Hernia de disc principalele simptome si cum sa confirmati ca aveti asa ceva

Hernia de disc: principalele simptome si cum sa confirmati ca aveti asa ceva

0 Shares
0
0
0

Principalul simptom al herniei de disc este durerea la nivelul coloanei vertebrale, care poate fi localizata sau radiata in alte locuri, cum ar fi picioarele si bratele. In plus, in functie de regiunea in care se afla hernia, pot aparea si alte simptome, cum ar fi scaderea rezistentei, slabiciunea picioarelor sau senzatia de furnicaturi in brate.

O hernie de disc poate aparea la nivelul coloanei vertebrale cervicale, lombare sau toracice si apare atunci cand un disc care constituie coloana vertebrala si centrul sau gelatinos este rupt, ramanand in pozitia corecta, ceea ce ajunge sa provoace compresia nervilor din regiune, initiind simptomele.

Pentru a confirma diagnosticul unei hernii de disc, ortopedul observa simptomele si poate comanda teste precum o scanare CT sau RMN pentru a vedea ce regiune a coloanei vertebrale este afectata si pentru a indica cel mai bun tratament. Aflati mai multe despre hernia de disc.

Simptomele unei hernii de disc variaza in functie de regiunea in care se afla, principalele fiind:

 1. Hernie de disc cervicala

Hernia de disc cervicala este localizata in partea superioara a coloanei vertebrale, mai precis in regiunea gatului si poate provoca simptome precum:

 • Dureri de gat care pot radia la umar sau brat
 • Dificultate in efectuarea miscarilor gatului;
 • Senzatie de amorteala sau furnicaturi la nivelul umarului, bratului, cotului, mainii sau degetelor;
 • Scaderea rezistentei intr-una dintre brate.

Simptomele herniei de disc cervicale pot fi diferite de la o persoana la alta, deoarece depinde de locatia exacta a acestora si de severitatea compresiei nervoase. In plus, intensitatea simptomelor poate varia pe parcursul zilei si poate aparea pentru perioade sau poate fi constanta. Vezi si alte simptome pe care hernia de disc cervicala le poate provoca. Pentru identificarea afectiunilor aparatului locomotor folosim RMN.

 1. Hernie de disc toracica

Hernia de disc toracica este localizata in zona de mijloc a coloanei vertebrale, intre coloana cervicala si coloana lombara, iar principalele sale simptome sunt:

 • Durere in mijlocul coloanei vertebrale care poate radia la coaste;
 • Pierderea fortei in picioare;
 • Dificultatea de a retine urina;

Severitatea simptomelor depinde de localizarea exacta a herniei si de intensitatea cu care nervii sunt comprimati.

 1. Hernie de disc lombara

O hernie de disc lombara este localizata in partea inferioara a coloanei vertebrale si poate provoca simptome precum:

 • Durere de-a lungul caii nervului sciatic de la coloana vertebrala la fesa, coapsa, picior si calcai;
 • Senzatie de amorteala sau furnicaturi in picioare sau picioare;
 • Pierderea fortei in picioare;
 • Schimbarea functiei intestinului sau vezicii urinare;

Intensitatea simptomelor depinde de localizarea si implicarea nervilor. In general, pierderea fortei si modificarea functionarii intestinului sau vezicii urinare indica faptul ca exista o modificare grava, care ar trebui evaluata rapid de catre ortoped sau neurochirurg. Aflati mai multe despre alte simptome ale herniei de disc lombare.

Cum se confirma daca este o hernie de disc

Pentru a identifica si confirma o hernie de disc, ortopedul sau neurochirurgul evalueaza de obicei simptomele si efectueaza un examen fizic complet, unde identifica localizarea probabila a herniei si comanda teste suplimentare, cum ar fi o radiografie, o scanare CT sau UN RMN. pentru a ajuta si confirma prejudiciul si pentru a identifica locatia si gravitatea acesteia.

De ce te doare spatele?

Daca te doare partea inferioara a spatelui cand te intinzi, poate fi cauzata de o serie de probleme diferite. Este posibil sa te fi ranit sau sa fi facut o intindere. Sau este posibil sa aveti de-a face cu o afectiune de sanatate precum artrita sau sciatica.

Durerea lombara poate fi usoara. De asemenea, poate fi atat de grava incat va impiedica sa functionati in viata de zi cu zi.

Durerea nocturna poate face dificila odihna suficienta. Te poate afecta si in timpul zilei. Durerea lombara poate duce la rigiditate musculara si o gama limitata de miscare.

Acest articol analizeaza unele dintre lucrurile care pot provoca dureri de spate atunci cand va intindeti. De asemenea, explica modul in care cauza poate fi diagnosticata si tratata.

Durerea de spate pe timp de noapte, de obicei, nu este un semn al unei stari grave de sanatate. Dar cand se intampla des sau interfereaza cu viata ta, probabil ca este timpul sa-l verifici.

Incordare sau entorsa: durerile lombare (partea inferioara a spatelui) apar atunci cand muschii sau ligamentele sunt intinse prea mult. Leziunile ca acestea sunt foarte frecvente.

Spondilita anchilozanta (LA FEL DE): Aceasta forma rara de artrita provoaca inflamatie persistenta in spate si gat. Simptomele AS tind sa se amelioreze cu exercitii fizice. Ele pot fi mai rele noaptea.

Osteoartrita coloanei vertebrale: Uzura coloanei vertebrale poate provoca dureri mai intense noaptea. Ar putea fi pentru ca esti mai putin activ.

Sciatica: Anumite pozitii de dormit pot agrava nervul sciatic. Acest tip de durere iti impusca adesea picioarele.

0 Shares
You May Also Like