Ce sunt pesticidele

0 Shares
0
0
0

Un pesticid este un produs chimic care este folosit pentru a ucide insecte , buruieni si alte organisme pentru a proteja oamenii, culturile si animalele. Un pesticid cu spectru larg care ucide toate organismele vii se numeste biocid.

Fumigantii, cum ar fi dibromura de etilena sau dibromocloropropanul, utilizati pentru a proteja cerealele depozitate sau pentru a steriliza solul intra in aceasta categorie.

In general, insa, preferam agenti cu spectru mai restrans, care ataca un anumit tip de daunatori: erbicidele omoara plantele; insecticidele ucid insectele; fungicidele ucid ciuperci; acaricidele pe care le gasiti pe https://www.esenzi.ro/pesticide-protectia-plantelor/insecticide-acaricide ucid acarienii, capusele si paianjenii; nematicidele ucid nematode ( viermi rotunzi microscopici); rodenticidele ucid rozatoarele; iar avicidele omoara pasarile.

Pesticidele pot fi grupate si prin metoda lor de aplicare (fumigarea, de exemplu, este dispersarea sub forma de vapori gazosi) sau prin modul lor de actiune (un ovicid ucide ouale daunatorilor ).

Exista mii de feluri de pesticide naturale. Plantele au fost angajate de milioane de ani in razboiul chimic cu pradatorii, majoritatea fiind insecte. Au evoluat o mare varietate de mecanisme complexe de protectie, multe dintre ele fiind substante chimice toxice.

Oamenii au stiut probabil de foarte mult timp ca produsele naturale, cum ar fi nicotina din tutun, terebentina de la pini, piretrul din speciile de crizantema si chinina din scoarta de cinchona pot oferi protectie impotriva daunatorilor si parazitilor.

Dieta noastra contine un numar mare de astfel de substante chimice, dar, in mod obisnuit, avem mecanisme de detoxifiere sau excretare, astfel incat acestea sa nu fie o problema.

Epoca moderna de combatere a daunatorilor chimici a inceput in 1934 cu descoperirea proprietatilor insecticide ale DDT (dicloro-difenil-tricloroetan) de catre chimistul elvetian Paul Müller. A devenit extrem de important in timpul celui de-al doilea razboi mondial in zonele in care bolile tropicale si parazitii au reprezentat amenintari mai mari pentru soldati decat gloantele inamice.

DDT parea o descoperire minunata. Este ieftin, stabil, usor de aplicat si foarte toxic pentru insecte, in timp ce este relativ netoxic pentru mamifere. Parea un glont magic care ar oferi „o viata mai buna prin chimie”.

In 1948, Müller a primit un premiu Nobel pentru descoperirea sa. Cu toate acestea, s-a descoperit rapid ca acest glont magic nu a fost intotdeauna binevoitor. Intr-un timp scurt, multe organisme benefice au fost exterminate de DDT, in timp ce daunatorii pe care a fost creat pentru a controla au dezvoltat rezistenta si au revenit la niveluri mai inalte ca niciodata.

Mai mult, hidrocarburile clorurate persistente, cum ar fi acestea, tind sa fie preluate de organismele vii si concentrate prin lanturile alimentare pana cand ajung la niveluri toxice in carnivorele de top, cum ar fi pasarile de prada sau pestele de vanat.

Specii precum soimii peregrini, pelicanii maronii, osprey si chelievulturii au disparut din mare parte a gamei lor in estul Statelor Unite inainte de DDT si pesticide persistente similare au fost interzise.

Primavara silentioasa a lui Rachel Carson, posibil cea mai influenta carte din toata istoria mediului american, prezinta argumentul impotriva utilizarii excesive si raspandite a pesticidelor.

In ciuda continuarii ingrijorarilor cu privire la pericolele pesticidelor, inca depindem foarte mult de ele. Ne bazam pe ele pentru controlul bolilor, productia agricola, conservarea cladirilor si a materialelor, eliminarea organismelor muscatoare si suparatoare, protectia padurilor si o serie de alte scopuri.

Erbicidele reprezinta aproximativ 59%, insecticide 22%, fungicide 11% si toate celelalte tipuri impreuna aproximativ 8% din totalul nostru. Sustinatorii pesticidelor sustin ca, fara pesticidele moderne, am pierde la fel de mult ca jumatate din recolta noastra pentru daunatori si ca lumea ar suferi de foamete raspandita si calamita.

Oponentii pesticidelor sustin ca am putea folosi practici culturale si pradatori sau repelenti naturali pentru daunatori pentru a indeplini multe dintre aceleasi obiective mai in siguranta si mai ieftin decat acum cu substantele chimice sintetice toxice.

Mai multe miscari care vizeaza reducerea consumului de pesticide au castigat adepti in intreaga lume. Managementul integrat al daunatorilor (IPM) este o strategie flexibila, ecologica, de combatere a daunatorilor, care foloseste o combinatie de tehnici aplicate la ore specifice si care vizeaza culturi si daunatori specifice.

Acesta nu elimina pesticidele in intregime, ci le foloseste in mod prudent cand, unde si numai in cantitatea minima necesara. De asemenea, foloseste controale biologice (pradatori naturali, specii de cultura rezistente) si practici precum cultivarea mecanica pentru a reduce populatiile daunatoare.

Multi consumatori aleg sa cumpere alimente organice cultivate fara pesticide sintetice sau ingrasaminte ca o modalitate de a-si reduce propria expunere personala si de a incuraja cultivatorii sa adopte metode de productie ecologice.

Pe langa achizitionarea de produse ecologice, exista o serie de lucruri pe care le pot face indivizii pentru a-si reduce expunerea la pesticide periculoase:

  • Acoperirea solului plantelor care concureaza cu succes buruienilor;
  • Se planteaza specii respingatoare de daunatori, cum ar fi galbenele, usturoiul, busuiocul sau menta in jurul culturilor de gradina sensibile.
  • Decupati partile rele sau renuntati la o parte a culturii dvs., in loc sa va saturati mediul cu substante chimice toxice.
0 Shares
You May Also Like