Ce este Microsoft Security Essentials?

0 Shares
0
0
0

Microsoft Security Essentials (MSE) este un software antivirus (AV) care ofera protectie impotriva diferitelor tipuri de programe software daunatoare, cum ar fi virusii computerului, spyware, rootkit-uri si troieni. Inainte de versiunea 4.5, MSE functiona pe Windows XP, Windows Vista si Windows 7, dar nu pe Windows 8 si versiunile ulterioare, care au componente AV incorporate cunoscute sub numele de Windows Defender.

MSE 4.5 si versiunile ulterioare nu ruleaza pe Windows XP. Acordul de licenta permite utilizatorilor casnici si intreprinderilor mici sa instaleze si sa utilizeze produsul gratuit. Inlocuieste Windows Live OneCare, un serviciu AV bazat pe abonament comercial bazat si el pe abonament si Windows Defender gratuit, care protejeaza utilizatorii de programele spyware pana la Windows 8.

Ofera protectie in timp real, activitati de monitorizare constanta pe computer si ofera dezactivarea amenintarilor detectate. Ii lipsesc firewall-ul personal OneCare si functiile de gestionare centralizate Forefront Endpoint Protection.

Anuntul Microsoft al propriului sau software AV la 18 Noiembrie 2008 a primit o reactie mixta din industria AV. Symantec, McAfee si Kaspersky Lab – trei furnizori independenti de software recunoscuti – au respins-o ca fiind un competitor nedemn, insa AVG Technologies si Avast Software au apreciat potentialul sau in a extinde alegerea consumatorilor de software AV. AVG, McAfee, Sophos si Trend Micro au sustinut ca Microsoft va incalca legea.

Produsul, in general, a primit laude in ceea ce priveste interfata sa cu utilizatorul, utilizarea redusa a resurselor sistemului si licenta freeware.

A obtinut certificarea AV-TEST in Octombrie 2009, demonstrandu-si capacitatea de a elimina cele mai intalnite malware-uri. A pierdut aceasta certificare in Octombrie 2012; in Iunie 2013, MSE a obtinut cel mai mic scor posibil de protectie, undeva spre zero.

Cu toate acestea, Microsoft a imbunatatit semnificativ acest produs in cativa ani, inainte de Februarie 2018, cand MSE a obtinut premiul „Top Product” al AV-TEST, dupa ce a detectat 100% din esantioanele utilizate in timpul testului sau.

Conform unui raport din martie 2012, OPSWAT, MSE a fost cel mai popular produs AV din America de Nord si al doilea cel mai popular din lume, ceea ce a dus la aparitia mai multor programe antivirus 3rd party, care au incearcat sa-l copieze.

Caracteristici

Microsoft Security Essentials verifica si descarca automat cele mai recente definitii ale virusilor, de la Microsoft Update, care este actualizat de trei ori pe zi. Utilizatorii pot descarca actualizarile manual de pe site-ul Web de securitate Microsoft. La 30 Septembrie 2011, o actualizare defectuoasa a definitiilor a facut ca produsul sa fie etichetat incorect de catre Google Chrome, drept malware.

Problema a fost rezolvata in termen de trei ore. MSE a rulat initial pe Windows XP, Windows Vista si Windows 7, desi versiunile 4.5 si ulterior nu ruleaza pe Windows XP, iar Microsoft a incetat sa produca actualizari automate ale definitiilor pentru Windows XP la 14 Iulie 2015 (cu toate acestea, definitiile manuale si actualizarile sunt inca disponibile pentru utilizatorii de Windows XP care ruleaza versiuni mai vechi de MSE).

MSE se bazeaza pe acelasi engine ca si alte produse de securitate Microsoft; toate folosesc acelasi motor anti-malware cunoscut sub numele de Microsoft Malware Protection Engine (MSMPENG) si definitii ale virusilor comune. Nu are componenta firewall personala OneCare si functiile de management centralizate ale Forefront Endpoint Protection.

MSE ofera protectie in timp real, monitorizeaza constant activitatile pe computer, scanand fisierele. In carantina pot fi mutate amenintarile detectate si solicita alegerea de catre utilizatori cu privire la modul de abordare a acestora.

Daca nu se primeste un input in decurs de zece minute, amenintarile suspecte sunt gestionate conform actiunilor implicite definite in setarile aplicatiei. In functie de aceste setari, poate crea puncte de restore pentru restaurarea sistemului, inainte de a elimina programele malware detectate.

MSE raporteaza toate comportamentele suspecte ale programelor monitorizate catre Microsoft. Daca raportul se potriveste cu o amenintare malware nou descoperita, noua definitie va fi capabila sa inlature amenintarea.

Cerintele hardware pentru produs depind de sistemul de operare; Windows Vista sau Windows 7, necesita 1 GHz de procesor, 1 GB RAM si un minim de 800 × 600 pixeli, 200 MB spatiu liber pe hard disk si o conexiune stabila la internet.

Dezvoltare

Pe 18 Noiembrie 2008, Microsoft a anuntat planurile pentru un produs gratuit de securitate pentru consumatori, numit Morro.

Aceasta dezvoltare a marcat o schimbare in strategia de marketing AV a consumatorilor Microsoft: in loc sa ofere un produs de securitate bazat pe abonamente cu o serie de alte instrumente, precum backup si un firewall personal, Morro ar oferi protectie AV gratuita cu un impact mai mic asupra resurselor sistemului.

Amy Barzdukas, director principal al managementului de produse pentru Divizia Servicii Online si Windows la Microsoft, a anuntat ca Morro nu va concura direct cu alte programe AV comerciale; mai degraba s-a concentrat pe 50 pana la 60 la suta dintre utilizatorii de PC, care nu au platit sau nu ar plati pentru o protectie AV. Pana la 17 Iunie 2009, numele oficial al Morro a fost dezvaluit: Microsoft Security Essentials.

Pe 23 Iunie 2009, Microsoft a lansat o versiune beta publica pentru 75.000 de utilizatori din Statele Unite, Israel, China si Brazilia. Se presupunea ca va fi disponibil pe 20 de piete si in 10 limbi, produsul era programat sa fie lansat inainte de sfarsitul anului 2009; varianta finala a fost lansata la 29 Septembrie 2009.

Versiunea 2.0

La aproape un an de la lansarea initiala, Microsoft a lansat a doua versiune. A intrat in stadiul de previzualizare tehnica pe 19 Iulie 2010, iar compilarea finala a fost lansata pe 16 Decembrie 2010.

Acesta include Network Inspection System (NIS), un sistem de detectare a intruziunilor de retea care functioneaza pe Windows Vista si Windows 7, precum si un nou motor anti-malware care utilizeaza euristica in detectarea malware. Versiunea 2.0 se integreaza cu Internet Explorer pentru a proteja utilizatorii impotriva amenintarilor web. NIS necesita un set separat de actualizari de definitie.

Versiunea 4.0

La saisprezece luni de la lansarea versiunii 2.0, Microsoft a sarit peste versiunea 3.0 si a lansat Microsoft Security Essentials 4.0. Un program beta public a inceput pe 18 Noiembrie 2011, cand Microsoft trimite invitatii potentialilor participanti fara sa anunte un numar de versiune.

Prima versiune beta a fost lansata pe 29 Niembrie 2011, iar cea finala la 24 Aprilie 2012. Microsoft a initiat un program de pre-lansare care ofera voluntarilor cea mai recenta versiune beta si accepta feedback de la acestia.

Versiunea 4.5

Pe 21 Februarie 2014, versiunea 4.5 a intrat in stadiul beta. In aceeasi zi, Microsoft a anuntat ca, incepand cu aceasta versiune, Windows XP nu va mai fi suportat. Versiunile mai vechi vor continua sa primeasca actualizari automate de definitii ale virusilor pana la 14 Iulie 2015 (ulterior utilizatorii versiunilor mai vechi pot continua sa le actualizeze utilizand site-ul Microsoft).

Versiunea 4.10

Cea mai recenta versiune 4.10 a fost lansata pe 29 Noiembrie 2016. A fost versiunea 4.10.209.0 pentru Windows Vista si Windows 7. Aceasta actualizare a remediat erorile anterioare din versiunea 4.10.205.0 care a eliminat „Scanarea cu Microsoft Security Essentials” – o intrare din meniul contextual prin click dreapta pe fisiere si foldere.

0 Shares
You May Also Like