Ce sunt insecticidele?

Ce sunt insecticidele?

0 Shares
0
0
0

Insecticidele sunt compusi chimici utilizati pentru a controla sau ucide insectele purtatoare de boli. Originea etimologica a cuvantului insecticid deriva din latina si inseamna literalmente uciderea insectelor (furnici, gandaci, tantari, muste, paduchi, molii, gandaci, purici, viespi, termite, acarieni, melci, omizi, muste albe, infectii parazitare ale viermilor, moliilor, gandacilor si altor daunatori).

Insecticidele de pe https://www.mesplant.ro/insecticide, sunt disponibile in mai multe forme diferite, inclusiv pulberi umede, aerosoli, gaze, granule, solutii uleioase, concentrate emulsibile, tratamente pentru seminte, aerosoli lichizi pe baza de ulei, concentrat de ceata, lichide de volum ultra-scazut si aerosoli de volum ultra-scazut.

Tipuri de insecticide

In functie de compozitia lor chimica, actiunea toxicologica sau metoda de penetrare, insecticidele sunt clasificate ca organice (care contin carbon) si anorganice. Mai multe detalii despre tipurile de insecticide puteti afla in continuare.

  1. Insecticide organice

Organoclorurate

Cele mai multe dintre acestea au efecte asupra neuronilor provocand un dezechilibru de sodiu / potasiu care impiedica transmiterea normala a impulsurilor nervoase.

Unele dintre acestea actioneaza asupra receptorului GABA (acidul γ-aminobutiric), impiedicand ionul clor sa intre in neuroni, provocand o stare hiperexcabila caracterizata de tremoruri si convulsii. De obicei, acestea sunt insecticide cu spectru larg care au fost scoase din uz.

Organophosphate

Cauzeaza inhibarea acetilcolinesterazei (AChE) si acumularea acetilcolinei la jonctiunile neuromusculare care provoaca strangerea rapida a muschilor voluntari, si in cele din urma, paralizia. Organophosphatele sunt insecticide cu raza larga, in general cel mai toxic dintre toate pesticidele pentru vertebrate.

Organosulfurice

Acestea sunt insecticide care prezinta activitate ovicida (adica ucid stadiul oualor), si sunt folosite numai impotriva acarienilor cu o toxicitate foarte scazuta pentru alte organisme.

Insecticide carbamate

Provoaca inhibarea acetilcolinesterazei (AChE) care duce la efecte ale sistemului nervos central (adica zdrobirea rapida a muschilor, si in cele din urma, paralizie). Are toxicitate cu spectru foarte larg si este foarte toxic pentru pesti un astfel de insecticid.

Insecticide piretroide

Actioneaza prin pastrarea deschisa a canalelor de sodiu din membranele neuronale care afecteaza nu doar sistemul nervos periferic, ci si pe cel central, provocand astfel o stare hiper-excitabila.

Printre cele mai des intalnite simptome se numara tremorurile, incoordonarea, hiperactivitatea si paralizia. Eficienta este mare impotriva majoritatii daunatorilor de insecte agricole. Aceste insecticide sunt extrem de toxic pentru pesti.

Chinazoline

Actioneaza asupra stadiilor larvare ale majoritatii insectelor prin inhibarea sau blocarea sintezei chitinei din exoschelet. Dezvoltarea larvelor provoaca ruperea cuticulei malformate sau poate provoca de-asemenea moartea prin infometare.

Dinitrofenoli

Actioneaza prin decuplarea sau inhibarea fosforilarii oxidative prevenind astfel formarea de adenozina trifosfat (ATP). Toate tipurile au fost retrase din utilizare.

Organostaniu

Inhiba fosforilarea la locul decuplarii dinitrofenolului, prevenind formarea de ATP. Folosit pe scara larga impotriva acarienilor din pomii fructiferi si folosit anterior ca agent antifouling si molluscacide, insecticidul este foarte toxic pentru viata acvatica.

Spinosinele

Modul lor de actiune perturba legarea acetilcolinei in receptorii nicotinici ai acetilcolinei la nivelul celulei postsinaptice. Eficienta lor este mare impotriva omizilor, larvelor lepidopterane, minerilor de frunze, thripsului si termitelor.

Pirazolii

Inhiba transportul de electroni mitocondriali la locul NADH-CoQ reductazei, care duce la intreruperea formarii ATP. Eficienta lor este foarte mare impotriva psylla, afidelor. Rezultatele testarii pe un singur tip (fipronil) nu au reusit sa arate daca exista efecte asupra scoicilor, stridiei sau pestilor.

  1. Insecticide botanice

In functie de tip poate avea diverse efecte:

Piretru – afecteaza atat sistemul nervos central, cat si periferic, stimuland celulele nervoase sa produca descarcari repetitive si, in cele din urma, sa conduca la paralizie. Acesta este un insecticid folosit frecvent pentru controlul paduchilor.

Nicotina

Imita acetilcolina (Ach) in ganglionii sistemului nervos central. Insecticidul provoaca strangeri, convulsii si moarte; si este folosit pentru controlul afidelor si omizilor.

Limonenul

Acesta afecteaza nervii senzoriali ai sistemului nervos periferic. Se foloseste pentru controlul puricilor, paduchilor, acarienilor si capuselor, ramanand practic netoxic pentru animalele cu sange cald si doar usor toxice pentru pesti.

Neem

Reduce hranirea si perturba mutarea prin inhibarea biosintezei sau a metabolismului ecdysonei, hormonul mutant juvenil. Aceste insecticide de regula se folosesc impotriva larvelor de molie si fluture.

Antibiotice

Actioneaza blocand GABA a neurotransmitatorului la jonctiunea neuromusculara. In acest fel, hranirea si depunerea oualor se opresc la scurt timp dupa aplicarea insecticidului, in timp ce decesul poate dura cateva zile.

Cea mai promitatoare utilizare a acestor materiale este controlul acarienilor de paianjen, si al altor daunatori de sera greu de controlat.

Anorganice

Modul de actiune al acestui tip de insecticide depinde de tipul de anorganic: poate decupla fosforilarea oxidativa (arsenicale), inhiba enzimele implicate in producerea de energie sau poate actiona ca desicant. Grupul daunator depinde de compus (de exemplu, sulf pentru acarieni, acid boric pentru gandaci).

Recomandari pentru utilizarea insecticidelor

Depozitati alimentele, ustensilele de bucatarie si jucariile pentru copii, astfel incat sa nu se contamineze cand folositi insecticidele. Nu pulverizati toate mediile casei cu insecticid, deoarece ar fi posibil doar sa polueze casa excesiv.

Utilizati masti si evitati prezenta mai multor persoane in timpul aplicarii insecticidului. Locuitorii casei trebuie sa intre in casa doar dupa ora indicata de produs si sa ventileze casa timp de 30 de minute. Cititi intotdeauna instructiunile de pe ambalaj.

0 Shares
You May Also Like