Dedurizator de apa: pentru ce este utilizat si cum functioneaza?

Dedurizator de apa: pentru ce este utilizat si cum functioneaza?

0 Shares
0
0
0

Un dedurizator de apa este un dispozitiv care permite sistemului de apa din gospodarie sa obtina o apa dulce fara calcar si tartru. Instalarea sa pastreaza tevile si echipamentele care functioneaza pe apa de la robinet in stare buna de functionare. Apa este mai moale, de asemenea, de o calitate mult mai buna pentru piele.

Ce dedurizator de apa sa alegeti si pentru ce utilizare?

Un dedurizator de apa sarata imbunatateste TH-ul (titlul hidrotimetric) al apei, astfel incat sa fie moale. De obicei dedurizatoarele pentru apa de la Clack ca si altele de acest fel sunt instalate in zone in care apa este vascoasa. Pentru a cunoaste duritatea apei si, prin urmare a calciului si magneziului care va genera in cele din urma calcar, exista diferite metode de verificare:

  • consultati factura de apa;
  • utilizati kituri de testare TH cu apa;
  • interogheaza primaria comunei in cauza.

Inainte de a opta pentru un tip de dedurizator, este esential sa se tina seama de duritatea apei si de consumul robinetelor. Intr-adevar, capacitatea unui dedurizator de apa este exprimata in litri. De exemplu, pentru o familie de patru membrii apa intre 20 si 25 TH va necesita un dispozitiv de 10 litri. Daca duritatea este intre 40 si 45 TH, va fi adecvat sa instalati un dedurizator de 22 de litri.

Exista mai multe tipuri de dedurizatori de apa?

Exista doua tipuri principale de dedurizatoare de apa pe piata: dedurizatorul de apa cu sare (cel mai frecvent) si dedurizatorul de apa fara sare. Dedurizatorul de apa cu sare functioneaza in conformitate cu principiul schimbului de ioni datorita unei rasini. Cea fara sare actioneaza cu functionare electromagnetica, este mai ecologica pentru ca nu are rasina si este dificil de reciclat.

Stiati ca?

Apa dedurizata nu este neaparat lipsita de gust clorurat. Cu toate acestea, pentru a remedia acest lucru, este necesar un alt dispozitiv numit unitate de osmoza sau purificator. Si apa, pe langa faptul ca este moale datorita dedurizatorului, va avea un gust placut prin osmoza!

Cum functioneaza un dedurizator?

Acest tip de dispozitiv este instalat in amonte de robinete. Un dedurizator fara sare are un cilindru care contine margele de rasina incarcate cu ioni din sodiu. Cand apa de la robinet ajunge la dedurizator, ionii responsabili de scara (calciu + magneziu) vor “urmari” ionii de sodiu din margelele de rasina. Acestea din urma joaca un rol de schimbator de ioni prin fixarea calciului si magneziului, transformand apa tare in apa moale.

Aceasta este urmata de o asa-numita etapa de regenerare pentru a permite margelelor de rasina apoi saturate sa se incarce din nou cu ioni de sodiu. Aceasta faza, automata de cand este programata, nu permite in mod normal dispozitivului sa livreze apa tratata.

Un dedurizator fara sare va avea ca scop schimbarea polaritatii ionilor de calciu si magneziu. Prin urmare, acestea nu vor fi indepartate si TH-ul apei va ramane acelasi, dar vor provoca mai putin depozit. Dedurizatorul de apa fara sare va juca, de asemenea, mai degraba un rol anti-calcar sau anti-scara.

0 Shares
You May Also Like