Armata Anti-Crypto se pregătește de război

Armata Anti-Crypto se pregătește de război

0 Shares
0
0
0

În SUA, Senatoarea Elizabeth Warren dorește să reintroducă Legea privind combaterea spălării banilor în domeniul activelor digitale. NFT-urile și criptomonedele sunt utilizate politic în moduri care tind să accentueze libertatea digitală.

Criptomonedele au fost adesea percepute ca fiind apolitice. Aceasta se datorează în parte faptului că sunt văzute ca existând în afara sistemelor financiare obișnuite și, întorcându-ne în istoria criptomonedelor, aceasta însemna că entuziaștii inițiali dobândeau bitcoin prin intermediul rețelelor peer-to-peer, uneori chiar întâlnindu-se fizic cu vânzătorii și plătind în numerar.

Astfel de mecanisme personale nu se pot extinde la adopția în masă, dar acestea sunt încorporate în percepția că Bitcoin și, în general, criptomonedele, sunt separate de sistemul bancar, serviciile financiare și, în consecință, de politică.

Cu toate acestea, timpurile s-au schimbat, iar dezbaterea recentă s-a concentrat asupra accesului (sau lipsei acestuia) al criptomonedelor la serviciile bancare și la rampele de intrare/ieșire ale monedei fiat. În același timp, orice separație percepută de politică devine un capitol apus, întrucât vedem din ce în ce mai multe mecanisme cripto utilizate în mod politic, în timp ce politicienii din mainstream adoptă poziții ferme în privința criptomonedelor.

senatoarea democrată Elizabeth Warren

Războiul lui Warren împotriva criptomonedelor

În SUA, senatoarea democrată Elizabeth Warren a declarat explicit săptămâna trecută că își construiește o “armată anti-cripto”.

Aceasta face parte din propunerea ei de a reintroduce Legea privind combaterea spălării banilor în domeniul activelor digitale, susținătorii afirmând că scopul este de a combate activitatea infracțională și de a proteja utilizatorii de criptomonede, în timp ce criticii susțin că legea nu înțelege criptomonedele și va îndepărta inovația de pe teritoriul SUA.

În plus, nu este clar dacă un asemenea mesaj ostil față de criptomonede va câștiga susținerea alegătorilor. În noiembrie anul trecut, un sondaj realizat în numele managerului de active digitale Grayscale Investments a constatat că, deși 79% dintre americani credeau că criptomonedele au nevoie de o reglementare mai clară, 21% dețineau criptomonede și 53% (inclusiv 59% dintre democrați) erau de acord că criptomonedele “reprezintă viitorul finanțelor”.

Politica NFT-urilor

NFT-urile (token-urile nefungibile) au devenit un fenomen cultural și tehnologic în ultimii ani și, în consecință, au început să fie implicate și în politică. Acestea sunt folosite în moduri care tind să sublinieze libertatea digitală și să ilustreze puterea descentralizării.

De exemplu, unele proiecte NFT au scopul de a susține libertatea de exprimare, finanțând creatori de conținut sau opere de artă care promovează anumite valori sociale sau politice. În același timp, NFT-urile sunt utilizate și pentru a pune în lumină probleme legate de drepturile de autor și de proprietate intelectuală, stimulând discuții și dezbatere publică.

În contextul politicii internaționale, NFT-urile pot fi folosite ca o formă de protest sau activism, prin crearea și vânzarea de opere de artă care ilustrează evenimente politice sau sociale. De asemenea, pot fi folosite pentru a strânge fonduri în sprijinul unor cauze sau organizații.

Cu toate acestea, este important să menționăm că NFT-urile, ca și criptomonedele, pot fi folosite și în moduri negative, cum ar fi finanțarea activităților ilegale sau evaziunea fiscală. Prin urmare, reglementarea și monitorizarea atentă a pieței NFT sunt esențiale pentru a preveni abuzurile și a asigura un mediu sigur și transparent pentru utilizatorii de NFT-uri.

Pentru cei care asociază NFT-urile doar cu imaginile JPEG ale unor maimuțe desenate, s-ar putea să fie o surpriză, dar există mai multe proiecte NFT care adoptă o poziție politică deschisă, deși, fiind conectate cu lumea artei și designului, abordarea NFT tinde să exercite influență prin canale culturale.

Nadya Tolokonnikova

Nadya Tolokonnikova

S-a raportat că autoritățile rusești au plasat-o pe Nadya Tolokonnikova, care este membră a trupei activiste Pussy Riot, pe o listă a celor mai căutați. Acuzațiile par să se refere la o piesă de artă performativă anti-Putin din 2022 și la un NFT mai vechi din 2021, pe care documentele instanței guvernului rusesc îl descriu drept “o exprimare a unei lipsă evidente de respect în legătură cu imaginea icoanei Fecioara Maria”.

Pussy Riot au strâns bani prin vânzarea de NFT-uri în trecut, iar ca răspuns la noile acuzații aduse împotriva ei, Tolokonnikova a declarat:

“Ne amenință, dar nu putem arăta frică. Voi folosi instrumentele pe care le am ca artist și entuziast al criptomonedelor pentru a continua lupta.”

Un aspect remarcabil al acestor evenimente este că, în timp ce Tolokonnikova menționează criptomonedele drept un instrument politic pe care îl folosește împotriva statului rus, există politicieni în SUA, o țară care în prezent sprijină Ucraina în conflictul armat împotriva aceluiași stat rus, care se pregătesc să condamne criptomonedele.

Edward Snowden

Edward Snowden

O altă figură politică dizidentă, Edward Snowden, a licitat un NFT în 2021, a cărui sumă obținută (s-a vândut pentru aproximativ 5,4 milioane de dolari) a fost donată Fundației pentru Libertatea Presei. Snowden a afirmat atunci că:

“Aplicațiile emergente ale criptografiei pot juca un rol important în sprijinirea drepturilor noastre. Această licitație va stimula dezvoltarea unor utilizări valoroase și care protejează confidențialitatea criptării, pentru a proteja libertatea presei și a servi publicul.”

Curios este că, deși atât Nadya Tolokonnikova, cât și Edward Snowden pot fi considerați dizidenți, Snowden a evitat Departamentul de Justiție al SUA căutând azil și, în cele din urmă, obținând cetățenia în Rusia, țara împotriva căreia Tolokonnikova se opune acum.

Punk6529

Punk6529

În lumea NFT, Punk6529 este pseudonimul unei figuri influente care se prezintă ca fiind în egală măsură investitor, colecționar de artă digitală și ceea ce am putea numi în general un lider de opinie, pledând pentru NFT-uri și web3.

Un element esențial al obiectivelor sale este un proiect numit Open Metaverse (Metaversul Deschis), și propune ca imersiunea crescută în lumea digitală să devină o realitate iminentă. Potrivit lui Punk6529, acest lucru face ca să fie esențial să ne asigurăm că libertățile noastre sunt protejate în mediul online, o viziune pe care a prezentat-o într-o “declarație a drepturilor omului în sfera digitală” numită Carta Globală a Drepturilor Digitale.

În cadrul proiectului Open Metaverse, există o colecție în expansiune de NFT-uri numite The Memes (Meme-urile), care adună artiști NFT cunoscuți pentru a crea lucrări în jurul temei centrale a libertății digitale orientate spre blockchain. Aici, din nou, găsim utilizarea artei legate de NFT-uri pentru a transmite idei, iar mesajele conținute sunt adesea de natură politică.

Pot fi criptomonedele apolitice?

Există un fir comun care se întinde prin proiectele NFT menționate mai sus, conectându-se cu bătălia dintre Elizabeth Warren și industria cripto și ducându-ne înapoi la blocul de geneză Bitcoin, minat în ianuarie 2009.

Punk6529 îl sintetizează atunci când subliniază importanța protejării ‘libertății de a efectua tranzacții’, care, în esență, este ceea ce Bitcoin (și criptomonedele, și NFT-urile) a urmărit pe parcursul existenței sale. Avocații Bitcoin, în special, își vor exprima dorința de a separa banii și statul, iar în ultimii ani am văzut cum criptomonedele intră în ecuație în timpul unor evenimente globale critice.

Aceasta s-a întâmplat de două ori în succesiune rapidă în 2022, când autoritățile canadiene au întrerupt accesul la serviciile bancare pentru participanții la protestele camionagiilor, iar criptomonedele au fost folosite ca mijloc alternativ de a trimite sprijin financiar protestatarilor, și când ajutorul a fost trimis prin active cripto ucrainenilor afectați de războiul cu Rusia.

Poate că aceste utilizări indică faptul că criptomonedele sunt cu adevărat apolitice, în sensul că pot fi folosite de oricine pentru a susține orice cauză (este puțin probabil ca toți cei care au trimis criptomonede în Ucraina să fi avut opinii identice despre protestele camionagiilor din Canada), iar acest lucru s-ar potrivi cu idealul Bitcoin: să permită bani nepolitizați care să fie separați de stat.

Cu toate acestea, se pare că, în drumul către acel obiectiv apolitic, vor fi necesare de gestionat unele conflicte explicit politice, așa cum putem vedea acum în SUA.

Sursa articol: FinanceMagnates.com

0 Shares
You May Also Like
Ce este PancakeSwap?

Ce este PancakeSwap?

Ce este PancakeSwap? PancakeSwap este un schimb descentralizat care este construit pe Binance Smart Chain. Permite tranzactionarea cu…
Mai mult
Elrond (EGLD) analizat

Elrond (EGLD) analizat

Elrond este o platforma de contract inteligent de a treia generatie, care poarta numele unui Elf binecunoscut din…
Mai mult