Ce este si la ce se foloseste freonul

Ce este si la ce se foloseste freonul?

0 Shares
0
0
0

Fie ca este vorba de aparatul de aer conditionat din masina ta sau de sistemul HVAC din casa ta, probabil ai auzit ceva despre Freon. Daca te-ai intrebat ce este freonul insa si doresti sa stii mai multe informatii despre acesta, cu siguranta randurile urmatoare iti vor oferi o multime de informatii de care ai nevoie.

Cu toate ca freonul face parte din viata noastra (freonul il intalnim la masini, in sistemul HVAC, sau chiar si frigiderele au freon pentru a raci alimentele), putini oameni inteleg exact cum functioneaza Freonul si de ce este important ca sistemul dvs. HVAC sa aiba nivelul adecvat de Freon in el pentru a functiona normal. Iata o scurta trecere in revista a ceea ce este freonul, cum functioneaza si alte detalii interesante.

Ce este Freonul?

Freonul este de fapt un nume de marca folosit pentru un tip de agent frigorific cunoscut sub numele de R-22. R-22 este o clorofluorocarbona (CFC) care s-a dovedit a fi daunatoare mediului.

Acesta este motivul pentru care R-22 este eliminat treptat din uz, lasand insa locul unor agenti frigorifici mai noi, dar care sunt mai putin daunatori. Cu toate acestea, multi oameni continua sa foloseasca numele Freon pentru a descrie toate formele de agent frigorific, in ciuda faptului ca acest lucru este inexact.

De ce R-22 reprezinta o problema?

R-22 face parte dintr-o familie de substante chimice cunoscute sub numele de CFC. Aceste substante chimice, atunci cand sunt eliberate in aer, provoaca daune stratului de ozon. Acest lucru se poate intampla de fiecare data cand un aparat de aer conditionat are scurgeri de freon, sau in procesul de intretinere a unui aparat de aer conditionat. I

In plus, productia de agent frigorific R-22 Freon creeaza de asemenea, o serie de subproduse periculoase care, de asemenea, epuizeaza stratul de ozon.

Din acest motiv, EPA a interzis utilizarea agentului de racire R-22, iar acesta se afla acum in curs de eliminare treptata, insa va fi nevoie de ceva timp pana la eliminarea in totalitate a acestuia.

Pentru ce se foloseste freonul?

In aparatul dvs. de aer conditionat exista o serie de bobine si un compresor. Cand Freonul intra in compresor, acesta se transforma intr-un gaz fierbinte, care apoi curge in afara locului in care aerul ambiant strabate bobinele si duce caldura. Pe masura ce Freonul se raceste, se condenseaza inapoi intr-un lichid foarte rece.

Apoi, lichidul circula in interiorul casei dvs., unde un ventilator atrage aer cald in interiorul liniilor reci. Pe masura ce se intampla acest lucru, caldura este transferata din aerul interior, iar ventilatorul sufla aerul proaspat rece in camera. Freonul se incalzeste rapid cand circula prin incapere si se indreapta din nou catre compresor. Acesta este modul in care caldura este mutata din interior in exterior si transferata. Pentru ca acest sistem sa functioneze, Freonul este necesar sa parcurga cicluri de incalzire si racire sub presiune.

Freonul nu este folositi insa numai in locuinte. Acesta se foloseste si in industria auto. Masinile au nevoie de freon pentru a le oferi soferilor si pasagerilor, acel aer rece care sa le asigure nivelul de confort dorit, atunci cand temperatura de afara este foarte ricicata.

La fel ca si in ceea ce priveste agentul de racire al sistemelor HVAC, odata la un anumit interval de timp (odata la cativa ani, soferii merg cu masinile in service pentru completarea nivelului de freon).

Cum sa stiti daca unitatea dvs. foloseste R-22

In calitate de proprietar, este important sa stiti daca sistemul dvs. mai foloseste sau nu R-22. Daca unitatea dvs. are mai mult de 10 ani, este probabil ca aceasta sa fi fost construita pentru R-22. Sistemul dvs. ar trebui sa aiba un panou de service pe unitatea exterioara cu o eticheta.

Aceasta eticheta va indica ce tip de agent frigorific a fost utilizat in sistem atunci cand a fost instalat. Cu toate acestea, intrucat mai multi antreprenori care se ocupa de sistemele HVAC efectueaza conversii la agenti frigorifici moderni, nu este neobisnuit sa vedeti o notificare pe eticheta, care sa indice ca a fost trecut la noul agent frigorific. De obicei, aceasta notificare este scrisa cu un marker, undeva unde poate fi vazuta clar, pentru a evita orice confuzie in viitor.

Ce trebuie sa faceti daca suspectati o scurgere

Daca banuiti ca sistemul dvs. are scurgeri de freon, cel mai bine este sa apelati intotdeauna un antreprenor certificat HVAC. El pot ajuta la identificarea sursei scurgerii inainte ca tot freonul R-22 sa scape. De obicei, sistemul dvs. fie nu va mai raci, fie se va  declansa mai repede atunci cand agentul frigorific este scazut, deoarece nu poate atinge temperatura dorita fara a ingheta.

Daca a aparut o scurgere, tehnicianul dvs. HVAC va poate ajuta sa determinati varsta sistemului dvs., ce trebuie reparat sau inlocuit si daca sistemul dvs. poate folosi noul agent frigorific. Daca nu, s-ar putea sa fie nevoie sa va cumparati un nou sistem HVAC.

0 Shares
You May Also Like