SKF – istoria companiei

SKF – istoria companiei

0 Shares
0
0
0

SKF Inc este o companie suedeză, care produce și oferă servicii în domeniul rulmenților, sigiliilor, mecatronicii și sistemelor de ungere. Serviciile includ suport tehnic, de întreținere, monitorizare a condițiilor și instruire.

Operațiunile companiei sunt împărțite în trei domenii de activitate: Piața industrială, industrii strategice; Piața industrială, vânzări și servicii regionale; și Autovehicule.

Primele două se concentrează pe gestionarea ciclului de viață total al activelor clienților și oferă o serie de produse, servicii și soluții, atât pentru producătorii de echipamente originale (OEM), cât și penru utilizatorii finali din diferite industrii.

Domeniul Automotive servește producătorii de autovehicule, camioane ușoare, camioane grele, remorci, autobuze, vehicule pe două roți, cât și piața de servisare a vehiculelor, cu piese de schimb precum: unități de rulmenți cu butuc pentru roți, rulmenți cu bile conice, rulmenți mici cu bile cu cale de rulare adâncă, garnituri și produse electrice și mecanice pentru aplicații pentru motor, direcție și transmisie.

Începuturi

Compania a fost fondată pe baza brevetului suedez de invenție cu nr. 25406 din 1907 al lui Sven Wingqvist, pentru un rulment cu bile radial pe mai multe rânduri. Brevetul a fost acordat în Suedia pe 6 iunie, dar data a coincis cu brevetele din alte 10 țări. 

Noul rulment SKF a avut succes încă de la început. Până în 1910, compania avea deja 325 de angajați și o filială în Regatul Unit. Operațiunile de fabricație au fost ulterior stabilite în mai multe țări.

Până în 1912, SKF era prezentă în 32 de țări, iar până în 1930, un număr de peste 21.000 de angajați lucrau în 12 fabrici din întreaga lume, cea mai mare fiind în Philadelphia, SUA.

Directorul de vânzări SKF, Assar Gabrielsson împreună cu directorul general SKF, Björn Prytz, au fondat compania Volvo, în 1926. La început, a funcționat ca o companie auto subsidiară grupului SKF, care a finanțat producția primelor mii de mașini construite la Hisingen, în Göteborg, începând cu 1927.

SKF a folosit unul dintre numele înregistrate ale companiei: Volvo, care derivă din cuvântul latin ”rulez”, cu o referire evidentă la rulmenți în mișcare. Deținerea companiei Volvo a continuat până în 1935, când au fost cesionate ultimele acțiuni.

De remarcat este faptul că, deși Suedia a fost o țară cât de cât neutră în timpul celui de-al doilea război mondial, SKF și-a limitat producția în țările aliate, crescând producția în fabricile din Germania, acest lucru având un efect devastator pentru Forțele Aeriene ale SUA.

În anii ’70, SKF a început un progam de raționalizare a producției în Europa. A fost lansat un proiect vizionar, denumit ”Conceptul de producție pentru anii ’80, cu scopul de a rula schimburile de noapte practic fără echipaj. Pentru a crește productivitatea și a proteja calitatea produsului, a fost nevoie de un flux continuu și automat de inele de rulment, astfel încât SKF a dezvoltat sistemul de transport cu lanț din plastic multiflex FlexLink, pe care a cesionat-o ca o companie separată, în 1997.

În perioada apartheidului, în ciuda opoziției vociferose a guvernului suedez față de apartheid și a adoptării sancțiunii selective, SKF a continuat să funcționeze deschis în Africa de Sud, având seidul vis-a-vis de Aeroportul Internațional Jan Smuts din Johannesburg, de unde a furnizat resurse cruciale, nu în ultimul rând pentru industria armamentelor sud-africane.

În prezent

SKF este cel mai mare producător de rulmenți din lume în prezent, cu aproximativ 44.000 de angajați, în aproximativ 100 de locații de producție, din 70 de țări. Cifra de afaceri pentru anul financiar 2015 a fost de 49 285 mil. Coroane suedeze, iar activele totale au fost de 40 249 mil. de Coroane.

Grupul SKF este format în prezent din aproximativ 150 de companii, inclusiv producătorul de sigilii Chicago Rawhide. Sediul companiei SKF este în Göteborg, încă de la fondarea companiei. Una din achizițiile recente a fost compania Economos, care face parte din Salzer Holding, o companie producătoare de sisteme de etanșare din Austria, Jaegger Industrial și ABBA, producători de actuatoare liniare din Taiwan.

Printre clienții companiei se numără General Electric, Rolls-Royce și Pratt&Whitney. De asemenea, furnizează rulmenți pentru mașinile de curse Ferrari, utilizate în Formula 1 și este sponsor al F1. O altă zonă de focalizare este sectorul energetic, inclusiv turbinele eoliene, generatoare de energie electrică.

Până în 2013, piața de Vânzări și servicii regionale a SKF a constituit aproximativ 40% din vânzările totale ale SKF.

0 Shares
You May Also Like