Ce este rinoplastia?

0 Shares
0
0
0

Fiecare persoana isi doreste sa aiba un aspect fizic placut. In cazul in care oamenii nu sunt multumiti de dimensiunile si de forma nasului, pot opta pentru interventii chirurgicale de rinoseptoplastie, despre care vom discuta si noi in randurile urmatoare.

O interventie chirurgicala a nasului, cunoscuta si sub denumirea de rinoplastie, este o procedura chirurgicala care are ca scop remodelarea nasului. Poate modifica forma unui nas in multe feluri; de exemplu, poate face nasul mai mare sau mai mic sau poate schimba unghiul nasului in raport cu buza superioara.

De asemenea, poate regla varful nasului sau poate corecta indentari nedorite, denivelari si alte defecte. O rinoplastie poate fi realizata atat din motive medicale, cat si cosmetice.

O rinoplastie se efectueaza sub anestezie locala sau generala si poate fi facuta in ambulatoriu, desi in multe cazuri, pacientii sunt rugati sa ramana peste noapte pentru monitorizare. Procedura este efectuata de un chirurg care se antreneaza fie in chirurgie plastica, fie in otolaringologie, sau in ambele.

Cine ar trebui sa fie supus si rezultatele asteptate

O interventie chirurgicala la nas sau rinoplastie este cea mai utila pentru cei care:

 • Nu sunt multumiti de aspectul fizic al nasului lor si isi doresc o schimbare de dimensiune.
 • Au probleme cu respiratia sau congestia cronica din cauza unei probleme cu structura lor nazala.
 • Au varfuri nazale inecate, agatate sau rasturnate.
 • Au nari excesiv de mari, largi sau rasturnate.
 • Au suferit leziuni traumatice care afecteaza nasul.
 • Au nasuri asimetrice.

Au un sept deviat.

In functie de motivul din spatele interventiei chirurgicale, rezultatele sale pot fi semnificative si extrem de vizibile sau foarte minore si aproape neobservabile. Cu toate acestea, rezultatele sunt permanente, atata timp cat nasul este tinut liber de orice vatamare sau trauma dupa procedura.

Este important insa ca interventia chirurgicala se face dupa ce un pacient a trecut de dezvoltarea nazala completa, care apare la 15 sau 16 ani la pacientii de sex feminin si la varsta de 17 sau 18 in randul pacientilor de sex masculin.

Cu toate acestea, este important de mentionat ca exista intotdeauna o provocare in atingerea exacta a obiectivului pe care il stabileste pacientul, astfel incat rezultatele pot diferi putin de asteptarile pacientului.

Cum functioneaza procedura

O rinoplastie, indiferent de obiectiv, incepe cu o planificare si consultari minutioase. Daca nasul trebuie ajustat din motive medicale (adica corectarea unui sept deviat), structura acestuia va fi studiata mai intai indeaproape, astfel incat chirurgul sa poata planifica in mod corespunzator operatia intr-un mod in care se realizeaza alinierea dorita. La fel se face si pentru rinoplastia care este de natura cosmetica.

Inainte de procedura, medicul si pacientul discuta nu doar detaliile operatiei, ci si rezultatele asteptate in raport cu aspectul final al nasului. Odata ce planurile sunt finalizate, pacientului i se va oferi un program pentru procedura.

In timpul procedurii, pacientului i se va oferi un anestezic sub forma de sedare intravenoasa sau anestezie generala. Decizia finala se va baza pe recomandarea medicului. Odata ce pacientul este sedat sau anesteziat confortabil, se va efectua rinoplastia. Exista doua tehnici utilizate pentru modificarea chirurgicala sau imbunatatirea aspectului nasului; tehnici deschise si inchise.

Tehnica deschisa implica crearea unei incizii mici, exterioare, care sa permita chirurgului sa plieze pielea nazala in sus si sa acceseze scheletul nazal inferior. Intre timp, tehnica inchisa inseamna ca toate inciziile chirurgicale sunt create in interiorul narilor. Astfel, pacientii nu trebuie sa se ingrijoreze de cicatrici vizibile in urma procedurii. Prin aceste tehnici, cartilajul si tesutul pot fi indepartate sau ajustate.

Dupa procedura, nasul va fi acoperit cu o spaga si un bandaj, ambele trebuind sa ramana in loc aproximativ o saptamana. Este normal sa simti durere si sa experimentati umflarea in jurul nasului si aproape de ochi timp de cateva zile dupa procedura.

Folosirea unei comprese reci va ajuta la reducerea durerii si a umflaturii, dar daca durerea este insuportabila, medicul sau chirurgul care va poate prescrie medicamente pentru durere. Durerea si umflarea insa, vor inceta in decurs de 14 zile dupa operatie, atat timp cat pacientul va urma toate instructiunile de ingrijire post-chirurgicala pe care le ofera medicul.

De asemenea, pacientii sunt rugati sa evite orice activitate intensa timp de cateva saptamani dupa procedura rinoplastiei si vor beneficia de mentinerea capului nemiscat si ridicat in primele zile.

Posibile riscuri si complicatii

In afara de umflarea si vanataile care afecteaza regiunea ochilor si a nasului dupa operatie, o interventie chirurgicala a nasului are si alte riscuri, cum ar fi:

 • Sangerare;
 • Reactie adversa la anestezie;
 • Cicatrizarea;
 • Vindecarea slaba a ranilor din zona nazala;
 • Modificari ale senzatiei pielii, adica durere sau amorteala;
 • Vatamarea septului (peretele care imparte cele doua nari);
 • Iritarea datorata benzii si bandajului care trebuie purtat dupa operatie;
 • Infectie;
 • Umflarea severa in interiorul nasului care poate provoca congestie nazala grava si blocaj;
 • Decolorarea pielii;
 • Rezultate care difera de cele asteptate.
0 Shares
You May Also Like