Cum se alege cel mai bun sistem de irigare pentru gradina ta

Cum se alege cel mai bun sistem de irigare pentru gradina ta

0 Shares
0
0
0

Ce este un sistem de irigatii?

Un sistem de irigare este o tehnica utilizata pentru a iriga gradina sau livada noastra, folosind in mod durabil apa fara a fi nevoie sa o irosim cu furtunul, de exemplu, si oferind confortul de a nu fi nevoie sa fim in acel lor de fiecare data cand este udata.

Unul dintre obiectivele principale ale unui sistem de irigatii este ca este eficient, pentru aceasta se realizeaza zonarea locului care urmeaza sa fie irigat. Adica, gradina este impartita in diferite sectoare in functie de speciile, conditiile si nevoile de apa pe care le au plantele. In acest fel, fiecare sector poate fi irigat independent de celalalt cu cantitatea si presiunea apei care se potriveste cel mai bine.

Cum se alege un sistem de irigare?

In acest articol te ajutam sa alegi cel mai bun sistem de irigatii care se potriveste cel mai bine nevoilor tale. Pentru ca alegerea ta sa fie cea mai potrivita, trebuie sa tii cont de factori precum tipul de gradina sau livada, marimea, tipul de plante si nevoile lor de apa, calitatea apei, conditiile climatice, tipul de sol etc. Va oferim sfaturile si informatiile necesare, astfel incat sa puteti face o alegere corecta.

Avantajele achizitionarii unui sistem de irigare

 • Vei economisi apa: deoarece acestea sunt sisteme de economisire a apei care, pe langa faptul ca sunt benefice pentru mediu, favorizeaza si cresterea plantelor, deoarece ofera doar cantitatea necesara si mai uniform; la sol, deoarece nu produce eroziune; aplicarea ingrasamintelor este mai eficienta printr-un sistem de irigatii…
 • Vei observa o economie: inseamna, de asemenea, o economie importanta pe termen lung in ceea ce priveste apa pe care am consuma-o pentru a ne iriga gradina sau livada in cazul in care nu folosim un sistem de irigatii.
 • Un plus fata de economisirea de timp si efort: puteti pune in practica programatorul care va face ca plantele sa poata fi udate fara a fi nevoie sa fiti prezenti fizic.

 Cauti de asemenea si plasa umbrire ? Pe link, poti gasi mai multe modele de plase din care sa le alegi pe cele potrivite pentru tine.

Functionarea sistemelor de irigatii

 • Programator: acesta este un dispozitiv conectat la robinet care va permite sa configurati la ce ora gradina va fi udata si pentru cat timp.
 • Filtru: este un obiect poros care impiedica obstructia prin sedimentare a particulelor de murdarie din apa
 • Supape intermediare si parti de conectare si fixare: acestea sunt situate la inceputul fiecarei faze de irigare si permit trecerea apei pentru irigare.
 • Tevi: conducta din PVC unde apa merge inainte de a fi distribuita de zona de irigatii: gradina, livada, ghivece, etc. Ele exista de diametre diferite, in functie de utilizarea pe care o vom da.
 • Aspersoare: sistemele cuplate la fiecare conducta permit iesirea din apa.

De asemenea, puteti adauga:

 • Dispozitiv de fertigare: sistem pentru a putea adauga ingrasamant dizolvat in apa de irigare.
 • Reductor de presiune: sistem care reduce presiunea apei, economisind astfel aceasta resursa valoroasa si, de asemenea, in intretinerea sistemului de irigare, deoarece presiunea excesiva ar putea deteriora aspersoarele

Motive pentru care sa ai propria gradina

Tu controlezi mediul de crestere al gradinii tale. Nu este nevoie de substante chimice si pesticide in gradina din curte. Daca ai probleme cu boli sau daunatori, exista de obicei un remediu organic pentru a le rezolva.

Cultivarea si recoltarea alimentelor din gradina din curte va asigura ca stiti de unde provine mancarea.

 1. coli, Salmonella si Listeria sunt cele mai frecvente focare alimentare care afecteaza fructele si legumele in mai multe state. La momentul scrierii acestui articol, CDC investiga salatele ambalate contaminate cu Listeria si castravetii contaminati cu Salmonella. Nu trebuie sa va faceti griji cand va cultivati propriile legume pentru salata.

Ingrijirea gradinii si cresterea propriilor alimente te vor invata sa mananci in sezonul cand aromele si nutrientii sunt la varf. Cand aveti multe recolte de folosit, aveti tendinta de a manca mai multe legume si de a va gandi la modalitati creative de a le pregati, astfel incat sa nu se iroseasca nimic. Deoarece sunt recoltate proaspete, aromele naturale ale legumelor stralucesc si nu au nevoie de uleiuri suplimentare, sare sau alti aditivi pentru a le face sa aiba un gust bun.

Fructele si legumele care se coc in mod natural in gradina si sunt consumate in cateva zile de la recoltare au mai multi nutrienti decat legumele cumparate din magazin. Majoritatea legumelor care acopera sectiunea de produse din magazinul alimentar sunt culese devreme, expediate la depozite, distribuite magazinelor si raman in depozit sau pe raft pentru o perioada pana cand le cumparati. In timp, valoarea nutritiva a fructelor si legumelor scade. Nu numai ca fructele si legumele proaspat culese au un gust mai bun, dar au si o valoare nutritiva mai mare.

0 Shares
You May Also Like