

Nu numai asta, dar si criptomonedele au rezultat dintr-o nemultumire profunda fata de monedele Fiat traditionale: cea mai predominanta forma de moneda astazi.

Monedele Fiat sunt monede care au fost create de un guvern national, a carui oferta este controlata complet de un guvern national si a carei existenta este prognozata de cetateni si institutii care au credinta in acel guvern.

0 Shares
You May Also Like