Cum actioneaza un sampon?

0 Shares
0
0
0

In mod evident, cunosteti faptul ca samponul va curata parul, dar oare stiti cum functioneaza acesta cu adevarat? Veti putea arunca o privire asupra chimiei sampoanelor in randurile care urmeaza, si veti putea descoperi inclusiv cum functioneaza sampoanele si de ce este mai bine sa folositi sampon de la Alfaparf Milano, decat sapun pentru par.

Ce sampon face

Cu exceptia cazului in care parul dvs. a intrat in contact cu noroiul, probabil ca nu aveti parul care este cu adevarat murdar. Cu toate acestea, sunt sanse mari ca acesta sa se simta gras si sa arate plictisitor. Pielea dvs. produce sebum, o substanta grasa, care este necesara pentru acoperirea si protejarea parului si a foliculului pilos.

Sebumul acopera cuticula sau stratul exterior de keratina al fiecarui fir de par, si ii ofera acestuia o stralucire sanatoasa. Cu toate acestea, in timp, sebumul este cel care se face vinovat de faptul ca parul dvs. arata ca si cand ar fi murdar.

O acumulare a acestei substante face ca suvitele de par sa se lipeasca, facand ca incuietorile sa para plictisitoare si grase. Praful, polenul si alte particule sunt atrase de substanta numita sebum, si se lipesc de acesta. Sebumul este hidrofob, astfel ca va impermeabilizeaza pielea si parul.

Cum functioneaza samponul

Samponul are in compozitie contine detergent, la fel cum ati gasi de exemplu in samponul special creat pentru spalarea vaselor sau in detergentul de rufe sau gelul de baie. Detergentii functioneaza ca agenti tensioactivi. Acestia diminueaza tensiunea de suprafata a apei, ceea ce face mai putin probabil sa se lipeasca de sine si mai capabil sa se lege cu uleiuri si particule murdare.

Una din partile unei molecule de detergent este hidrofoba. Aceasta portiune a moleculei de hidrocarburi se leaga de parul care are suprafete acoperite cu sebum, precum si de orice produse uleioase de styling. Moleculele de detergent au de asemenea, o portiune hidrofila, motiv pentru care, in momentul in care va clatiti parul, detergentul este maturat de apa, indepartand sebumul cu el.

Alte ingrediente din sampon

Agenti de conditionare: detergentii au rolul de a indeparta sebumul de par, lasand cuticula expusa si susceptibila de deteriorare. In cazul in care folositi sapun sau detergent pentru spalat vase pe par, aceste produse vor ajuta parul sa devenia curat, dar poate parea schiopatat, lipsit de corp si stralucire. Samponul are in compozitie diferite ingrediente care inlocuiesc acoperirea de protectie a parului.

Silicoanele netezesc cuticula parului si adauga stralucire. Alcoolii grasi sunt eficienti in ceea ce priveste prevenirea parului static si zburator sau frizzy. Samponul de cele mai multe ori este mai acid decat sapunul, deci poate contine ingrediente pentru a reduce produsul cu pH. In cazul in care pH-ul samponului este prea mare, puntile de sulfura din cheratina va pot slabi, deteriora sau chiar rupe parul.

Protectivi:  Multe sampoane au in compozitie ingrediente suplimentare destinate protejarii parului. Cel mai frecvent aditiv este cel de protectie solara. Alte substante chimice protejeaza impotriva deteriorarii caldurii de la uscatoarele de par sau de la ajutoarele de coafare, daunele chimice de la piscine sau acumularile de produse de coafare.

Ingrediente cosmetice: Sampoanele au in compozitie doferite ingrediente estetice care nu afecteaza cat de bine samponul iti curata parul, dar care pot fi eficiente, astfel ca samponul sa fie mai placut sau sa afecteze culoarea sau parfumul parului.

Acesti aditivi care se regasesc in sampoanele pentru par includ ingrediente perlate, care adauga scanteie produsului si pot lasa o stralucire slaba pe par, parfum pentru a parfuma samponul si parul si colorantii. Cei mai multi coloranti se spala cu sampon, desi unele nuante se decoloreaza sau intuneca parul.

Ingrediente functionale: Unele substante sunt adaugate in sampon avand scopul de a-l mentine uniform amestecat, sau cu scopul de a-l ingrosa, astfel incat sa fie mai usor de aplicat, pentru a preveni cresterea bacteriilor si a mucegaiului, si pentru a-i prelungi durata de valabilitate.

Desi multe sampoane contin agenti pentru a produce o luciu, bulele nu ajuta la curatarea sau conditionarea samponului. Sapunurile si sampoanele cu luciu au fost create pentru ca consumatorii le-au placut, nu pentru ca au imbunatatit produsul. In mod similar, obtinerea parului „curatator” nu este de dorit. Daca parul tau este suficient de curat ca sa scartaie, acesta a fost indepartat de uleiurile sale de protectie naturale.

Cum aleg samponul potrivit?

Acum ca deja cunoasteti atat de multe lucruri in ceea ce priveste sampoanele, cel mai probabil va intrebati cum trebuie sa alegeti samponul potrivit. Ei bine, pentru a face cea mai buna alegere, este important sa tineti cont de tipul dvs. de par. Exista sampoane pentru par uscat si deteriorat, sampoane pentru par gras si uleios, sampoane pentru par frizzy, etc.

Daca tineti cont de tipul dvs. de par, cu siguranta nu aveti cum sa dati gres atunci cand alegeti samponul de la Alfaparf Milano.

0 Shares
You May Also Like