Cum se folosesc tensiometrele si cum functioneaza?

Cum se folosesc tensiometrele si cum functioneaza?

0 Shares
0
0
0

Tensiometrul este instrumentul utilizat – atat in domeniul medical, cat si la domiciliu – pentru a determina tensiunea arteriala cat si o verificare analogic a unei persoane. Tensiometrul ofera informatii atat despre tensiunea arteriala sistolica (cunoscuta si ca tensiune arteriala maxima), cat si despre tensiunea arteriala diastolica (mai bine cunoscuta ca tensiune arteriala minima).

Diferitele tipuri de tensiometre disponibile in prezent pe piata pot fi impartite, in functie de modul in care functioneaza, in: monitoare manuale si analogice si monitoare electronice si automate.

Primul grup include toate dispozitivele de masurare a presiunii care functioneaza manual si necesita o anumita cantitate de cunostinte din partea operatorului care determina presiunea; al doilea grup, pe de alta parte, include dispozitivele electronice de masurare a presiunii care masoara valorile presiunii intr-un mod complet automatizat.

Decizia de a achizitiona un tip de tensiometru in detrimentul altuia depinde de mai multi factori, cum ar fi usurinta de utilizare, cunostintele operatorului care va efectua masuratorile si nevoile individului. In mod clar, costul poate avea, de asemenea, o influenta semnificativa asupra alegerii monitorului de tensiune arteriala.

Ce este un monitor de tensiune arteriala?

Un tensiometru este un instrument utilizat pentru a determina tensiunea arteriala a unei persoane.

In detaliu, un tensiometru poate fi utilizat pentru a masura atat tensiunea arteriala maxima (presiune sistolica), cat si cea minima (presiune diastolica). In mod normal, tensiometrul furnizeaza valori ale tensiunii arteriale in milimetri de mercur (mmHg) care, atunci cand sunt comparate cu intervalul normal, pot oferi informatii valoroase despre starea de sanatate a persoanei.

Nu este o coincidenta faptul ca tensiunea arteriala este considerata un parametru vital extrem de important.

De ce sa folositi un monitor de tensiune arteriala?

Dupa cum s-a mentionat mai sus, tensiunea arteriala este un parametru vital extrem de important, iar masurarea acesteia este esentiala, in special pentru persoanele care risca sa dezvolte sau care au dezvoltat deja diverse tipuri de patologii (cardiovasculare, dar nu numai).

De fapt, alterarile valorilor tensiunii arteriale – atat in exces, cat si in defect – pot determina un potential risc pentru viata pacientului, atat pentru ca ar putea indica prezenta unor stari patologice subiacente care nu au fost inca diagnosticate, cat si pentru ca ar putea duce la aparitia unor consecinte si complicatii grave (ganditi-va, de exemplu, la o stare de hipertensiune arteriala care poate duce la aparitia unor complicatii grave, cum ar fi infarctul sau insuficienta cardiaca).

Din acest motiv, monitorizarea constanta a tensiunii arteriale – de asemenea si mai ales la domiciliu – poate fi considerata un instrument util pentru a preveni sau detecta conditiile periculoase pentru pacient.

Cat costa un monitor de tensiune arteriala?

Unul dintre principalii factori care influenteaza pretul final al unui tensiometru este tipul de dispozitiv pe care doriti sa il cumparati (manual sau electronic), marca si producatorul. In cazul tensiometrelor electronice, pretul poate varia, de asemenea, in functie de functiile suplimentare cu care poate fi echipat instrumentul (de exemplu, ceas, calendar, functie de memorie, functie de alarma, capacitate de interfatare cu aplicatii si smartphone-uri etc.).

Care sunt cauzele unei tensiuni arteriale mari?

Tensiunea arteriala este presiunea sangelui care impinge peretii arterelor tale. Arterele transporta sangele din inima catre alte parti ale corpului. In mod normal, tensiunea arteriala creste si scade pe parcursul zilei.

Ce inseamna cifrele tensiunii arteriale? Tensiunea arteriala se masoara folosind doua numere:

Primul numar, numit tensiunea arteriala sistolica, masoara presiunea din arterele tale atunci cand inima iti bate.

Al doilea numar, numit tensiune arteriala diastolica, masoara presiunea din arterele tale cand inima ta se odihneste intre batai.

Care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale? Un nivel normal al tensiunii arteriale este mai mic de 120/80 mmHg. Indiferent de varsta dvs., puteti lua masuri in fiecare zi pentru a va mentine tensiunea arteriala intr-un interval sanatos.

Hipertensiunea arteriala este tensiunea arteriala care este mai mare decat in ​​mod normal. Tensiunea arteriala se modifica pe parcursul zilei in functie de activitatile tale. Masurarea tensiunii arteriale peste normal poate duce la diagnosticul de hipertensiune arteriala. Cu cat este mai mare nivelul tensiunii arteriale, cu atat mai mult riscati pentru alte probleme de sanatate, cum ar fi boli de inima, atac de cord si accident vascular cerebral.

Echipa de ingrijire a sanatatii poate diagnostica hipertensiunea arteriala si poate lua decizii de tratament examinand nivelurile tensiunii arteriale sistolice si diastolice si comparandu-le cu nivelurile gasite in anumite ghiduri.

Orientarile utilizate pentru a diagnostica hipertensiunea arteriala pot diferi de la un profesionist din domeniul sanatatii la un profesionist din domeniul sanatatii:

Unii profesionisti din domeniul sanatatii diagnosticheaza pacientii cu hipertensiune arteriala daca tensiunea arteriala este constant de 140/90 mm Hg sau mai mare.  Aceasta limita se bazeaza pe un ghid publicat in 2003.

Alti profesionisti din domeniul sanatatii diagnosticheaza pacientii cu hipertensiune arteriala daca tensiunea arteriala este constant de 130/80 mm Hg sau mai mare. Aceasta limita se bazeaza pe un ghid publicat in 2017.

0 Shares
You May Also Like