De ce ar trebui sa implementati ISO 14001 in organizatia dvs.?

0 Shares
0
0
0

ISO 14000 este o familie de standarde legate de managementul mediului care exista pentru a ajuta organizatiile sa minimizeze modul in care operatiunile (procesele lor etc.) afecteaza negativ mediul (adica provoaca modificari adverse aerului, apei sau terenului).

Totodata, aceasta familie de standarde are si obiectivul de a ajuta organizatiile sa respecte legile, reglementarile si alte cerinte orientate catre mediu.

ISO 14000 este similar cu managementul calitatii ISO 9000, deoarece ambele se refera la procesul de producere a unui produs, mai degraba decat la produsul insusi. Ca si in cazul ISO 9001, certificarea este realizata de organizatii terte, mai degraba decat sa fie acordata direct de ISO.

Cerintele ISO 14001 sunt parte integranta a Uniunii Europene „s Eco-management si audit (EMAS). Structura si materialul EMAS sunt mai exigente, in principal in ceea ce priveste imbunatatirea performantei, respectarea legala si atributiile de raportare. Versiunea actuala a ISO 14001 este ISO 14001: 2015, care a fost publicata in septembrie 2015.

ISO 14001 a fost dezvoltat pentru a oferi un sistem de management care sa ajute organizatiile sa-si reduca impactul asupra mediului. Standardul ofera cadrul pentru ca organizatiile sa isi demonstreze angajamentul fata de mediu prin:

 • Reducerea efectelor nocive asupra mediului;
 • Furnizarea de dovezi privind imbunatatirea continua a managementului de mediu;
 • Respectarea cerintelor legale de mediu.

Standardul este generic si nu se aplica niciunei industrii sau sectorului de afaceri. Ofera un cadru strategic care poate fi utilizat pentru indeplinirea obiectivelor interne si externe pentru Managementul Mediului.

Ce este ISO 14001

ISO 14001 ofera un cadru pentru organizatii sa-si imbunatateasca sistemele de management de mediu:

 • Dezvoltarea unei politici de mediu si stabilirea unui plan pentru proceduri si controale.
 • Stabilirea de obiective masurabile pentru a raspunde cerintelor anti-poluare si legislatie si alocarea resurselor pentru indeplinirea obiectivelor.
 • Instruirea, comunicarea si documentarea infiintata in intreaga organizatie.
 • Control operational pentru identificarea riscurilor si impacturilor.
 • Planificarea unui eveniment de urgenta sau prevenire identificata.
 • Monitorizarea si masurarea continua.
 • Inregistrari, audituri si recenzii de gestionare adecvate in loc.

Urmarind fiecare etapa si instituind un sistem robust de management de mediu, organizatia dvs. va beneficia de economii de costuri si avantaje de vanzari care va pot creste profiturile.

De ce ar trebui sa implementati ISO 14001 in organizatia dvs.?

Avantajele ISO 14001 nu pot fi supraevaluate; companiile mari si mici au folosit acest standard cu mare efect, iar in continuare vom prezenta cateva motive pentru care este important sa vezi oferta iso14001 standard, pentru a implementa acest standard. Iata asadar cateva dintre cele mai importante avantaje oferite de catre ISO 14001:

Imbunatatiti-va imaginea si credibilitatea

Asigurand clientii ca aveti un angajament de gestionare demonstrabila a impactului dumneavoastra asupra mediului, va puteti imbunatati imaginea si cota de piata prin mentinerea unei imagini publice bune si a relatiilor comunitare imbunatatite.

Imbunatatirea controlului costurilor

O imbunatatire pe care o cauta toate companiile este reducerea costurilor. Implementarea ISO 14001 poate ajuta in acest sens prin conservarea energiei si a materialelor de intrare, reducand in acelasi timp incidente pentru care o companie poate suporta costuri de raspundere si controale imbunatatite de mediu, si poate ajuta la obtinerea unei asigurari la costuri reduse pentru companie.

Utilizati acest standard pentru luarea deciziilor bazate pe dovezi

Asigurandu-va ca utilizati date exacte pentru a lua decizii cu privire la ce sa imbunatatiti, puteti creste mult sansele ca imbunatatirile dvs. sa aiba succes prima data, decat sa aveti mai multe incercari nereusite. Folosind aceste date pentru a urmari progresul dvs., puteti corecta aceste initiative de imbunatatire inainte de a pleca „de pe sine”, ceea ce poate economisi costuri si timp.

Creati o cultura de imbunatatire continua

Cu imbunatatire continua, puteti lucra catre procese mai bune si impacturi reduse asupra mediului intr-un mod sistematic, pentru a va imbunatati imaginea publica si pentru a va reduce eventual costurile, asa cum s-a identificat mai sus.

Atunci cand se creeaza o cultura de imbunatatire, oamenii cauta intotdeauna modalitati de a-si imbunatati procesele, ceea ce faciliteaza mentinerea EMS.

Implica-ti oamenii

Avand in vedere posibilitatea de a alege intre a lucra pentru o companie care arata grija si ingrijorare pentru mediul din jurul ei si una care nu are grija de protejarea mediului inconjurator, mai mult ca sigur, majoritatea oamenilor ar prefera prima companie. Angajandu-va angajatii intr-un efort de grup pentru a va reduce amprenta asupra mediului, puteti creste concentrarea si retentia angajatilor.

Ce alte standarde mai cuprinde familia ISO 14000?

Lista ISO 14000 cuprinde urmatoarele standarde:

 • ISO 14001 Sisteme de management de mediu – Cerinte cu ghid pentru utilizare;
 • ISO 14004 Sisteme de management de mediu – Orientari generale privind implementarea;
 • ISO 14006 Sisteme de management de mediu – Orientari pentru incorporarea proiectarii ecologice;
 • ISO 14015 Managementul mediului – Evaluarea mediului a site-urilor si organizatiilor (EASO);
 • Etichete si declaratii ISO 14020 – 14025;
 • ISO / NP 14030 Obligatiuni verzi – Performanta de mediu a proiectelor si activelor nominalizate; discuta evaluarea de mediu post-productie;
 • ISO 14031 Managementul mediului – Evaluarea performantei de mediu – Orientari;
 • ISO 14040 – 14049 Managementul mediului – Evaluarea ciclului de viata; discuta planificarea pre- productie si stabilirea obiectivelor de mediu;
 • ISO 14050 Managementul mediului – Vocabular; Termeni si definitii;
 • ISO / TR 14062 Managementul mediului – Integrarea aspectelor de mediu in proiectarea si dezvoltarea produsului;
 • ISO 14063 Management de mediu – Comunicare de mediu – Linii directoare si exemple;
 • ISO 14064 gaze cu efect de sera; masurarea, cuantificarea si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
0 Shares
You May Also Like