Ce este un bot de internet si cum functioneaza?

Ce este un bot de internet si cum functioneaza?

0 Shares
0
0
0

Un bot de Internet, robot web, robot sau pur si simplu bot, este o aplicatie software care executa sarcini automate (scripturi) pe Internet.

De obicei, robotii indeplinesc sarcini care sunt simple si repetitive, mult mai rapid decat ar putea o persoana. Cea mai extinsa utilizare a robotilor este pentru crawling-ul web, in ​​care un script automat preia, analizeaza si arhiveaza informatii de pe serverele web. Mai mult de jumatate din tot traficul web este generat de roboti.

Eforturile pe care le fac serverele care gazduiesc site-uri web pentru a restrictiona robotii, difera. Unele servere au un fisier robots.txt care contine regulile ce guverneaza comportamentul botului pe serverul respectiv. Oricarui bot care nu respecta regulile i-ar putea fi, in teorie, refuzat accesul sau ar putea fi eliminat de pe site-ul web afectat.

Daca fisierul text postat nu are un program / software / aplicatie asociat, atunci respectarea regulilor este in intregime voluntara. Nu ar exista nicio modalitate de a pune in aplicare regulile sau de a va asigura ca producatorul sau implementatorul unui bot citeste sau recunoaste fisierul robots.txt.

Unii roboti sunt „buni” – de ex. paianjenii motoarelor de cautare – in timp ce altii sunt folositi pentru a lansa atacuri rau intentionate, de exemplu in campanii politice.

IM si IRC

Unii roboti comunica cu utilizatorii serviciilor bazate pe Internet, prin mesagerie instant (IM), Internet Relay Chat (IRC) sau o alta interfata web, cum ar fi Facebook Bots si Twitterbots. Aceste mesaje de chat pot permite oamenilor sa puna intrebari in engleza simpla si apoi sa formuleze un raspuns. Astfel de roboti se pot ocupa adesea despre raportarea vremii, informatii despre codul postal, scoruri sportive, conversie in moneda sau alte unitati etc.

Botii sunt foarte des folositi pe retelele de socializare. De multe ori interactionam cu un bot si nici macar nu stim asta.

Un rol suplimentar al unui bot IRC poate fi acela de a asculta pe un canal de conversatie, comentand anumite fraze rostite de participanti (bazate pe potrivirea modelului). Aceasta este uneori folosita ca un serviciu de ajutor pentru utilizatori noi sau pentru a cenzura profanitatea.

Botii sociali

Botii de retea sociala sunt seturi de algoritmi care isi asuma indatoririle seturilor repetate de instructiuni pentru a stabili un serviciu sau o conexiune intre utilizatorii retelelor sociale. Diferitele modele de boti de retea variaza de la roboti de chat-uri, algoritmi conceputi pentru a conversa cu un utilizator uman, pana la roboti sociali, algoritmi conceputi pentru a imita comportamentele umane pentru a conversa cu tiparele comportamentale similare cu cele ale unui utilizator uman.

Istoria botilor sociali poate fi urmarita pana la Alan Turing in anii ’50 – si viziunea sa de a proiecta seturi de cod instructionale. Din 1964 pana in 1966, ELIZA, un program de calculare a procesarii limbajului natural creat de Joseph Weizenbaum, este un indicator timpuriu al algoritmilor de inteligenta artificiala care i-a inspirat pe programatorii de calculator sa proiecteze programe care sa poata adapta tiparele de comportament la seturile lor de instruire.

Drept urmare, procesarea limbajului natural a devenit un factor de influenta in dezvoltarea inteligentei artificiale si a robotilor sociali, deoarece progresele tehnologice inovatoare sunt realizate odata cu progresul diseminarii in masa a informatiilor si a gandirii pe site-urile de socializare.

Rapoartele interferentelor politice la alegerile recente, inclusiv alegerile generale din SUA si Marea Britanie, au stabilit ca notiunea de bot de internet, este mai raspandita din cauza eticii care este contestata intre design-ul botului si designer-ul acestuia.

Potrivit lui Emilio Ferrara, un informatician de la Universitatea din California de Sud, care raporteaza Comunicarile ACM, a declarat ca “lipsa resurselor disponibile pentru a implementa verificarea faptelor si verificarea informatiilor are ca rezultat volumele mari de rapoarte si previziuni false, facute cu privire la acestea, de catre roboti, in platformele de socializare.” In cazul Twitter, majoritatea acestor roboti sunt programati cu adaugarea unor capacitati de filtrare care vizeaza cuvinte si fraze cheie. In timp ce atentia robotilor este programata pentru a raspandi informatii neverificate pe toata platforma de socializare, rezultatul este o provocare cu care se confrunta programatorii in spectrul unui climat politic ostil.

Functiile binare sunt desemnate programelor si folosind o interfata de program cu o aplicatie incorporata pe site-ul de socializare, executa functiile incredintate. “Efectul Bot” este ceea ce Ferrera considera ca “atunci cand socializarea robotilor si a utilizatorilor umani creeaza o vulnerabilitate la scurgerea informatiilor personale si influenteaza polarizarea in afara eticii codului botilor.”

Potrivit lui Guillory Kramer in studiul sau, el observa comportamentul utilizatorilor volatili emotional si impactul pe care il au botii asupra utilizatorilor, modificand perceptia realitatii.

Botii comerciali

Au existat multe controverse cu privire la utilizarea botilor intr-o functie de tranzactionare automata. Site-ul licitatiei eBay a fost actionat in judecata, din cauza incercarii acestuia de a suprima o companie terta sa foloseasca boti, pentru a-si marketa site-ul in cautari; aceasta abordare s-a declansat pe eBay si a atras atentia altor companii.

Betfair, bazat in Regatul Unit, a sesizat o cantitate atat de mare de trafic provenind de la roboti, incat a lansat un API WebService destinat programatorilor de boti, prin intermediul careia poate gestiona activ interactiunile bot-utilizator.

Fermele de boti sunt cunoscute pentru a fi utilizate in magazinele de aplicatii online, precum Apple App Store si Google Play, pentru a manipula pozitiile sau pentru a creste evaluari / recenzii pozitive.

O forma rapida, benigna, de bot pe internet, este in crestere rapida. Din 2016, cand Facebook Messenger a permis dezvoltatorilor sa plaseze chatboti pe platforma lor, a existat o crestere exponentiala a utilizarii lor doar pe acel forum. 30.000 de roboti au fost creati pentru Messenger in primele sase luni, ajungand la 100.000 pana in septembrie 2017. Avi Ben Ezra, CTO din SnatchBot, a declarat pentru Forbes ca dovezile provenite din utilizarea platformei lor de chatbot au indicat o economie de aproape 10 de milioane de ore de munca umana, deoarece „live chat-ul” pe site-urile web a fost inlocuit cu roboti.

Companiile folosesc boti de internet pentru a creste implicarea online si pentru a eficientiza comunicarea. Companiile folosesc deseori roboti pentru a reduce costurile, in loc sa angajeze oameni pentru a comunica cu consumatorii si au dezvoltat noi modalitati de a eficientiza acesti roboti. Robotii de chat sunt folositi pentru a raspunde la intrebarile clientilor. De exemplu, Domino’s a dezvoltat un chatbot care poate lua comenzi prin Facebook Messenger. Chatbot-urile permit companiilor sa aloce timp angajatilor lor, pentru lucruri mai importante.

Botii rau intentionati

O utilizare rau intentionata a robotilor este coordonarea si operarea unui atac automat asupra computerelor in retea, cum ar fi un atac de refuz al serviciului de catre un botnet. Botii de internet sau webbotii pot fi, de asemenea, folositi pentru a comite fraude pe clicuri si deseori, in utilizarea in jocurile de tip MMORPG, ca boti de jocuri pe calculator. In prezent, un astfel de bot este folosit si in jocuri video precum PUBG.

Botii mobili PUBG sunt, de asemenea, legati de familia de roboti rau intentionati. Robotul de spam este un bot de internet care incearca sa spameze cantitati mari de continut pe Internet, adaugand de obicei link-uri de publicitate. Peste 94,2% dintre site-urile web au suferit un atac al unui bot, la un moment dat.

Exista boti rau intentionati de urmatoarele tipuri:

 1. Spambot-uri care recolteaza adrese de e-mail din paginile de contact sau tip carte de vizita
 2. Programele de descarcare care reduc semnificativ latimea de banda, descarcand site-uri web intregi
 3. Copiatori de site-uri web care preiau continutul site-urilor web si il reutilizeaza fara permisiune pe pagini terte, generate automat
 4. Botii de inregistrare care inregistreaza o adresa de e-mail specifica la numeroase servicii pentru ca mesajele de confirmare sa inunde mesageria de e-mail, care indica o incalcare a securitatii.
 5. Virusi si viermi
 6. Atacuri DDoS
 7. Botnets
 8. Spambotii care incearca sa redirectioneze oamenii pe un site web rau intentionat, uneori gasit in sectiuni de comentarii sau forumuri pe diverse site-uri web.
 • Botii sunt, de asemenea, utilizati pentru a cumpara locuri bune pentru concerte, in special de catre brokerii de bilete care revand biletele. Botii sunt folositi pe site-uri de divertisment pentru evenimente. Botii sunt folositi de catre brokerii de bilete pentru a obtine in mod nedrept cele mai bune locuri pentru ei insisi, privand in acelasi timp publicul larg de a avea sansa sa obtina locuri bune. Botul parcurge procesul de achizitie si obtine locuri mai bune.
 • Botii sunt adesea folositi in jocurile online de tip multiplayer masiv pentru a obtine resurse care altfel ar necesita timp sau efort semnificativ pentru a fi obtinute; acesta este un motiv de ingrijorare pentru majoritatea economiilor online din joc.
 • Botii sunt de asemenea folositi pentru a creste vizionarile pentru videoclipurile YouTube.
 • Botii sunt folositi pentru a creste numarul de trafic pe raportarea analizelor pentru a extrage bani de la agentii de publicitate.
 • Botii pot fi utilizati pe forumurile de internet pentru a posta automat mesaje inflamatorii sau insensibile pentru a perturba utilizatorii forumului si a declansa discutii.
 • Cea mai utilizata tehnica anti-bot este utilizarea CAPTCHA, care este o forma de testare de tip Turing, folosita pentru a face distinctia intre un utilizator uman si un bot mai putin sofisticat dotat cu AI, prin utilizarea de text care poate fi citit grafic, doar de catre om. Exemple de furnizori includ Recaptcha si companii comerciale, cum ar fi Minteye, Solve Media si NuCaptcha.
0 Shares
You May Also Like