Tipuri de alcool

Tipuri de alcool

0 Shares
0
0
0

Oricine a vizitat vreodata un magazin alimentar sau a accesat 24drinks.ro, stie ca exista multe tipuri diferite de alcool. Prin procesul de distilare, unele bauturi alcoolice contin mai mult alcool decat altele si pot fi mai periculoase.

Care sunt tipurile de alcool?

Oamenii beau alcool de mii de ani. Alcoolul este atat un medicament chimic, cat si un medicament psihoactiv. In chimie, un alcool exista atunci cand o grupare hidroxi, o pereche de atomi de oxigen si hidrogen, inlocuieste atomul de hidrogen intr-un hidrocarbon.

Alcoolii se leaga cu alti atomi pentru a crea alcooli secundari. Acesti alcooli secundari sunt cele trei tipuri de alcool pe care oamenii le folosesc in fiecare zi: metanol, izopropanol si etanol.

Cele trei tipuri de alcool

Singurul tip de alcool pe care oamenii il pot bea in siguranta este etanolul. Folosim celelalte doua tipuri de alcool pentru curatare si fabricatie, nu pentru fabricarea bauturilor. De exemplu, metanolul (sau alcoolul metilic) este o componenta in combustibil pentru masini si barci.

De asemenea, este utilizat pentru fabricarea antigelului, pentru eliminarea vopselelor, lichidul stergatorului de parbriz si multe alte produse.

Izopropanolul (sau alcoolul izopropilic) este denumirea chimica pentru frecarea alcoolului, pe care o folosim pentru curatare si dezinfectare. Atat metanolul cat si izopropanolul sunt otravitoare pentru oameni, deoarece organismele noastre le metabolizeaza ca substante toxice care provoaca insuficienta hepatica. Consumul chiar a unei cantitati mici de metanol sau frecarea alcoolului poate fi fatal.

Etanolul (sau alcoolul etilic) este tipul de alcool pe care peste doua miliarde de persoane il beau in fiecare zi. Acest tip de alcool este produs prin fermentarea drojdiei, zaharurilor si amidonului.

Timp de secole, oamenii au consumat bauturi pe baza de etanol, precum bere si vin, pentru a schimba modul in care se simt. Cu toate acestea, etanolul are si efecte daunatoare asupra organismului. Ficatul uman poate metaboliza etanolul, dar numai in cantitati limitate.

Etanolul este toxic, deci dauneaza ficatului, creierului si altor organe in timp. De asemenea, etanolul inhiba sistemul nervos central, care denatureaza coordonarea si judecata unei persoane.

In plus, etanolul poate agrava problemele psihice, cum ar fi anxietatea si depresia, in timp ce consumul cronic, pe termen lung, de bauturi pe baza de etanol poate determina o persoana sa dezvolte dependenta de alcool debilitant.

Diferenta dintre alcoolul distilat si nedistilat

Exista doua categorii de bauturi alcoolice: distilata si nedistilata. Bauturile nedistilate sunt denumite si bauturi fermentate. Fermentarea este procesul de utilizare a bacteriilor sau a drojdiei pentru a transforma chimic zaharul in alcool (sau etanol, pentru a fi mai specific).

Vinul si berea sunt ambele bauturi alcoolice fermentate, nedistilate. Vinariile fermenteaza struguri pentru a face vin si fabricile de bere fermenteaza orzul, graul si alte cereale pentru a face bere.

Distilarea este un proces care urmeaza fermentatiei. Acesta transforma o substanta fermentata intr-una cu o concentratie si mai mare de alcool. Distilarea concentreaza alcoolul prin separarea acestuia de apa si de alte componente ale unei substante fermentate. Lichiorurile si bauturile spirtoase sunt bauturi alcoolice distilate. Contin mai mult alcool in volum decat bauturile nedistilate. In general, o bautura alcoolica distilata va avea o alcoolemie mai mare.

Alcoolul in volum (ABV) si alcoolul sunt doua masuri de continut de alcool sau concentratia de alcool intr-o bautura. Alcoolul in volum este numarul de mililitri de etanol la 100 de mililitri (sau 3,4 fl.oz) de bautura, in timp ce alcoolul este de doua ori procentul de alcool in volum. De exemplu, o bautura care are 50% ABV va avea 100 de probe.

Diferite tipuri de bauturi alcoolice dupa continut de alcool

Exista multe tipuri diferite de bauturi alcoolice, iar unele dintre ele contin mai mult alcool decat altele. Toate bauturile alcoolice prezinta riscul de a provoca probleme de sanatate si dependenta, dar bauturile cu concentratii mai mari de alcool sunt capabile sa provoace betie si otravire cu alcool mai rapid si in doze mai mici.

Bauturi nedistilate

Bere

Berea este cea mai populara bautura alcoolica din intreaga lume. De fapt, dupa apa si ceai, berea este cea mai consumata bautura din lume. Berea este, de asemenea, cel mai probabil, cea mai veche bautura alcoolica din istorie. O bere standard, fie ca este o lagera, fie una aleasa, are intre 4% si 6% ABV, desi unele beri au concentratii mai mari sau mai mici de alcool. De exemplu, „berile usoare” au doar 2% pana la 4% ABV, in timp ce „lichiorurile de malt” au intre 6% si 8%.

Vin

Vinul este o alta bautura alcoolica populara si veche. Vinul standard are mai putin de 14% ABV. Sampania, cel mai cunoscut vin spumant, are o concentratie de alcool cuprinsa intre 10% si 12%. Unele vinuri sunt „fortificate” cu alcool distilat. De obicei au aproximativ 20% ABV.

Cidru tare

Cidrul tare este sucul de mere fermentat. De obicei are aproximativ 5% ABV.

Bauturi distilate (lichioruri si bauturi spirtoase)

Gin

Ginul este un spirit obtinut din boabe de ienupar. Poate avea oriunde de la 35% la 55% ABV.

Coniac

Coniacul este vin distilat. Concentratia de alcool din tuica variaza de la 35% la 60%. De exemplu, un brandy faimos, Cognac, are 40% ABV.

Whisky

Whisky-ul este un tip de bautura alcoolica obtinuta din cereale distilate si fermentate. ABV-ul whisky-ului variaza de la 40% la 50%.

Rom

Rom-ul, o bautura distilata obtinuta din cana de zahar fermentata sau melasa, are o concentratie tipica de alcool de 40% ABV. Unele romuri sunt „supraimpresive”, ceea ce inseamna ca are o concentratie de alcool de cel putin 57,5% ABV. Majoritatea romului suprasolicitat depaseste acest minim, atingand de obicei 75,5% ABV.

Tequila

Tequila este un alt tip popular de bautura alcoolica. Principalul sau ingredient este planta mexicana de agave, iar concentratia de alcool este de obicei de aproximativ 40% ABV.

Vodca

Vodka, un lichior obtinut de obicei din boabe si cartofi fermentati, are o concentratie standard de alcool de 40% ABV.

Absint

Absintul este un tip de bautura alcoolica fabricat dintr-o varietate de frunze si ierburi. Nu exista dovezi ca absintul este un halucinogen, dar are o concentratie mare de alcool. Unele forme de absint au aproximativ 40% ABV, in timp ce altele au ABV cu 90%.

0 Shares
You May Also Like