Gradinita: care este functia ei?

Gradinita: care este functia ei?

0 Shares
0
0
0

Familia este prima institutie de socializare a oamenilor. Scoala, a doua. In acest context, gradinita  joaca un rol esential. Este una dintre institutiile care vor ajuta la socializarea copiilor. Cu alte cuvinte, intra intr-o lume sociala dincolo de casa si se deschid catre o alta lume.

Aceasta mare schimbare produce nervi, anxietate, frica si, desigur, o anumita rezistenta. Fiecare copil reactioneaza diferit la aceasta schimbare.

In plus, gradinita va fi un spatiu in care vom intalni copii care vor fi ulterior prietenii copilului, va fi locul in care parintii se vor intalni cu alti parinti, care vor fi tovarasi de calatorie in provocarea de parenting. Si fiecare copil se va lega de colegii sai prin mangaieri, ciupituri, gesturi si cuvinte.

Pe masura ce copilul creste si, in timp, in schimburi sociale, el va dobandi orientari si norme ale culturii in care este cufundat si va afla care este functia gradinitei. Poti gasi mai multe avantaje la gradinite particulare.

Ce este o gradinita?

Este vorba despre orice unitate in care copilul este luat de la 84 de zile pana la varsta de intrare in invatamantul general de baza si ofera ingrijire cuprinzatoare care include alimente si educatie adecvate varstei lor.

Ce inseamna o gradinita recunoscuta in plan local ? De ce sa cauti o gradinita acreditata ? 

Inscrierea  unei cree sau gradinite este o recunoastere din partea statului ca acea gradinita este conforma si poate functiona corect indeplinind reguli clare: infrastructura adecvata, certificate de sanatate pentru livrarea hranei, orientari pedagogice, mobilier si material didactic adecvat, personal calificat etc. Aceasta inregistrare include  uneori si supravegherea unitatii .

O gradinita sau o cresa nu ar trebui sa fie pur si simplu o “parcare “pentru copii, un loc unde poti lasa  copiii pentru cateva ore.

Dar nici scopul sau nu este sa-i invete sa citeasca si sa scrie cat mai curand posibil. Functia principala a acestor locuri este de a socializa si de a incepe primele etape ale educatiei, oferind copilului un mediu adecvat care ii permite sa-si dezvolte inteligenta prin stimularea si cresterea stimei de sine. Pentru aceasta este necesar sa aiba un climat afectiv bun.

Anii de inceput ai copilului

Poate ca exista inca multi parinti care ignora faptul ca viitorul copiilor lor, inteligenta si personalitatea lor, va fi decis in prima etapa a vietii lor, adica de la nastere pana la sase ani. Acesti ani de inceput sunt cruciali in viata unei persoane. Rolul educatiei in aceste epoci este esential, deoarece pune bazele care vor face posibila dezvoltarea lor intelectuala.

Dar trebuie sa tinem cont de faptul ca dezvoltarea intelectuala nu poate fi separata de dezvoltarea afectiva. De aceea este atat de important ca personalul sa simta o adevarata simpatie pentru copii si sa stie cum sa le ofere afectiunea, semnele de afectiune si stimulii de care au nevoie pentru dezvoltarea lor evolutiva corecta. De asemenea, educatorii trebuie sa se asigure ca copilul nu sufera separarea de mama sa ca o pedeapsa, ci ca un pas inainte in evolutia si independenta sa.

Pentru aceasta, nu este suficient doar ca personalul responsabil de copii sa aiba titlul corespunzator activitatii lor: specialist profesionist in gradinita sau cresa, autorizat de minister sau pedagogie. Este esential sa detina si anumite calitati pe care tu insuti trebuie sa le respecti inainte de a-ti pune copilul in mainile altui om:

  • Ei vor trebui sa fie oameni stabili emotional, siguri si relaxati pentru a putea infuza aceste stari in cei mici.
  • Sa aiba o rabdare extraordinara, seninatate, dulceata, sensibilitate si sensibilitate.
  • Abilitatea de a improviza, puterea de observatie si reflexele rapide de a capta nevoile copiilor si de a-i feri de orice pericol.
  • In cele din urma, este important ca ei sa stie cum sa dezvolte munca in echipa, dar, in acelasi timp, sa lucreze intr-un mod unificat cu copiii.

Am spus deja ca misiunea principala a acestor institutii nu este de a-i invata pe copii sa citeasca sau sa scrie, sau de a-i transforma in mici genii sau de a-i face un exemplu de intelepciune copilareasca.

Ceea ce ar trebui sa urmareasca educatorii este ceva mult mai important: sa-i ajute sa dezvolte facultatile innascute pe care le poseda toti copiii. Centrul trebuie sa dispuna de o metoda pedagogica adecvata si sa puna la dispozitia copilului mijloacele necesare pentru a o urma, in functie de varsta .

Obiectivul care trebuie stabilit este de a-si atinge dezvoltarea fizica si intelectuala corecta, de a ajuta  copiii sa evolueze si sa creasca: sa se tarasca, sa mearga, sa le  dea stimulii necesari pentru a-si dezvolta simturile, sa-i invete sa vorbeasca, sa-si atinga autonomia si independenta, sa-i transforme intr-o fiinta sociabila care stie sa se raporteze la ceilalti , mereu. Gradinita este ca o doua casa pentru cei mici, asadar ca si parinte, asigura-te ca alegi o gradinita buna pentru copilul tau.

 

 

0 Shares
You May Also Like