Este Bitcoin aur digital

Este Bitcoin aur digital? De ce se spune că Bitcoin este mai degraba aur decat moneda?

0 Shares
0
0
0

Bitcoin este mai mult o marfa, un produs decat o moneda. Bitcoin a fost numit aur digital. Desi Bitcoin a fost numit un bun virtual, are mai multe in comun cu marfuri precum aurul.

La fel ca aurul si argintul, Bitcoin este diferit de valorile mobile sau activele emise de o anumita organizatie. In plus, monedele fiat, cum ar fi euro si dolarii, sunt emise de natiuni care au politici monetare. Bitcoin nu are nicio politica monetara, ceea ce il face diferit de monedele fiduciare.

In acest articol vom analiza asemanarile dintre Bitcoin si aur si vom vedea de ce se numeste aur digital.

Ce au in comun Bitcoin si aurul?

  1. Valoarea ratei

Exista o cantitate finita atat de aur, cat si de Bitcoin.

Se estimeaza ca tot aurul aflat in circulatie in lume ar umple aproximativ doua bazine de 50 de metri. Se estimeaza ca cantitatea de aur din pamant care nu a fost sapata va umple alte doua bazine de 50 de metri.

Suma totala de Bitcoin care urmeaza sa fie emisa este blocata la 21 de milioane BTC. Programarea nu va mai emite Bitcoin dupa extragerea celui de-al 21-lea milion Bitcoin.

  1. Nu pot fi falsificate

Aurul nu poate fi creat artificial. Desi exista produse din aur false, este posibil sa confirmati daca sunt autentice sau nu.

In mod similar, Bitcoin nu poate fi falsificat. Chiar daca cineva o incearca, blockchain-ul va recunoaste informatiile ca fiind false. Chiar daca cineva face o alta moneda ca altcoin, aceasta ar fi recunoscuta imediat ca nefiind de fapt Bitcoin.

  1. Pot fi impartite

Aurul isi pastreaza valoarea, indiferent daca este in lingouri mari sau bucati mici. Bitcoin poate fi impartit pana la 8 zecimale (0,00000001 BTC), pastrand in acelasi timp valoarea ca Bitcoin. Ele pot fi impartite si utilizate pentru schimbul de valoare.

  1. Costul pentru minerit

Exploatarea aurului atrage anumite costuri. In mod similar, mineritul pentru a obtine Bitcoin nou emis vine cu costurile de energie electrica si investitii de capital datorate algoritmului Proof of Work (PoW). Nici Bitcoin, nici aurul nu pot fi obtinute gratuit.

  1. Durabilitatea

Desi preturile pot fluctua, acestea nu se degradeaza sau se deterioreaza in depozitare. Pe langa raritatea mentionata anterior, nu exista niciun risc de deteriorare. Acest lucru face ca Bitcoin si aurul sa fie eficiente pentru stocarea valorii.

Intre Bitcoin si aur exista asemanari, dar care sunt diferentele?

Care sunt diferentele intre Bitcoin si aur

 Care sunt diferentele intre Bitcoin si aur?

  1. Aurul este folosit ca bijuterie

Aurul a fost folosit de multi ani in bijuterii si alte ornamente datorita frumusetii si stralucirii sale ca material. Bitcoin este valoros ca activ, ca bun, dar spre deosebire de aur, nu are o utilizare artistica sau decorativa.

  1. Usor de copiat

Aurul nu poate fi copiat sau creat artificial. Incercarea de a face acest lucru ar fi, de asemenea, costisitoare si dificila. Dimpotriva, din moment ce Bitcoin este format dintr-un cod public, este posibil sa copiati codul si sa lansati o moneda similara ca un altcoin.

  1. Bitcoin este programabil

Bitcoin continua sa evolueze cu noi caracteristici, cum ar fi retelele fulger (lightning) pe masura ce sunt programate, ceea ce este imposibil pentru aur ca element. Programarea Bitcoin in sine poate fi chiar modificata daca minerii participanti sunt de acord.

  1. Istorie

Desigur, exista o diferenta uriasa intre cele doua in istorie.

Bitcoin exista de aproximativ un deceniu, dar aurul a fost folosit din aproximativ 6.000 i.Hr. Oamenii au tratat aurul ca o raritate in acele milenii. Fondurile de pensii si bancile centrale tind sa detina aur, dar acest lucru se datoreaza doar istoriei sale.

Este Bitcoin aur digital?

Nu toata lumea simte ca Bitcoin este aur digital. Cu toate acestea, putem observa unele asemanari. Pe masura ce Bitcoin castiga popularitate si incredere ca un activ, ne asteptam ca institutiile financiare traditionale sa il trateze ca pe aur.

 

0 Shares
You May Also Like