Ce este dermatoscopul

Ce este dermatoscopul?

0 Shares
0
0
0

Dermatoscopurile precum Dermlite carbon dermatoscope, sunt instrumente care utilizeaza lumina si marire pentru a evalua leziunile pielii. Cele mai frecvente tipuri au forma asemanatoare otoscopurilor.

Majoritatea dermatoscopilor se aplica direct pe piele. Acestea folosesc o interfata fluida pentru a face suprafata pielii mai transparenta, permitand vizualizarea nu numai a suprafetei leziunilor pielii, ci si a structurilor subterane, care ajuta la identificarea leziunii.

Pentru un dermoscopist instruit, diagnosticul pentru o leziune clinica indeterminata, dar dermoscopic caracteristica poate fi adesea constatata in una pana la doua secunde. Cu experienta, ar trebui sa fie foarte rar ca o leziune sa necesite mai mult de 10 secunde pentru a fi evaluata.

Studiile indica faptul ca medicii de asistenta primara sunt mai putin adepti in identificarea melanomelor decat dermatologii.

Cu toate acestea, un studiu a demonstrat ca medicii de ingrijire primara pot cu o zi de formare, sa-si imbunatateasca in mod semnificativ precizia de diagnosticare clinica pentru melanomul cutanat folosind dermatoscopul precum, Dermlite carbon dermatoscope, in comparatie cu examenul cu ochiul liber, imbunatatind sensibilitatea acestora (79 fata de 54%, respectiv) fara reducerea specificului (71,5 la suta).

Intrucat cineva a carui practica clinica se bazeaza pe dermoscopie, cea mai frecventa intrebare care se pune in legatura cu dermoscopie este: „Care este rambursarea pentru aceasta procedura?” Raspunsul este satisfactia de a gasi melanomuri precoce (salvarea de vieti) si imbunatatirea preciziei diagnostice, economisind timp. Ca o extensie a examinarii fizice, la fel ca otoscopia sau stetoscopia, nu exista nicio rambursare suplimentara.

Pentru a evalua eficient pielea, este necesara o lumina excelenta si o marire excelenta. Portiunea vizuala a diagnosticului se bazeaza pe distributie si morfologie. Pentru neoplasme, decizia clinica principala este daca o leziune este in siguranta sa ramana sau daca trebuie sa fie indepartata.

Dermatoscopii au valoare critica, deoarece ofera lumina si marire; trebuie sa ilumineze morfologia care nu este vizibila altfel (structura leziunii subterane); si sa ajute la determinarea daca o leziune are caracteristici de confort suficiente pentru a considera ca este in siguranta sa ramana.

In sala de examinare, le prezinta dermatoscopul pacientilor noi ca „microscop al pielii”. De precizat este faptul ca are o lumina stralucitoare si o lupa si ca gelul cu ultrasunete (solubil in apa, netoxic) este utilizat impreuna cu acesta pentru a face pielea mai translucida, permitand evaluarea structurii suburbane a leziunii.

Intentia initiala a dermoscopiei a fost evaluarea leziunilor melanocitice, in special pentru diagnosticul precoce al melanomului, deoarece melanomele subtiri au un pronostic bun. Cu toate acestea, dermoscopia a crescut cu mult peste evaluarea leziunilor melanocitice.

Cu siguranta pentru multe eruptii cutanate, dermoscopia este de mica valoare. Cu toate acestea, poate exista doar o placa de psoriazis pentru a ajuta diagnosticul, iar pacientul ar putea prezenta posibilitatea de a fi partial tratat in momentul evaluarii. Dermoscopia poate ajuta la evaluarea tiparelor vasculare pentru a sugera diagnosticul corect.

O placa papuloscuama solitara ar putea reprezenta, de asemenea, carcinomul cu celule scuamoase in situ, mai ales daca dermoscopia descopera vase glomerulare. In mod similar, dermoscopia poate arata vasele telangiectatice din carcinomul cu celule bazale care au fost nedetectate cu ochiul liber, ceea ce ar ajuta la determinarea diagnosticului corect.

Desi nu este de obicei solzos, melanomul amelanotic sau hipomelanotic si leziunile de Spitzoid pot fi prezentate sub forma de papule sau placi roz. Carcinomul bazocelular poate fi barbierit pentru diagnostic; cu toate acestea, trebuie evitata biopsia de ras pe melanom, deoarece pierdeti capacitatea de a determina nivelul Clark si adancimea Breslow.

Distinctia prebiopsie este importanta, iar acesta este un alt domeniu in care dermoscopia este de nepretuit. De exemplu, dermoscopia poate transforma instantaneu o papula de etiologie incerta in moluste sau poate arata un model dermoscopic care este practic diagnosticul de scabie.

Dermoscopia este de asemenea utila in diferentierea keratozelor seboreice de leziunile melanocitice, care este o dilema clinica comuna. Pentru evaluarea dermoscopica a leziunilor melanocitice, lista de verificare in trei puncte (evaluarea modelului de retea a leziunii, a culorii si a simetriei structurale) este cel mai simplu instrument de evaluare. Leziunile melanocitice care „esueaza” ar trebui, in general, sa fie excizate pentru a exclude melanomul.

Dermoscopia este doar o mica parte din intregul tablou clinic. Dermoscopia nu trebuie sa fie niciodata linistitoare cand istoricul leziunilor este ingrijorator. Chiar si pentru melanom, interpretarea patologica este o arta.

Astfel, medicii ar trebui sa trimita toate biopsiile cutanate la dermatopatologi, sa discute deconectarile clinicopatologice cu dermatopatologul si sa solicite a doua opinie atunci cand este necesar.

Ce dermatoscopuri folosesc specialistii?

Specialistii care in viata de zi cu zi folosesc dermatoscopuri, isi pot indrepta atentia spre popularul dermatoscop polarizat DermLite. Acest dispozitiv dermatoscop impresioneaza prin designul modern, si este de cea mai buna calitate. Dermatoscopul are mici dimensiuni si poate fi transportat si pastrat in buzunar. Acesta este ideal pentru a evalua leziunile pielii si dispune de lentile triple cu 10X marire printre altele.

0 Shares
You May Also Like