Ce este coronavirus?

Ce este coronavirus?

0 Shares
0
0
0

Un nou virus numit sindromul respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2) a fost identificat ca fiind cauza unui focar de boala care a inceput in China in 2019. Boala se numeste boala coronavirus 2019 (COVID-19).

In martie 2020, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat COVID-19 o pandemie. Grupurile de sanatate publica, inclusiv Centrele de SUA pentru Prevenirea si Prevenirea Bolilor (CDC) si OMS, monitorizeaza pandemia si posteaza actualizari pe site-urile lor web. Aceste grupuri au emis, de asemenea, recomandari pentru prevenirea raspandirii virusului.

Cum se raspandeste coronavirusul?

Datele au aratat ca se raspandeste de la o persoana la alta printre cei aflati in contact strans. Virusul se raspandeste prin picaturi respiratorii eliberate atunci cand cineva infectat cu virusul tuseste, stranuta sau in timpul discutiilor.

La ce simptome ar trebui sa ma uit?

Printre simptomele acestei infectii se numara febra, tuse si dificultati de respiratie. Boala provoaca leziuni pulmonare si pneumonie. Insa cazurile mai blande boala poate semana cu gripa sau cu o raceala, ceea ce face dificila detectarea.

Pacientii pot prezenta si alte simptome, cum ar fi probleme gastrointestinale sau diaree. Estimarile actuale sugereaza ca simptomele pot aparea in doar doua zile sau pana la 14 zile de la expunerea la virus.

Daca aveti febra sau tuse si ati vizitat recent China, Coreea de Sud, Italia sau un alt loc cu un focar cunoscut de coronavirus sau ati petrecut timp cu cineva care a facut acest lucru, consultati-va furnizorul de asistenta medicala. Sunati mai intai, astfel incat medicul sa se poata pregati pentru vizita dvs. si sa ia masuri pentru a proteja alti pacienti si personal de potentialele expuneri.

Cum ma pot proteja pe mine si pe ceilalti?

Indiferent unde va aflati in lume, exista recomandari standard de igiena din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care pot ajuta la prevenirea raspandirii acestei boli si a altor boli similare:

  • Spalati-va frecvent pe maini cu sapun si apa, si folositi si gel dezinfectant pentru maini.
  • Cand tusiti, acoperiti gura si nasul cu un cot flexat sau un servetel. Apoi arunca imediat servetelul si spalati-va mainile sau aplicati un gel dezinfectant pentru maini.
  • Mentineti distantarea sociala, ramaneti la cel putin 3 metri distanta intre dvs. si oricine tuseste sau stranuta.
  • Curatati suprafetele din gospodarie, care sunt atinse des.
  • Ramaneti acasa daca va simti rau, chiar si cu simptome usoare, cum ar fi dureri de cap si nas usor curgator, pana va recuperati. Daca aveti febra, tuse si dificultati de respiratie, solicitati asistenta medicala si apelati inainte de a va deplasa la medic. Urmati indicatiile autoritatii locale de sanatate.
  • Ar trebui sa port o masca medicala?

Utilizarea unei masti medicale este recomandata daca aveti simptome respiratorii (tuse sau stranut) pentru a-i proteja pe ceilalti. Daca nu aveti simptome, nu este necesar sa purtati o masca.

Daca mastile sunt purtate, acestea trebuie utilizate si aruncate corespunzator pentru a le asigura eficacitatea si pentru a evita orice risc crescut de transmitere a virusului.

Utilizarea unei masti singure nu este suficienta pentru a opri infectiile, si trebuie combinata cu spalarea frecventa a mainilor si aplicarea unui gel dezinfectant pentru maini, acoperirea stranutului si a tusei si evitarea contactului strans cu oricine cu simptome asemanatoare racelii sau gripei (tuse, stranut, febra).

Ce ar trebui sa fac daca copilul meu are simptome de COVID-19?

Cautati asistenta medicala, dar amintiti-va ca este sezonul gripei in emisfera nordica, iar simptomele COVID-19, cum ar fi tusea sau febra, pot fi similare cu cele ale gripei sau racelii obisnuite, care sunt mult mai frecvente.

Continuati sa urmati practicile bune de igiena a mainilor si a cailor respiratorii, precum spalarea periodica a mainilor, aplicarea unui gel dezinfectant pentru maini si mentineti-va copilul la curent cu vaccinarile. astfel incat copilul dvs. sa fie protejat impotriva altor virusuri si bacterii care provoaca boli.

La fel ca in cazul altor infectii respiratorii precum gripa, cautati ingrijiri din timp daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra aveti simptome si incercati sa evitati sa mergeti in locuri publice (loc de munca, scoli, transport in comun), pentru a preveni raspandirea catre altii.

Ce ar trebui sa fac daca un membru al familiei prezinta simptome?

Ar trebui sa solicitati asistenta medicala devreme daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra aveti febra, tuse sau dificultati de respiratie. Luati in considerare sa apelati cabinetul medicului de familie pentru a-i spune medicului dumneavoastra daca ati calatorit intr-o zona in care a fost raportat COVID-19 sau daca ati fost in contact strans cu cineva care a calatorit dintr-una din aceste zone si are simptome respiratorii.

Poate femeile insarcinate sa transmita coronavirus copiilor nenascuti?

In acest moment, nu exista suficiente dovezi care sa stabileasca daca virusul este transmis de la o mama la copilul ei in timpul sarcinii sau impactul potential pe care acesta il poate avea asupra copilului. Aceasta este in prezent investigata.

Femeile insarcinate trebuie sa urmeze in continuare precautiile adecvate pentru a se proteja de expunerea la virus si sa solicite asistenta medicala din timp, daca prezinta simptome, precum febra, tuse sau dificultati de respiratie.

0 Shares
You May Also Like