Cele mai comune forme de cancer pentru batrani

Cele mai comune forme de cancer pentru batrani

0 Shares
0
0
0

Pacientii varstnici cu cancer au existat intotdeauna. Acum sunt mai multi decat inainte, deoarece oamenii traiesc mai mult. Prin urmare, trebuie acordata o atentie speciala tratamentului pacientilor cu cancer mai in varsta.

Puncte cheie

  • Cancerul in stadiu precoce poate fi adesea operat, chiar daca un pacient este in varsta. Interventia chirurgicala poate imbunatati calitatea vietii pacientului, chiar daca scopul nu este de a prelungi durata de viata a acestuia.
  • Exista doar putine date de cercetare cu privire la tratamentele antitumorale si de radiatii ale pacientilor varstnici.
  • Chimioterapia si radioterapia provoaca reactii adverse mai des si in severitate mai mare la varstnici decat la tineri. De asemenea, pacientii varstnici se recupereaza mai lent de la tratamente.

Varsta creste semnificativ riscul de cancer. La persoanele in varsta, se vor acumula si alte riscuri asociate stilului de viata. Persoanele varstnice care sufera de cancer, indiferent de forma acestuia, pot alege sa isi traiasca ultima perioada a vietii la Seniorcenter.ro azil de batrani, unde conditiile si nivelul de trai, le vor usura suferinta.

Intr-un asemenea camin de barani, pe langa faptul ca vor avea posibilitatea de a socializa cu colegii varstnici internati, cei care sufera de un anumit tip de cancer, nu mai trebuie sa isi faca griji nici in alte privinte precum alimentatie, administrarea medicamentelor, etc. Pot fi internati pacienti care sufera de diferite forme de cancer intr-un azil de batrani.

Cancerul este cea mai frecventa cauza de deces in lume, iar acest lucru este firesc in conditiile in care exista atat de multe forme de cancer. In continuare vom prezenta cateva forme comune de cancer cu care se confrunta batranii.

Cancerul de prostata la varstnici

Varsta medie a pacientilor cu cancer de prostata este de aproximativ 70 de ani. Aproximativ o treime din diagnosticul de cancer de prostata este administrat pacientilor cu varsta peste 75 de ani. Cancerul de prostata creste de obicei lent, si aproximativ 90% dintre pacienti sunt in viata la cinci ani de la diagnostic. Conform studiilor, cancerul de prostata latent, asimptomatic, apare chiar pana la aproximativ 60% la barbatii cu varsta peste 80 de ani.

Cancerul pulmonar la varstnici

Cancerul pulmonar este inca unul dintre cazurile de cancer care apare la varstnici, iar fumatul este principalul sau factor de risc. Scaderea fumatului la barbati este vizibila in reducerea cazurilor de cancer pulmonar. Chirurgia este un tratament curativ pentru cancerul pulmonar in stadiu incipient. Cu toate acestea, este doar foarte rar posibil, iar functionarea deficitara a inimii sau a plamanilor pacientului in varsta poate preveni interventia chirurgicala.

Radioterapia locala poate fi utilizata pentru ameliorarea simptomelor cancerului pulmonar, indiferent de varsta. Tratamentele de chimioterapie pentru cancerul pulmonar sunt destul de severe si eficienta lor slaba, astfel incat acestea sunt rareori administrate pacientilor varstnici. In ultimii ani, noile medicamente biologice au devenit disponibile pe piata si sunt utilizate in tratamentul anumitor tipuri rare de cancer pulmonar.

Cancerul de san la varstnici

Cancerul de san la varstnici este rareori un subtip biologic agresiv, cu toate acestea, rata mortalitatii cancerului de san la persoanele in varsta este mai mare decat la tineri. Un motiv pentru acest lucru este faptul ca cancerul a avansat adesea mai larg la pacientii varstnici in momentul in care este diagnosticat. In cazul cancerului de san, prognosticul este deosebit de bun daca este diagnosticat intr-un stadiu incipient.

Cancerul de san poate fi operat de obicei in mod normal, indiferent de varsta. Axilele sunt examinate prin scanarea nodului santinela, ceea ce nu prezinta niciun risc pentru pacient. Un san poate fi indepartat chiar si sub anestezie locala.

Interventia chirurgicala la san este de obicei completata de radioterapie. In trecut, era obisnuit sa indepartezi intregul san al unui pacient in varsta intr-o baza mult mai usoara pentru a-l scuti de radioterapie. Azi, radioterapia poate fi asigurata intr-un ciclu de tratament scurt, de trei saptamani, in locul ciclului precedent de cinci saptamani.

Tehnica activa de respiratie permite, de asemenea, reducerea la minimum a dozei de radiatie primita de inima. Astazi, avantajele si dezavantajele mastectomiei si interventiilor chirurgicale de salvare a sanului pot fi avute in vedere impreuna cu pacientul in varsta.

Tratamentele adjuvante sunt de asemenea utilizate dupa operatie, ceea ce reduce riscul reaparitiei cancerului de san. O terapie medicamentoasa hormonala de cinci ani cu tablete poate fi inceputa de obicei pentru pacientii mai in varsta.

Exista multe optiuni in chimioterapie si pot fi luate in considerare si pe baza subtipului biologic al cancerului de san. Daca cancerul de san s-a raspandit, medicamentele hormonale pot incetini evolutia acestuia si pot ameliora simptomele. Exista o serie de chimioterapii diferite, iar acestea sunt administrate individual.

Cu toate acestea, dezavantajele chimioterapiei, cum ar fi anemia, iritarea membranei mucoase si oboseala, sunt adesea mai grave decat simptomele cauzate de cancer, mai ales daca durerea este controlata cu medicamente pentru durere.

0 Shares
You May Also Like