Inspector resurse umane: drepturi si obligatii

Inspector resurse umane: drepturi si obligatii

0 Shares
0
0
0

In prezent, inspectorul de resurse umane este angajat , in aproape orice organizatie, indiferent daca este o institutie publica sau privata.

Pentru aceasta functie, de obicei persoana, angajatul desemnat, are cel putin finalizata o unitate  de invatamant si o experienta profesionala secundara sau primara corespunzatoare in profilul acesta  de cativa ani.

In cele mai multe cazuri, angajatul trebuie sa fie instruit intr-un program special (sau cursuri). Pentru a reprezenta mai bine sfera responsabilitatilor sale, inspectorul de resurse umane ar trebui sa se familiarizeze initial cu fisa postului.

Acesta descrie cerintele in ceea ce priveste cunostintele si abilitatile, enumera documentele care trebuie sa fie ghidate in munca. Numirea pentru aceasta functie se face de catre un director sau de catre seful institutiei, precum si demiterea unei parti a angajatului din atributiile sale.

HR-ul are in mod necesar cunostinte despre legislatia muncii, registrele cadrului de management, standardele de protectie a muncii si reglementarile interne, precum si alte reguli si legi care reglementeaza tinerea evidentei si circulatia personalului.

In plus, angajatul ar trebui sa fie constient de numele tuturor profesiilor si de crearea de locuri de munca, de experienta persoanelor care cred in beneficiile compensatiei pentru ei, precum si de proiectarea pensiei pentru limita de varsta . Inspectorul de personal are urmatoarele functii: mentinerea unei baze de date, care contine informatii personale despre personal, precum si evidenta deplasarilor si raportarii acestora. Poti face chiar un curs de inspector resurse pentru a invata tot ce trebuie sa faci.

In plus, angajatul trebuie sa exercite controlul asupra executarii ordinelor si instructiunilor date de seful departamentului de personal. Din documentatia necesara pentru efectuarea receptiei, concedierii sau transferului la un alt loc de munca, in acelasi timp, trebuie sa respecte prevederile si ordinele sefului, Codul Muncii.

Inspectorul resurse umane instruieste personalul sa primeasca instructiuni privind siguranta, protectia impotriva incendiilor, standardele de protectie a muncii. Noilor-veniti le sunt prezentate faptul ca vor lucra cu documente care reglementeaza disciplina organizatiei, timpul de lucru etc. Daca este necesar, acestia  elibereaza certificate de servicii.

Mai degraba, o parte importanta a functionarii departamentului de personal este proiectarea si intretinerea dosarelor de personal ale angajatilor.

Acestea sunt formate pe loc, includ copii ale tuturor documentelor care confirma identitatea si calificarea persoanei. In plus, sunt evidentiate comenzile si instructiunile privind activitatea angajatilor si inregistrarea  schimbarilor in acest domeniu.

Adesea,  inspectorul de resurse umane ajuta angajatii sa poata procesa orice document sau daca au nevoie de ajutor in alt mod in ocuparea fortei de munca etc ..

Responsabilul cu resursele umane ar trebui sa tina evidenta modului in care sunt atribuite  stimulentele si sanctiunile administrative cat  si amenzile individuale. Aceste date sunt inregistrate si prezentate in aplicatia administratiei.

Inspectorul are dreptul de a se familiariza cu deciziile de management de proiect in legatura cu activitatile sale. Pentru a-si indeplini functiile directe, aceasta poate solicita documentatia si informatiile necesare de la celelalte divizii.

Cum se organizeaza un departament de Resurse Umane

Planificarea zonei de Resurse Umane este un proces care necesita selectarea personalului adecvat pentru fiecare loc de munca. Pentru a realiza acest lucru, este necesar sa se efectueze urmatorii pasi:

  • Analiza obiectivelor organizationale:Aceasta consta in a determina unde organizatia doreste sa mearga in zona in care este nevoie de un angajat, fie in marketing, administrare sau vanzari.
  • Inventarul actual de resurse umane:Verificarea si actualizarea informatiilor privind resursele umane, numarul de angajati, activitatile acestora, performanta etc. Acest lucru are scopul de a determina cati candidati sunt necesari.
  • Prognozarea cererii si a ofertei:Este necesar sa se estimeze cate resurse sunt necesare in diferite pozitii, in functie de profilul de lucru. In plus, masurati sursele disponibile pentru a le satisface.
  • Estimarea resurselor si a fortei de munca:In acest pas este necesar sa se compare cererea si oferta angajatilor, in cazul in care au un numar mai mic, sa recurga la angajare. In cazul in care exista un excedent, este necesar sa se rezilieze contractul.
  • Proiecteaza un plan de actiune:Acest lucru depinde daca numarul de angajati este depasit sau exista un deficit. Proiectul se incheie pentru o noua etapa de recrutare sau formare in caz de deficit sau pensionare voluntara.
  • Monitorizare si feedback:Acesta consta in punerea in aplicare a planului de actiune, in conformitate cu cerintele. Acest lucru ar trebui monitorizat pentru a identifica deficientele si a le elimina.

Director resurse umane :

Un bun director de resurse umane este o persoana care raporteaza direct conducerii superioare si este responsabila pentru gestionarea a tot ceea ce tine de oamenii care lucreaza in companie, clientii sai interni. Pentru a face acest lucru, aceasta persoana trebuie sa indeplineasca anumite cerinte, astfel incat munca sa sa fie considerata impecabila, de catre inalti functionari si, de asemenea, de catre toti angajatii si colegii.

Transparenta, capacitatea de a selecta, atitudinea profesionala, claritatea si tratamentul corect si echitabil cu fiecare angajat sunt esentiale pentru ca acesti oameni aflati in pozitia lor sa fie respectati .

0 Shares
You May Also Like