PCI 5.0 tot ce trebuie sa stiti despre noul standard

PCI 5.0: tot ce trebuie sa stiti despre noul standard

0 Shares
0
0
0

PCI Express, sau PCIe, continua sa ramana o parte cruciala a dispozitivelor de calcul. PCIe, care inseamna Peripheral Component Interconnect Express, este una dintre cele doua interconexiuni principale care va permite sa conectati diverse periferice, inclusiv GPU-uri, SSD-uri, carduri de captura si multe altele la dispozitivul dvs. de calcul.

Daca ati construit vreodata un PC inainte, veti recunoaste sloturile PCIe care sunt pozitionate orizontal pe placa de baza. Daca nu ati urmarit progresele PCIe, permiteti-ne sa va reamintim ca acum am trecut la a cincea generatie de PCI Express, odata cu lansarea noii platforme Intel Alder Lake. Dar ce este PCIe 5 si cum este acest standard diferit de Gen 4?

De asemenea, chiar trebuie sa faceti upgrade de la PCIe Gen 4? Ei bine, sunt multe de dezvaluit cand vine vorba despre PCI Express 5.0, asa ca iata tot ce trebuie sa stii despre noul standard:

Ce este PCIe 5?

PCIe 5 este in esenta doar un nou standard al PCI Express care aduce un set de progrese fata de ultimul, adica PCIe 4.0. PCIe Gen 5 este urmatorul lucru important pentru perifericele computerelor. Veti auzi foarte mult despre acest standard in 2022 si mai departe, deoarece Intel are deja platforma Alder Lake pentru a-l sustine.

Seria Ryzen 7000 de la AMD, care se va lansa inainte de sfarsitul anului 2022, va suporta si PCIe 5.0. Specificatia preliminara pentru PCIe 5.0 a fost anuntata in 2017, dar a fost anuntata oficial in Mai 2019.

Una dintre principalele diferente dintre fiecare generatie PCIe este viteza si latimea de banda. Am vazut ca, cu fiecare generatie care trece, si PCIe Gen 5 este, de asemenea, de asteptat sa aduca imbunatatiri masive in acest departament. PCIe Gen 1 a inceput cu o latime de banda de 8 GB/s si o rata de transfer de 2,5 GT/s (gigatransfer pe secunda). Cu PCIe 5.0, vom vedea  viteze de transfer care sunt de pana la 32 GT/s si o latime de banda de pana la 128 GB/s intr-o configuratie x16. Acest lucru ar trebui sa va ofere o idee despre cat de mult a evoluat standardul.

Cand vine vorba de suportul PCIe 5.0 pe Intel Alder Lake, ne uitam la un debit de 64 GB/s printr-o conexiune de banda x16. Cipurile AlderLake-S high-end, accepta o conexiune x16 PCIe 5.0 impreuna cu o conexiune suplimentara x4 PCIe 4.0. O alta problema interesanta pe care PCIe 5.0 este desemnat sa o rezolve este una dintre cele mai mari probleme pe care le intampina placile grafice actuale – livrarea energiei.

Asa este, vor putea de fapt sa furnizeze suficienta putere pentru placile grafice de ultima generatie. Conectorii existenti cu 8 pini pot furniza doar pana la 150 W fiecare. De aceea aveti nevoie de doi sau uneori chiar de trei dintre acesti conectori. Cu toate acestea, noul conector PCIe 5.- cu 16 pini, va putea furniza suficienta putere.

PCI-SIG afirma ca fiecare pin din blocul principal poate suporta pana la 9.2A. Aceasta adauga pana la 55,2 A pentru intregul conector, cu o sarcina de putere maxima suportata de 662,4 W si cu tolerante, se poate ajunge la 600W, ceea ce este suficient. Asta spune multe, pentru ca pana si cel mai pretentios GPU Nvidia din generatia trecuta, GeForce RTX 3090, ajunge la 350 W. Avem pe piata si PSU compatibil cu PCIe 5.0, care vine cu conectorul de alimentare actualizat PCIe 5.0 cu 16 pini. Nu suntem pe deplin siguri daca noul conector va fi o cerinta pentru certificarea grafica PCIe 5.0.

PCIe Gen 5 vs PCIe Gen 4

PCIe Gen 4 este standardul actual care este suportat de majoritatea procesoarelor si placilor de baza. Acesta este si motivul pentru care dispozitivele PCIe 4.0 sunt, de asemenea, usor disponibile pe piata. Cand vine vorba de viteza si latime de banda, PCIe 4.0 este, de asemenea, destul de impresionant. Fiecare generatie de PCIe, asa cum am mentionat mai devreme, este de doua ori mai rapida si dubleaza latimea de banda fata de predecesorul standard. In timp ce PCIe 3.0 a avut o rata de transfer de date de 8 gigatransferuri pe secunda, PCIe 4.0 transfera datele la 16GT/s. Acest lucru se schimba inca o data cu PCIe 5.0, deoarece acum atinge viteza de transfer de 32GT/s.

PCIe 4.0 in sine este extrem de performant cand vine vorba de ratele de date si asta se traduce in niste viteze impresionante atunci cand vorbim despre utilizarea in lumea reala. Cele mai bune SSD-uri M.2 NVMe PCIe 4.0, de exemplu, au viteze de transfer de pana la 7.000 MB/s, ceea ce este incredibil. Si sa crezi ca PCIe 5.0 va fi de doua ori mai rapid in aceleasi conditii, este cel putin uimitor.

Iata o privire rapida asupra tuturor generatiilor de standarde PCIe care au aparut de-a lungul anilor:

Latimea de banda a generatiilor PCIe Gigatransfer – Frecventa

  • PCIe 1.0 8GB/s 2.5GT/s 2.5GHz
  • PCIe 2.0 16GB/s 5GT/s 5GHz
  • PCIe 3.0 32GB/s 8GT/s 8GHz
  • PCIe 4.0 64GB/s 16GT/s 16GHz
  • PCIe 5.0 128GB/s 32GT/s 32GHz

electronic-collection-computer-digital-io-port-card

Ar trebui sa faceti upgrade?

Deci, ar trebui sa faceti upgrade la PCIe 5 daca sunteti deja pe PCIe 4.0? Ei bine, exista multe cazuri de utilizare in care standardul PCIe 5.0 se poate dovedi a fi extrem de util. Chiar daca un anumit dispozitiv nu are nevoie de mai multe beneficii de viteza, poate beneficia enorm de a trebui sa foloseasca mai putine benzi sau pur si simplu de a avea mai multa latime de banda.

Acest lucru este valabil atat pentru multi consumatori, cat si pentru cazurile de utilizare profesionala. Acestea fiind spuse, nu credem ca sosirea PCIe 5.0 va face ca perifericele dumneavoastra PCIe 4.0 sa fie inutile.

Spunem asta pentru ca perifericele PCIe 3.0 sunt inca in viata. De fapt, credem ca multe dintre perifericele PCIe 3.0 vor prospera pentru cel putin cativa ani. Prin urmare, este sigur sa spunem ca nu va fi nicio cerinta imediata de a face upgrade la PCIe 5.0 decat daca doriti sa experimentati ce este mai bun, desigur. Chiar si cea mai puternica placa grafica din generatia precedenta a Nvidia, GeForce RTX 3090, reuseste doar sa sature o conexiune PCIe 4 x16. Cu siguranta vom vedea cateva GPU-uri compatibile si SSD-uri extrem de rapide, dar vor fi disponibile in cantitati limitate si vor fi, de asemenea, destul de scumpe.

In afara spatiului de consum, totusi, PCIe Gen 5 va avea cateva avantaje majore. Ne asteptam ca noul standard sa fie o parte importanta a centrelor de date. Ele vor juca un rol important in a permite retelele de mare viteza pentru comunicare. Legatura PCIe 5 x16 poate gestiona cu usurinta o conexiune de retea de 400 GbE, ceea ce va reprezenta o tranzitie uriasa pentru multi.

Data lansarii PCIe Gen 5

Standardul PCI Express 5, asa cum am mentionat mai devreme, a fost deja lansat. Specificatiile pentru PCIe Gen 5 au fost anuntate oficial inca din 2019. In ceea ce priveste perifericele compatibile, se asteapta ca acestea sa ajunga pe rafturi mai tarziu in acest an. De acum, doar noile procesoare Intel Alder Lake si placile de baza compatibile au suport PCIe 5.0. Viitoarele procesoare AMD din seria 7000 vor aduce si suport PCIe 5.0 in cursul acestui an si atunci ne asteptam sa ajunga pe piata mai multe periferice PCIe Gen 5 de calitate, pentru consumatori.

PCI-SIG, un organism general care defineste standardele PCIe, se asteapta ca standardele PCIe 4.0 si PCIe 5.0 sa coexiste timp de cativa ani. Acest lucru este similar cu modul in care PCIe 3.0 continua sa ramana relevant chiar si dupa sosirea pe piata a perifericelor PCIe 4.0.

Ganduri finale

PCIe 5.0, dupa cum va puteti da seama, este inca la inceput. In timp ce platforma Intel Alder Lake accepta acest nou standard si perifericele sale, credem ca mai este ceva timp pana sa vedem noile periferice pe piata. Se asteapta ca acestea sa apara exact la timp pentru sosirea cipurilor din seria Ryzen 7000 de la AMD, desi este de la sine inteles ca perifericele PCIe 5.0 vor fi destul de scumpe. Credem ca majoritatea consumatorilor care doresc sa achizitioneze chiar si un PC entuziast de ultima generatie, vor fi mai avantajati daca vor alege sa ramana la produsele Gen 4, pana cand noile produse vor ajunge pe piata principala, la preturi decente.

Desktop-urile de noua generatie au cateva capacitati destul de impresionante, dar poate cea mai interesanta pentru cea mai larga parte de utilizatori este upgrade-ul la a cincea generatie de conexiuni PCIe. Aceasta va insemna o latime de banda extinsa pentru periferice high-end, in special placi grafice si SSD-uri.

Desi conexiunile PCIe 5.0 sunt disponibile de cateva luni, de la lansarea procesoarelor Intel „Alder Lake” de a 12-a generatie, inca nu am vazut unitati de stocare pentru consumatori care sa poata profita de ele. Acest lucru este pe cale sa se schimbe datorita Apacer, care tocmai a anuntat primele SSD-uri PCIe 5.0 pentru consumatori, in timpul Computex 2022.

Au fost anuntate doua device-uri: Apacer AS2280F5 si Zadak TWSG5, doua serii de SSD-uri PCIe de a 5-a generatie, in format M.2. Ambele au viteze de citire de pana la 13000MB/s, cu viteze de scriere doar putin mai mici, de 12000MB/s. Ambele unitati sunt compatibile cu conexiunile gen 4 si vin cu radiatoare robuste din aluminiu. Fiecare are o garantie de 5 ani.

0 Shares
You May Also Like