La ce este utila o drujba?

La ce este utila o drujba?

0 Shares
0
0
0

Este un instrument puternic si eficient pentru taierea in principal a copacilor si ramurilor. Acesta functioneaza cu un motor care energizeaza un lant metalic, condus de un ambreiaj centrifugal, care se misca la viteze mari in jurul unei caneluri in bara de ghidare pentru taiere.

Cand lantul in miscare intra in contact cu lemnul, dintii sai ascutiti aluneca pe suprafata si taie lemnul. Lantul nu poate fi protejat si de aceea este un instrument foarte periculos.

Cum functioneaza o drujba?

De obicei, drujbele pe benzina au un motor in doi timpi, care este utilizat de masini de tuns iarba, snowmobile si motocoase, si prin urmare sunt zgomotoase, motiv datorita caruia in momentul in care se lucreaza cu drujba, se recomanda utilizarea protectiei auditive.

Desi modelele pe benzina sunt cele mai raspandite, vom gasi de asemenea, drujbe electrice, cu si fara cablu, dar cu toate acestea, majoritatea celor care au nevoie de un astfel de instrument in gospodarie, isi vor indrepta atentia spre o drujba benzina ieftina.

Cine are nevoie de o drujba?

O mare varietate de oameni au nevoie de un astfel de instrument, inclusiv dulgheri, specialisti in silvicultura si muncitori, gradinari, peisagisti, pompieri, sculptori si gospodarii care isi doresc un astfel de instrument pentru acasa. Trebuie remarcat faptul ca drujbele sunt concepute pentru manipularea prioritara cu mana si bratul drept, astfel incat utilizatorii stangaci trebuie sa se adapteze la acest tip de aranjament.

Principalele componente ale drujbei

Motor: In mod traditional, este un motor cu combustie interna cu un volum cilindric cuprins intre 30 si 120 de centimetri cubi. Combustibilul este un amestec de benzina normala si ulei de motor racit cu aer in doi timpi. Exista de asemenea, modele echipate cu un motor electric alimentat de un cablu de alimentare, sau de o baterie.

Motoarele cu combustie de astazi sunt alimentate de un carburator traditional sau de un carburator reglabil electronic. Mecanismul de actionare consta, de obicei intr-un ambreiaj centrifugal si un pinion. Prin cresterea vitezei de rotire a motorului, ambreiajul se extinde intr-un tambur, unde este adapostit un pinion fix sau interschimbabil.

Functiile ambreiajului sunt in principal pentru a preveni miscarea lantului de ferastrau atunci cand acesta este in modul inactiv (2500-2700 rpm) si pentru a proteja atat motorul, cat si utilizatorul atunci cand lantul se blocheaza in lemn sau din alt motiv, in special inainte de un recul, o situatie in care frana lantului opreste tamburul si ambreiajul este eliberat imediat.

Bara de taiere: Este o bara alungita cu un capat rotund din otel aliat rezistent la uzura, si are o lungime cuprinsa intre 40 si 90 cm (16 pana la 36 inchi). Un slot de margine serveste drept ghid pentru montarea lantului de ferastrau. Bara este echipata cu unele elemente care faciliteaza functionarea sa, cum ar fi gaurile de ungere de exemplu, si pot fi de mai multe tipuri:

  • Laminate: constau in diferite straturi pentru a reduce greutatea barei.
  • Solide: sunt fabricate din otel solid proiectat pentru uz profesional.

Lant: este instrumentul de taiere a drujbei, si de obicei fiecare dintre segmentele sale (construite din sectiuni metalice nituite similare cu un lant de bicicleta) are dinti mici si foarte ascutiti.

Fiecare dinte ia forma unei limbi de otel cromate pliate, cu un colt unghiular sau o curba ascutita si doua muchii de taiere tesite, una pe placa de sus si una pe placa laterala, si este prezentat alternativ la stanga (dintele stang) si la dreapta (dintele drept) al lantului.

Componente de siguranta

Lant de ferastrau: multi producatori ofera drujbe echipate cu lanturi de siguranta care reduc efectul de recul sau intensitatea acestuia, datorita prezentei de legaturi de protectie si de calibru profund special concepute.

Aparatoarea frontala: ofera practic doua functii, deoarece este un maner de frana al lantului, si in acelasi timp o garda a mainii stangi a operatorului, in cazul in care manerul din fata este alunecat in timp ce ferastraul cu lant este pornit. Frana cu lant este un aspect de siguranta conceput pentru a reduce posibilitatea de ranire din cauza unui recul cauzat atunci cand lantul in miscare se opreste.

Declansator de siguranta: Previne accelerarea accidentala a motorului, deoarece declansatorul de acceleratie nu poate fi apasat decat daca declansatorul de siguranta este apasat.

Blocarea accelerarii: serveste la mentinerea motorului drujbei accelerat in timpul executarii lucrarii, pentru a permite mainii operatorului sa se odihneasca. Acesta este activat prin apasarea declansatorului de siguranta impreuna cu acceleratia, si apoi apasand blocarea acceleratiei. Acesta este dezactivat prin functionarea acceleratiei (decuplare rapida).

0 Shares
You May Also Like