Cum se poate face automatizarea unei case de locuit?

Cum se poate face automatizarea unei case de locuit?

0 Shares
0
0
0

În acest articol aş vrea să vă prezint un nou trend de pe piaţă, şi anume: automatizarea casei sau domotica.

Domotica este automatizarea clădirilor pentru o casă, numită casă inteligentă sau smarthouse. Presupune  un sistem de automatizare a locuințelor  care va monitoriza și / sau controla atributele casei, cum ar fi iluminatul, clima, sistemele de divertisment (radio, TV) și alte aparate.

Poate include, de asemenea, securitate la domiciliu, cum ar fi controlul accesului și sistemele de alarmă. Când sunt conectate la Internet, dispozitivele de acasă sunt un element important al Internetului obiectelor („IoT”).

Un sistem de automatizare a locuinței conectează de obicei dispozitivele controlate la un hub central sau „gateway”. Interfața de utilizator pentru controlul sistemului folosește fie terminale montate pe perete, tablete sau computere desktop, o aplicație de telefonie mobilă sau o interfață web care poate fi accesată și în afara site-ului prin Internet.

Deși există mulți furnizori concurenți, există eforturi în creștere către sisteme open source. Cu toate acestea, există probleme cu starea actuală a automatizării caselor, inclusiv lipsa măsurilor de securitate standardizate și deprecierea dispozitivelor mai vechi fără compatibilitate inversă.

Domotica are un potențial ridicat de partajare a datelor între membrii familiei sau persoane de încredere pentru securitate personală și ar putea duce la măsuri de economisire a energiei cu impact pozitiv asupra mediului în viitor.

Piața de automatizare a casei a avut o valoare de 5,77 miliarde USD în 2013, estimând că va atinge o valoare de piață de 12,81 miliarde USD până în 2020.

Domotica este răspândită într-o varietate de domenii diferite, inclusiv:

Încălzire, ventilație și aer condiționat (HVAC): aveţi posibilitatea controlului de la distanță a tuturor monitoarelor de energie de acasă prin internet, încorporând o interfață de utilizator simplă și cât se poate de accesibilă. O companie care oferă servicii de calitate în acest sens este Salus Controls. Pri intermediul Salus Controls, puteţi aciziţiona un număr mare de produse pentru automatizarea termică a casei dvs.

Sistemul de control al iluminatului: o rețea „inteligentă” care încorporează comunicații între diferite intrări și ieșiri ale sistemului de iluminat, utilizând unul sau mai multe dispozitive centrale de calcul.

Sistem de control conștient de ocupare: este posibil să simți ocuparea locuinței folosind contoare inteligente și senzori de mediu, cum ar fi senzori de CO2, care pot fi integrați în sistemul de automatizare a clădirii pentru a declanșa răspunsuri automate pentru eficiență energetică și clădire aplicații de confort.

Controlul și integrarea aparatului cu rețeaua inteligentă și un contor inteligent se poate face  profitând, de exemplu, de o putere mare a unui panou solar la jumătatea zilei pentru a rula mașinile de spălat.

Roboți și securitate la domiciliu: un sistem de securitate pentru uz casnic integrat cu un sistem de automatizare a casei poate oferi servicii suplimentare, cum ar fi supravegherea de la distanță a camerelor de securitate prin Internet, sau controlul accesului și blocarea centralizată a tuturor ușilor și ferestrelor perimetrale.

Detectoare de scurgeri, detectoare de fum și monoxid de cARBON

Sisteme de poziționare în interior (IPS).

Domotică pentru vârstnici și cu dizabilități.

Îngrijirea animalelor de companie și a bebelușilor, de exemplu urmărirea mișcărilor animalelor de companie și a bebelușilor și controlul drepturilor de acces ale animalelor de companie. [18]

Controlul calității aerului. De exemplu, oul calității aerului este utilizat de oamenii de acasă pentru a monitoriza calitatea aerului și nivelul de poluare din oraș și pentru a crea o hartă a poluării. [19]

Bucătărie inteligentă și gătit conectat.

Dispozitive de control vocal precum Amazon Alexa sau Google Home utilizate pentru controlul aparatelor sau sistemelor casnice.

 

 

 

 

0 Shares
You May Also Like