Cinci trucuri pentru un echilibru bun intre viata profesionala si cea personala

0 Shares
0
0
0

In cultura de lucru de multe ori intensa din ziua de astazi, poate fi dificil sa mentii cu succes un echilibru bun intre munca si viata personala. Acest lucru, in multe cazuri, poate provoca burnout. Aici, va oferim cateva sfaturi despre cum sa pastrati acest echilibru si sa evitati autosabotarea.

Potrivit informatiilor recente, oamenii din Statele Unite lucreaza mai mult decat oricare alta populatie, iar datele furnizate de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica indica faptul ca un angajat mediu din SUA a prestat un numar total de 1.783 ore de lucru in 2016.

Unele sondaje sugereaza ca lucratorii din SUA raman legati de probleme de la locul de munca in timpul liber, inclusiv in weekend si atunci cand sunt in vacanta. Suprasolicitarea poate duce la ceea ce este adesea denumit „burnout”, care este de fapt o stare de a te simti epuizat psihic si fizic, lipsit de motivatie si fara prea multe de oferit.

Deci, care sunt principalele lucruri pe care le puteti face pentru a evita ca munca voastra si viata personala sa se imbine intre ele, intr-un mod fericit? Cum puteti mentine un sentiment de echilibru care va va permite sa va valorificati intregul potential in ambele domenii ale vietii voastre? Va oferim cateva sfaturi care v-ar putea ajuta sa redobanditi sau sa mentineti echilibrul.

In esenta, daca doriti sa atingeti acel echilibru deseori evaziv dintre viata la lucru si viata personala, este important sa le separati pe deplin pe cele doua si sa va asigurati ca nu le permiteti sa se amestece intre ele. Stabilirea limitelor este cruciala, dar ceea ce este probabil cel mai dificil este sa stabiliti limite mentale intre munca dvs. si viata privata, pentru a evita incrucisarea.

  1. Renuntati la smartphone

Pentru a evita sa va incurcati cu munca in timpul liber, poate fi o idee buna sa lasati clar sa se inteleaga ca nu veti raspunde la e-mailurile de la munca sau nu veti primi apeluri legate de munca, in afara programului de lucru.

Daca sunteti angajat independent sau lucrati de acasa, incercati sa programati un set de ore in fiecare zi si declarati-le drept „orele de serviciu”.

Cercetarile au aratat, din nou, ca starea de a fi conectat permanent – inspectand intotdeauna dispozitivele electronice pentru a-ti verifica e-mailurile, apelurile si mesajele – este legata de niveluri semnificative de hiper-stress.

Asadar, asigurati-va ca va puneti telefonul deoparte dupa munca. Poate fi si mai bine sa il lasati intr-o incapere complet diferita, sugereaza un studiu.

Prof. Adrian Ward, de la Universitatea din Texas din Austin, explica faptul ca telefoanele noastre pot actiona ca „drenuri ale creierului” si ca ingrijorarile constante in legatura cu notificarile noastre de pe telefon, utilizeaza resurse mentale importante si limitate.

  1. Nu lasati grijile de la munca sa va ocupe timpul privat

Acesta este un aspect complicat, deoarece poate fi greu sa respingeti problemele legate de munca care v-au fost active in minte pentru intreaga zi si nu exista niciun comutator magic care sa va permita instantaneu deconectarea de la aceste probleme. Cu toate acestea, mai multe studii recente au aratat ca stresul poate afecta iremediabil relatiile.

Asadar, daca doriti sa mentineti relatii de buna calitate cu familia, partenerul sau prietenii, incercati tot posibilul sa tineti stresul legat de munca departe de masa de la cina si nu-l lasati sa monopolizeze conversatiile si „timpul familiei”.

De asemenea, s-au raportat recent cercetari care sugereaza ca practicarea meditatiei si yoga poate imbunatati sentimentul de bine al individului. Un alt studiu explica si modul in care aceste practici minte-corp pot reduce stresul la nivel fiziologic.

Meditarea poate schimba sensul drumului tau dintr-o „mentalitate” a muncii la sfarsitul unei zile lungi si ar putea sa iti permita sa dai deoparte orice griji legate de munca si sa te concentrezi pe petrecerea timpului de calitate alaturi de cei dragi sau chiar doar cu tine insuti.

  1. Aveti in vedere o „uniforma de lucru”

Daca nu aveti deja un loc de munca care va impune sa purtati un fel de uniforma, cum ar fi echipament de protectie, in mod regulat, atunci ar trebui sa va ganditi sa va adoptati propriul cod vestimentar pentru munca.

Un studiu sugereaza ca exista o astfel de „cunoastere inclinata”, ceea ce inseamna ca ceea ce porti poate influenta modul in care gandesti despre tine si ceilalti. Hainele diferite au semnificatii diferite pentru oameni diferiti, asa ca aceasta este o experienta mentala individuala.

Astfel, alegerea unui anumit set de haine pentru a servi drept „uniforma de lucru” va poate spori increderea si va va permite sa va comportati mai bine in timp ce va aflati intr-un mediu de lucru.

In acelasi timp, faptul ca aveti diferite tipuri de haine si accesorii pentru munca si pentru activitati in afara muncii, v-ar putea ajuta sa trasati o linie mentala intre un context si altul.

  1. „Rezervati” timp in naveta dvs. pentru citit

Cercetarile existente arata ca cititul iti poate imbunatati viata in mai multe feluri, iar unul dintre aceste moduri este prin reducerea semnificativa a nivelului de stres.

Cititul iti poate imbunatati starea de spirit, asa ca de ce sa nu te pierzi intr-o carte buna, pe naveta catre si de la munca?

Intr-un studiu acoperit de MNT, dr. David Lewis – care a efectuat cercetarile la Universitatea din Sussex din Brighton, Marea Britanie – a mentionat ca cititul „va determina sa intrati in ceea ce este esential o stare de constiinta modificata”.

Asadar, de ce sa nu va rezervati timp pe naveta la serviciu – sau in orele de lucru setate de tine, daca lucrati independent, de exemplu – cu o poveste buna sau o poezie inspirata?

Lectura ar putea ajuta la disiparea stresului anticipativ potential inainte de munca si usurarea drumului catre un spatiu mental mai relaxat, dupa terminarea programului.

  1. Sarcinile delegate pentru a va dedica „timpului dvs.”

Noi cercetari sugereaza ca delegarea sau „externalizarea” responsabilitatilor, cum ar fi treburile casnice, pot imbunatati mult satisfactia vietii. Daca plecati de la munca pentru a va intoarce la o chiuveta plina cu vase murdare, asta nu va face mare lucru pentru a atenua stresul si va contribui in schimb la starea ta de epuizare.

In schimb, incercati sa delegati treburile acolo unde este posibil sau luati in considerare sa angajati pe cineva care sa va ajute. In acest fel, puteti elibera timp pentru a face ceea ce conteaza cu adevarat: implicarea in activitati care va imbunatatesc bunastarea mentala si fizica, cum ar fi hobby-urile.

Psihologii dar si alti specialisti sugereaza ca activitatile de agrement nu numai ca scad nivelul de stres, dar pot avea, de asemenea, un efect benefic asupra muncii tale, imbunatatindu-ti creativitatea si transformandu-te intr-o persoana mai „flexibila” mental.

Viata in afara muncii, spune prof. Robert Lechler – care este presedintele Academiei de Stiinte Medicale din U.K – „nu este un plus adaugat – este integrant pentru cine suntem si abilitatile pe care trebuie sa le dezvoltam pentru a avea succes”.

Toate locurile de munca sunt diferite, asa ca nu toate sfaturile date mai sus se potrivesc situatiei dvs. actuale. Cheia este sa faci ceea ce este mai bine pentru tine si bunastarea ta.

0 Shares
You May Also Like