Cum alegi corpurile de iluminat pentru interior

Cum alegi corpurile de iluminat pentru interior: 4 sfaturi practice

0 Shares
0
0
0

Lumina are un efect important asupra esteticii si functionalitatii unei case, insa se rasfrange si asupra starii de spirit a oamenilor. Esentiala este lumina naturala, motiv pentru care trebuie sa te preocupe prezenta razelor soarelui in casa pentru cat mai mult timp in fiecare zi.

Lipsa acesteia trebuie compensata prin corpuri de iluminat artificial. Iata cateva sfaturi practice pentru a integra lumina potrivita in fiecare camera a casei tale:

Camera de zi

Sufrageria este de cele mai multe ori elementul central al casei. In functie de suprafata si de stilurile arhitectural, de design si de viata poti alege si luminile potrivite. In primul rand, in camera de zi petreci timp impreuna cu familia si cei dragi. Asadar trebuie sa ai in vedere imbinarea utilitatii cu estetica.

Posibilitatea reglarii intensitatii este de un real folos, deoarece sunt momente cand ai nevoie de lumina puternica si momente cand aceasta trebuie sa fie difuza. In ceea ce priveste corpurile de iluminat propriu-zise, acestea trebuie adaptate la destinatia acordata fiecarui spatiu. Corpul central de iluminat, din zona de relaxare cu canapea si fotolii in jurul televizorului poate fi o lustra, un candelabru sau o lampa de tavan.

Din punct de vedere practic, trebuie sa iei in calcul inaltimea camerei, pentru a nu te lovi cu capul de corpul de iluminat suspendat de tavan. Daca ai o amenajare de tip open space, in care masa principala migreaza din bucatarie catre camera de zi, locul acesteia poate fi delimitat foarte usor cu ajutorul luminilor. Modelul candelabrului de mai mici dimensiuni este perfect pentru un astfel de spatiu.

Alte spatii disponibile in sufragerie sunt semineul, biroul de acasa, masuta de cafea, discutii sau jocuri – pe care le poti distinge foarte usor prin intermediul unor lampi sau leduri amplasate la nivelul pardoselii.

Bucatarie

Bucataria reprezinta locul din casa ta in care lumina este intr-adevar o necesitate. Ferestrele generoase permit nu doar aerisirea spatiului in care gatesti, ci si patrunderea razelor soarelui pentru lumina si caldura naturala. Dupa lasarea serii sau in sezonul rece trebuie sa compensezi lipsa soarelui prin corpurile de iluminat potrivite. Din acest punct de vedere, intensitatea este esentiala.

Pe langa corpul central amplasat in tavan poti alege solutii ingenioase de lumini, cum ar fi ledurile rulate pe corpurile suspendate, a caror lumina este orientata direct catre spatiul in care pregatesti mancarea.

Baie

Din fericire exista o multime de solutii de iluminat modern pentru baie. Varianta clasica este corpul suspendat de tavan, pentru care trebuie sa alegi o intensitate puternica. Lampile orientate in dreptul oglinzii de baie sunt la fel de importante, deoarece lumina de sus iti poate umbri vizibilitatea.

Daca doresti sa-ti transformi camera de baie intr-un spa la tine acasa trebuie sa integrezi si luminile potrivite. Acestea pot fi lampi discrete pe peretele vertical, cu lumina difuza sau leduri la nivelul pardoselii. In astfel de spatii, cu multa caldura si umiditate, trebuie sa iei in calcul si masurile suplimentare de siguranta.

Dormitor

Dormitorul este locul in care incepi fiecare zi si in care te retragi pentru odihna. Pentru ambele momente ai nevoie de intensitati diferite ale luminii: dimineata – puternica pentru a-ti oferi energie, seara – difuza pentru lectura si somn. In acest caz poti alege corpul central cu putere mare, pe care il folosesti cand ai lucruri importante de facut, in timp ce seara apelezi la lampi, veioze sau lampadare cu acces la intrerupator din pat. Nu strica sa iei in calcul o lumina de veghe, in special pentru camera copiilor.

Pe langa utilitatea propriu-zisa, corpurile de iluminat au devenit parte a decorului unei case. Pentru pardoseala, pereti si tavan exista o multime de modele din care poti alege in functie de stilul arhitectural sau de design. Fiecare camera are un anumit specific de care poti tine cont pentru instalarea luminii potrivite.

 

0 Shares
You May Also Like