Care este rolul vitaminei C in preventia bolilor

Care este rolul vitaminei C in preventia bolilor?

0 Shares
0
0
0

Vitamina C (cunoscuta si sub numele de acid ascorbic sau ascorbat) este o vitamina care se gaseste in diferite alimente si se vinde ca supliment alimentar in farmacii. Este utilizata pentru prevenirea si tratarea scorbutului. Vitamina C este un nutrient esential implicat in repararea tesuturilor si producerea enzimatica a anumitor neurotransmitatori. Este necesara pentru functionarea mai multor enzime si este importanta pentru functionarea sistemului imunitar. Functioneaza si ca antioxidant.

Majoritatea animalelor sunt capabile sa-si sintetizeze propria vitamina C, desi oamenii, primatele mari si mai mici, maimutele (dar nu toate primatele), majoritatea liliecilor, unele rozatoare si anumite alte animale trebuie sa o dobândeasca din surse alimentare.

Exista unele dovezi ca utilizarea regulata a suplimentelor poate reduce durata racelii obisnuite, dar nu pare sa previna infectia. Nu este clar daca suplimentarea afecteaza riscul de cancer, boli cardiovasculare sau dementa. Vitamina C poate fi administrata pe cale orala sau prin injectie.

Vitamina C este in general bine tolerata. Totusi, dozele mari pot provoca disconfort gastro-intestinal, cefalee, probleme de somn si inrosirea pielii. Dozele normale sunt sigure in timpul sarcinii. Institutul de Medicina al Statelor Unite recomanda sa nu luati doze mari.

Vitamina C a fost descoperita in 1912, izolata in 1928 si, in 1933, a fost prima vitamina care a fost produsa chimic. Se afla pe lista medicamentelor esentiale a Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Vitamina C este disponibila ca medicament generic ieftin si fara prescriptie medicala. In parte pentru descoperirea sa, Albert Szent-Györgyi si Walter Norman Haworth au primit premiile Nobel din 1937 in fiziologie si medicina si, respectiv, chimie. Alimentele care contin vitamina C includ citrice, kiwi, guava, broccoli, varza de Bruxelles, ardei grasi si capsuni. Depozitarea sau gatitul prelungit pot reduce continutul de vitamina C din alimente.

Biologie

Semnificatie

Vitamina C este un nutrient esential pentru anumite animale, inclusiv pentru oameni. Sarurile de ascorbat precum ascorbatul de sodiu si ascorbatul de calciu sunt utilizate in unele suplimente alimentare. Acestea elibereaza ascorbat la digestie. Ascorbatul si acidul ascorbic sunt prezente in mod natural in organism, deoarece formele se convertesc in functie de pH. Formele oxidate ale moleculei, cum ar fi acidul dehidroascorbic, sunt convertite inapoi in acid ascorbic prin agenti reducatori.

Vitamina C functioneaza ca un cofactor in multe reactii enzimatice la animale (inclusiv la oameni) care mediaza o varietate de functii biologice esentiale, inclusiv vindecarea ranilor si sinteza colagenului. La om, deficitul de vitamina C duce la alterarea sintezei de colagen, contribuind la simptomele mai severe ale scorbutului. Un alt rol biochimic al vitaminei C este de a actiona ca un antioxidant (un agent reducator) prin donarea de electroni la diferite reactii enzimatice si non-enzimatice.

Acest lucru transforma vitamina C intr-o stare oxidata – fie ca acid semidehidroascorbic, fie ca acid dehidroascorbic. Acesti compusi pot fi readusi la o stare redusa prin mecanisme enzimatice dependente de NADPH.

La plante, vitamina C este un substrat pentru ascorbat peroxidaza. Aceasta enzima foloseste ascorbat pentru a neutraliza excesul de peroxid de hidrogen (H2O2), transformându-l in apa (H2O) si oxigen.

Deficienta

Nivelurile serice de vitamina C din sânge sunt considerate saturate la niveluri> 65 μmol / L (1,1 mg / dL), obtinute prin consumul de cantitati mai mari, in timp ce nivelurile adecvate sunt definite ca ≥ 50 μmol / L. Hipovitaminoza in cazul vitaminei C este definita ca ≤ 23 μmol / L, iar deficienta apare la ≤ 11,4 μmol / L. Pentru cei cu vârsta de 20 de ani sau peste, datele din sondajul NHANES din SUA 2003-04 au aratat concentratii serice medii, respectiv de 49,0 si 54,4 μmol / L. Procentul de persoane raportate ca deficitare a fost de 7,1%.

Scorbutul este o boala care rezulta dintr-un deficit de vitamina C. Fara aceasta vitamina, colagenul produs de organism este prea instabil pentru a-si indeplini functia, iar alte câteva enzime din organism nu functioneaza corect. Scorbutul se caracterizeaza prin pete si sângerari sub piele, gingii spongioase, cresterea parului cu aspect de „tirbuson” si vindecarea slaba a ranilor. Leziunile cutanate sunt cele mai abundente pe coapse si picioare, iar o persoana cu afectiune pare palida, se simte deprimata si este partial imobilizata. In scorbutul avansat exista rani deschise, supurate, pierderea dintilor, anomalii osoase si, in cele din urma, moarte.

Studii dietetice umane notabile asupra scorbutului indus experimental au fost efectuate in timpul celui de-al Doilea razboi mondial in Marea Britanie si pe detinutii statului Iowa la sfârsitul anilor 1960 pâna in 1980. Barbatii din studiul penitenciar au dezvoltat primele semne de scorbut la aproximativ patru saptamâni dupa inceperea dietei fara vitamina C, in timp ce in studiul britanic anterior, erau necesare sase pâna la opt luni, posibil din cauza preincarcarii acestui grup cu un supliment de mg / zi, timp de sase saptamâni.

Barbatii din ambele studii au avut niveluri de acid ascorbic in sânge prea mici pentru a putea fi masurate cu exactitate pâna la momentul in care au dezvoltat semne de scorbut. Ambele studii au raportat ca toate simptomele evidente ale scorbutului ar putea fi complet inversate prin suplimentarea a doar 10 mg pe zi de vitamina C.

Persoanele cu sepsis sau soc septic pot avea deficiente de micronutrienti, inclusiv niveluri scazute de vitamina C.

Utilizari

Vitamina C are un rol definitiv in tratarea scorbutului, care este o boala cauzata de deficitul de vitamina C. Dincolo de aceasta, un rol pentru vitamina C ca prevenire sau tratament pentru diferite boli este contestat, recenziile raportând rezultate contradictorii. O analiza Cochrane din 2012 nu a raportat niciun efect al suplimentarii cu vitamina C asupra mortalitatii globale. Se afla totusi pe lista de medicamente esentiale a Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

woman-hands-holding-plate-shape-letter-c

Scorbut

Boala scorbut este cauzata de deficitul de vitamina C si poate fi prevenita si tratata cu alimente care contin vitamina C sau suplimente alimentare. Pâna la aparitia simptomelor, trebuie sa treaca cel putin o luna in care o anumita persoana este privata de vitamina C, in dieta sa obisnuita. Simptomele timpurii sunt stare de rau si letargie, progreseaza catre respiratie scurta, dureri osoase, sângerari ale gingiilor, susceptibilitate la vânatai, vindecare slaba a ranilor si, in cele din urma, febra, convulsii si eventual deces. Pâna destul de târziu in boala, daunele sunt reversibile, intrucât colagenul sanatos inlocuieste colagenul defect, prin reumplerea cu vitamina C. Tratamentul poate fi suplimentarea orala a vitaminei sau prin injectie intramusculara sau intravenoasa. Scorbutul era cunoscut de Hipocrate in epoca clasica. Boala s-a dovedit a fi prevenita de citrice intr-un studiu controlat timpuriu de catre un chirurg al Marinei Regale, James Lind, in 1747, la bordul HMS Salisbury, iar din 1796 a fost recomandat sucul de lamâie tuturor echipajelor Marinei Regale.

Rolul in preventia infectiilor

Cercetarile privind vitamina C in raceala comuna au fost impartite in efecte asupra prevenirii, duratei si severitatii. O analiza Cochrane care a analizat cel putin 200 mg / zi a concluzionat ca vitamina C administrata in mod regulat nu a fost eficienta in prevenirea racelii obisnuite.

Restrictionarea analizei la studiile care au utilizat cel putin 1000 mg / zi nu a vazut niciun beneficiu de prevenire. Cu toate acestea, administrarea de vitamina C in mod regulat a redus durata medie cu 8% la adulti si 14% la copii si, de asemenea, a redus severitatea racelilor.

O meta-analiza ulterioara la copii a constatat ca vitamina C s-a apropiat de semnificatia statistica pentru prevenire si a redus durata infectiilor tractului respirator superior. Un subset de studii la adulti a raportat ca suplimentarea a redus la jumatate incidenta racelilor la alergatorii de maraton, schiori sau soldati, in conditii subarctice.

Un alt subset de studii s-a referit la utilizarea terapeutica, ceea ce inseamna ca vitamina C nu a fost folosita decât daca oamenii au inceput sa simta inceputurile unei raceli. In aceste cazuri, vitamina C nu a afectat durata sau severitatea. O analiza anterioara a afirmat ca vitamina C nu previne racelile, reduce durata, dar nu reduce severitatea. Autorii revistei Cochrane au concluzionat ca:

“Esecul suplimentarii cu vitamina C de a reduce incidenta racelilor in populatia generala indica faptul ca suplimentarea de rutina cu vitamina C nu este justificata … Studiile periodice de suplimentare au aratat ca vitamina C reduce durata racelilor, dar acest lucru nu a fost replicat studiile terapeutice care au fost efectuate. Cu toate acestea, având in vedere efectul consecvent al vitaminei C asupra duratei si severitatii racelilor in studiile regulate de suplimentare, precum si costul redus si siguranta, poate fi util pentru pacientii cu raceala obisnuita sa testeze individual daca vitamina C terapeutica este benefica pentru ei.”

Vitamina C se distribuie usor in concentratii mari in celulele imune, are activitati antimicrobiene si promoveaza proliferarea limfocitelor. Se consuma rapid in timpul infectiilor, efect care indica un rol important in reglarea sistemului imunitar. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a constatat ca exista o relatie de cauza si efect intre aportul alimentar de vitamina C si functionarea unui sistem imunitar normal la adulti si la copiii cu vârsta sub trei ani.

Cancer

Exista doua abordari ale intrebarii daca vitamina C are un efect asupra cancerului. In primul rând, in limita normala a aportului alimentar fara supliment, sunt persoanele care consuma mai multa vitamina C cu un risc mai mic de a dezvolta cancer si, daca da, un supliment consumat oral are acelasi beneficiu? In al doilea rând, pentru persoanele diagnosticate cu cancer, cantitatile mari de acid ascorbic administrate intravenos vor trata cancerul, vor reduce efectele adverse ale altor tratamente si, astfel, vor prelungi supravietuirea si/sau vor imbunatati calitatea vietii? O analiza Cochrane din 2013 nu a gasit nici o dovada ca suplimentarea cu vitamina C reduce riscul de cancer pulmonar la persoanele sanatoase sau la cei cu risc crescut din cauza fumatului de exemplu.

O a doua meta-analiza nu a gasit niciun efect asupra riscului de cancer de prostata. Doua metaanalize au evaluat efectul suplimentarii cu vitamina C asupra riscului de cancer colorectal. Unul a gasit o asociere slaba intre consumul de vitamina C si riscul redus, iar celalalt nu a gasit niciun efect al suplimentarii cu vitamina C.

O meta-analiza din 2011 nu a reusit sa gaseasca sprijin pentru prevenirea cancerului de sân prin suplimentarea cu vitamina C, dar un al doilea studiu a concluzionat ca vitamina C poate fi asociata cu o supravietuire crescuta la cei deja diagnosticati.

La rubrica de medicina ortomoleculara, „vitamina C intravenoasa reprezinta o terapie adjuvanta pentru cancer, folosita pe scara larga in setarile oncologice naturopate si integrative.” O data cu administrarea orala, eficienta absorbtiei scade odata cu cresterea cantitatilor.

Administrarea intravenoasa ocoleste acest lucru. Acest lucru face posibila atingerea concentratiilor plasmatice de 5 pâna la 10 milimoli / litru (mmol / L), care depasesc cu mult limita de aproximativ 0,2 mmol / L la consumul oral. Teoriile mecanismului sunt contradictorii. La concentratii tisulare ridicate, acidul ascorbic este descris ca actionând ca un pro-oxidant, generând peroxid de hidrogen (H2O2) pentru a distruge celulele tumorale.

Aceeasi literatura sustine ca acidul ascorbic actioneaza ca un antioxidant, reducând astfel efectele adverse ale chimioterapiei si radioterapiei. Cercetarile continua in acest domeniu, insa o revizuire din 2014 a concluzionat: „In prezent, utilizarea dozei mari de vitamina C intravenoasa [ca agent anticancerigen] nu poate fi recomandata in afara unui studiu clinic.”

Suplimente

Suplimentele alimentare cu vitamina C sunt disponibile sub forma de tablete, capsule, in formulari multi-vitamine / minerale, in formulari antioxidante si sub forma de pulbere cristalina. Vitamina C se adauga si la unele sucuri de fructe. Continutul de tablete si capsule variaza de la 25 mg la 1500 mg pe portie. Compusii suplimentari utilizati cel mai frecvent sunt acidul ascorbic, ascorbatul de sodiu si ascorbatul de calciu.

Productie industriala

Vitamina C este produsa din glucoza pe doua cai principale. Procesul Reichstein, dezvoltat in anii 1930, utilizeaza o singura pre-fermentare urmata de o cale pur chimica. Procesul modern de fermentare in doi pasi, dezvoltat initial in China in anii 1960, foloseste o fermentatie suplimentara pentru a inlocui o parte a etapelor chimice ulterioare.

Procesul Reichstein si procesele moderne de fermentare in doi pasi utilizeaza sorbitolul ca materie prima si il convertesc in sorboza, folosind fermentatia. Procesul modern de fermentare in doua etape converteste apoi sorboza in acid 2-ceto-l-gulonic (KGA) printr-o alta etapa de fermentare, evitând un intermediar suplimentar. Ambele procese produc aproximativ 60% vitamina C din alimentarea cu glucoza.

In 2017, China a produs aproximativ 95% din stocul mondial de acid ascorbic (vitamina C), care este cea mai exportata vitamina din China, având venituri totale de 880 milioane USD in 2017. Din cauza presiunii asupra industriei chineze pentru a intrerupe arderea carbunelui utilizat in mod normal pentru fabricarea vitaminei C, pretul vitaminei C a crescut de trei ori doar in 2016, la aproximativ 12 USD pe kg.

0 Shares
You May Also Like