Ripple si XRP: Ghidul complet

Ripple si XRP: Ghidul complet

0 Shares
0
0
0

Ce este Ripple? Numele a fost incredibil de proeminent in spatiul criptomonedei, din motive atat pozitive, cat si negative. Pe scurt, Ripple este un protocol de plata care faciliteaza plati transfrontaliere rapide, fara frictiuni, cu comisioane minime. Aceasta tehnologie se bazeaza pe o serie de servere care comunica constant, mentinand in acelasi timp un registru distribuit cu cea mai recenta stare a soldurilor si tranzactiilor.

Protocolul de plata gazduieste, de asemenea, activul sau nativ, XRP, care actioneaza ca mijloc principal pentru transferul valorii prin retea. XRP, rebranduit la sfarsitul anului 2018, purta anterior numele Ripple.

De asemenea, puteti tranzactiona si castiga din fluctuatiile existente in utilizarea pretului XRP.

Cum functioneaza RippleNet?

RippleNet este cea mai recenta iteratie a protocoalelor de plata Ripple. La sfarsitul anului 2019, Ripple, Inc. si-a unit toate produsele intr-o singura retea, care putea fi utilizata in diferite moduri pentru a transfera valoare. RippleNet permite utilizarea si transferurile XRP, dar exista si optiunea de a genera valoare si lichiditate fara a recurge la utilizarea activului XRP.

Cum functioneaza RippleNet?

Ripple, Inc. descrie RippleNet ca fiind „cea mai avansata tehnologie blockchain pentru platile globale — facilitand accesul institutiilor financiare la o retea de incredere, in crestere, de peste 300 de furnizori din peste 40 de tari si sase continente.”

RippleNet functioneaza posibil gazduind mai multe active de valoare. Reteaua gazduieste un mecanism de lichiditate la cerere, care ar putea permite transferuri de valoare si schimburi in intreaga lume.

In 2020, RippleNet colaboreaza cu peste 200 de banci in diferite stadii de explorare, iar On-Demand Liquidity gazduieste aproximativ 15 companii cu mai multi membri implicati. Reteaua permite plati in orice activ fiat, precum si cripto active, inclusiv Bitcoin (BTC). Acest set de caracteristici este imposibil pentru Bitcoin si doar usor accesibil pentru Ethereum. Bitcoin insusi s-a mentinut la solutia sa de prim nivel, folosind activul BTC ca unitate de plata.

Cum sunt Ripple si XRP diferite de Bitcoin?

In ultimii ani, am fost martorii unei competitii intre Ripple si Bitcoin. Protocoalele Ripple promiteau sa inlocuiasca reteaua Bitcoin mai veche, mai putin avansata din punct de vedere tehnic. Dar cea mai mare provocare pentru Bitcoin a fost faptul ca Ripple a renuntat la minerit si a folosit o forma mai usoara de criptare pentru a evita atacurile DDOS, efectuand in acelasi timp tranzactii practic nelimitate. Protectia Bitcoin vine din taxele de tranzactie, dar in anumite zile, chiar si reteaua Bitcoin este coplesita de tranzactii. Bitcoin efectueaza intre 300.000 si pana la 700.000 de tranzactii pe zi sau pana la 7-15 tranzactii pe secunda.

Protocolul Ripple, totusi, este adaptat pentru a procesa pana la 1.500 de tranzactii pe secunda. Numarul exact de tranzactii zilnice XRP, insa, nu este la fel de transparent.

Bitcoin, in cea mai mare parte a istoriei sale, s-a bazat pe mineri voluntari si pe operatori de noduri. Conexiunile dintre ele se bazeaza pe infrastructura generala a Internetului, cu cateva noduri exceptionale care sunt mai usor de contactat. In general, reteaua Bitcoin are peste 10.300 de noduri care comunica pe tot globul si este nevoie de cateva minute pentru ca toate nodurile sa se actualizeze la cea mai recenta stare a registrului si sa confirme tranzactiile.

Ripple, pe de alta parte, are o lista de asa-numiti validatori, care au locatii cunoscute si chiar nume. Validatorii comunica aproximativ la fiecare 4 secunde, ceea ce actualizeaza registrul si ajunge la un consens asupra tranzactiilor.

Cum functioneaza XRP?

XRP este simbolul nativ al retelei Ripple. Initial, protocolul Ripple a fost creat in 2004, cu intentia de a revolutiona tranzactiile interbancare. Dar XRP a aparut mai tarziu, in jurul anului 2013, cand Ripple Labs si-a inceput activitatea, iar echipa l-a preluat pe Jed McCaleb ca lider, aducand ulterior noi investitori.

Cum functioneaza XRP

Activul XRP a fost apoi conceput ca avand mai multe cazuri de utilizare in cadrul retelei. Cazul de utilizare imediat pentru XRP este sa serveasca drept vehicul pentru efectuarea tranzactiilor, prin reprezentarea oricarui tip de activ. Utilizarea XRP este, de asemenea, necesara pentru a plati taxe de retea, unde fiecare tranzactie va sterge 0,00001 USD din registru. Acest lucru serveste pentru a evita tranzactiile spam, in cazul in care transferurile au fost complet gratuite.

XRP a fost conceput cu o aprovizionare totala de 100 de miliarde de unitati, care sunt indivizibile, spre deosebire de Bitcoin. Din acele miliarde de unitati, milioane au fost distribuite in diferite etape de airdrops (strategii principale de marketing, avand scopul de atrage investitori noi; distributie a unei criptomonede, de obicei gratuit, catre un numar mare de portofele), vanzari preliminare sau plasamente private. XRP a fost distribuit mai multor proprietari, inclusiv banci, pentru testare. Dar cel mai mare detinator de XRP este Ripple, Inc., care detinea 55 de miliarde de unitati, cu scopul de a le lansa treptat pe piata libera. Cu toate acestea, acest proces poate dura mai mult de un deceniu pentru a se finaliza.

XRP a legat Ripple Inc. de mai multi parteneri, inclusiv Jed McCaleb, precum si R3, un mare partener timpuriu, care a negociat un volum vast de XRP inapoi in momentul in care activul se tranzactiona sub un penny.

XRP vs BTC

Ripple a lansat mai multe provocari pentru pozitia de lider a Bitcoin. Proiectul a fost, de fapt, cu ani inaintea Bitcoin la nivel de dezvoltare a protocolului. Cu toate acestea, Ripple nu s-a gandit sa se conecteze cu lumea activelor digitale, cel putin nu inainte ca Bitcoin sa-si stabileasca deja succesul.

Implicarea lui Jed McCaleb a fost ceea ce a adus platforma Ripple in lumea criptomonedelor. Din acel moment, competitia dintre Ripple si Bitcoin s-a intensificat. Acesta a fost momentul in care povestea Ripple si protocolul sau „care face ca Bitcoin sa fie depasit” au inceput sa apara si sa se repete.

Dar activul lui Ripple inca plutea la preturi sub-penny, in timp ce Bitcoin facuse deja incursiuni pe teritoriul cu patru cifre. Bitcoin trecea prin propriile dureri de crestere in acel moment, provocarile mineritului incepand sa aduca interese de afaceri mai mari.

Scandalul Mt. Gox a afectat, de asemenea, reputatia Bitcoin, evidentiind unele dintre marile riscuri implicate in noua lume a criptomonedei. Dar, pe masura ce anii au trecut, ecosistemul de tranzactionare in crestere a adus reputatia retelei Ripple sa lupte cu cea a Bitcoin. In timp ce comunitatea Bitcoin s-a raspandit mai lent, cu scepticism si esecuri semnificative, Ripple se pozitiona in mod deliberat, construind o comunitate puternica si o noua naratiune.

Pana in 2017, Ripple era gata sa faca cel mai mare atac al sau. Scopul de a inlocui Bitcoin, atat in ​​ceea ce priveste capitalizarea pietei, cat si utilizarea, a devenit central si a atras multi adepti loiali. In acea perioada, Bitcoin trecea si printr-un boom minier, ceea ce arata cat de costisitoare era productia sa. Ripple s-a pozitionat cu un sistem care nu necesita atat de multa electricitate, promitand in acelasi timp sa fie mai scalabil.

XRP vs BTC

Anii de dezvoltare, pe langa promisiunile mari si un Bull market (definita ca o piata unde preturile valorilor mobiliare cresc pe parcursul unei perioade), au scos pretul pietei XRP din pozitiile sale sub-penny si intr-un boom de crestere nemaivazut pana acum. Adevaratii adepti erau gata sa abandoneze Bitcoin chiar si pentru sansa de a detine un activ care urmarea sa transforme Bitcoin intr-o platforma / moneda demodata.

In jurul anului 2017, Ripple era cunoscuta drept „moneda pentru industria bancara” si si-a asumat, in mod ironic, sarcina de a crea „moneda bancherilor”. Acest paradox pentru Ripple a fost impotriva etosului Bitcoin, care era despre independenta si oferirea oamenilor o alternativa la banca.

Bitcoin si-a propus sa creeze o comunitate rezistenta la cenzura, distribuita la nivel global, care era in intregime open-source. Dar natura retelei, care s-a dovedit intr-adevar a fi mai lenta decat Ripple, a sfarsit prin a intari credinta ca protocolul Bitcoin era invechit.

Aceste povesti s-au reflectat imediat in activitatea de tranzactionare, iar activul lui Ripple a atins mai multe varfuri fata de Bitcoin de-a lungul anilor. XRP-ul Ripple a atins varfuri peste 18.000 Satoshi, noii entuziasti abandonand Bitcoin. Acum, Ripple asteapta o noua renastere impotriva Bitcoin, la aproximativ 2.700 de Satoshi.

Bitcoin, atat ca protocol, cat si ca activ tranzactionabil BTC, si-a mentinut terenul. Incepand cu 2020, XRP si Ripple isi traseaza propriul drum, iar sperantele de a inlocui Bitcoin sunt mai indepartate. Ripple a aratat ca adoptarea nu va veni dintr-o data, ci ca o calatorie treptata, adaugand parteneri bancari, comercianti si construind un ecosistem de la zero.

Dar Ripple a reusit sa profite de popularitatea si succesul Bitcoin, atat pentru a-si creste vizibilitatea, cat si pentru a stabili un pret de piata si a atrage investitorii.

Concureaza Ripple cu Ethereum?

Ethereum (ETH), in ultimul sau caz de utilizare, s-a transformat intr-o platforma care permite tokenizarea si reprezentarea activelor. Ethereum ofera solutii de al doilea strat, cu scopul de a trece la un sistem de staking, care intr-un fel seamana cu comunicarea dintre validatorii Ripple.

Protocolul Ripple are potentialul de a prelua mai multe cazuri de utilizare care apartin acum Ethereum. Utilizarea RippleNet poate crea functii care exista acum in mai multe proiecte Ethereum. Printre care:

  • Schimb descentralizat pentru active bazate pe cripto;
  • Schimb valutar prin reprezentarea valutelor fiduciare;
  • Fintech si ecosisteme de plati pentru a concura cu bancile;
  • Remitente internationale.

Avantajul Ripple si al protocolului RippleNet consta in partenerii organizati, o urmarire mai atenta a lichiditatii si un efort concertat de a prezenta solutia in lumea afacerilor mainstream.

Ethereum a construit acele cazuri de utilizare prin intermediul diferitelor startup-uri care nu au legatura, care acum se lupta sa atraga atentia si sa aduca lichiditate token-urilor lor. Ripple, pe de alta parte, propune o solutie unificata pentru acele cazuri de utilizare.

Ethereum are, de asemenea, dezavantajul de a solicita plati mai mari pentru tranzactiile sale. Pe reteaua Ethereum, taxele de gaz sunt, de asemenea, variabile si pot deveni extrem de mari. In plus, Ethereum este inca minat, ceea ce inseamna ca securizarea retelei necesita si o investitie semnificativa in hardware. Registrul distribuit Ethereum este, de asemenea, extrem de voluminos si doar cateva entitati stocheaza informatiile vaste.

Ripple, pe de alta parte, are o tehnica de adaugare a registrelor la scara mica pentru a obtine cea mai recenta stare.

Ethereum trece si el printr-o transformare, protocolul sau fiind inca incomplet. Ecosistemul Ethereum scoate la iveala unele dintre inovatiile sale prin token-uri si alte proiecte secundare, ceea ce inseamna ca nu exista un standard unificat si fiecare token nu comunica cu altele. De asemenea, nu exista un pool comun de lichiditati, spre deosebire de sistemul de lichiditate la cerere al Ethereum.

Reteaua Ethereum, precum Bitcoin, are capacitatea de a decala, precum si erori neasteptate in descoperirea si distributia blocurilor. Ambele retele au avut perioade de instabilitate, aglomeratie si tranzactii problematice. Acest lucru este valabil mai ales pentru Ethereum, unde taxele mari de tranzactie pot bloca reteaua zile intregi.

Reteaua Ethereum este, de asemenea, o piata deschisa, ceea ce inseamna ca o entitate poate prelua si consuma majoritatea resurselor. Reteaua Ripple poate efectua suficiente tranzactii pentru a satisface cererea din lumea reala.

Spre deosebire de Ethereum, protocolul Ripple nu este, de asemenea, adaptabil pentru jocuri sau aplicatii distribuite si este adaptat pentru a servi solutii financiare.

Ethereum are avantajul deocamdata de a avea o capitalizare de piata mai mare in comparatie cu XRP. Dar ani de zile, Ripple a fost foarte vizibil si chiar a sugerat inlocuirea Bitcoin ca activ cu cea mai mare capitalizare de piata. Dar deocamdata, Ethereum a preluat cripto-ecosistemul, permitand crearea de startup-uri. Ripple, pe de alta parte, a vizat lumea afacerilor si in special a celor bancare. Ethereum, pe de alta parte, este un sistem care isi propune sa perturbe finantele cu o industrie in curs de dezvoltare de solutii de baza, scheme de rate ale dobanzii si platforme de plata fintech.

De ce Ripple si-a rebranduit activul

De ani de zile, XRP a fost cunoscut sub numele de Ripple. Dar la sfarsitul lui 2018, profilul public al activului s-a inrautatit. In primul rand, primii investitori au inceput sa puna intrebari cu privire la cazul de utilizare pentru monedele pe care le-au primit sau cumparat.

Apoi, Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare din SUA a intervenit, contestand rolul activelor Ripple. Legatura dintre activitatile Ripple, Inc. si pretul de piata al jetonului sau nativ a fost pusa sub semnul intrebarii. Investitorii si-au dat seama ca Ripple si-a folosit jetonul pentru a strange fonduri, ridicand astfel suspiciuni ca de fapt vinde o valoare mobiliara.

Cu toate acestea, Ripple a vrut sa nege in mod explicit faptul ca performanta XRP a fost legata in vreun fel de companie si a reprezentat o forma de actiuni in afacerea sa. Prin urmare, activul si-a folosit simbol bursier drept nume si si-a modificat sigla pentru o noua impresie.

Activul a fost apoi incadrat ca o forma de bunavointa si un airdrop pentru a populariza cazul pentru Ripple. In timp ce Ripple are grija sa observe modul in care moneda XRP se tranzactioneaza si este distribuita, activitatea principala a companiei este legata de protocolul RippleNet si nu de sprijinirea directa a proprietarilor XRP si XRP.

Cine este Jed McCaleb?

Jed McCaleb, un antreprenor în serie care a renuntat la celelalte proiecte ale sale, a fost o figură proeminentă în spațiul cripto. Anterior fondatorul eDonkey și Overnet, Jed McCaleb a condus extinderea influenței Ripple până în 2013. Jed McCaleb a servit companiei ca CTO (director tehnologic), iar la sfârșitul mandatului său a primit cele 9 miliarde XRP promise, cu prevederea de a nu vinde integral pe piata deschisa.

Jed McCaleb a continuat sa modifice protocolul Ripple si sa creeze o versiune open-source, accesibila pe scara larga, pe care a numit-o Stellar. Stellar s-a bucurat de mai mult interes in cadrul comunitatii cripto si chiar a iesit sa Cine este Jed McCalebconcureze cu Ethereum. Dar, in scurt timp, proiectul a fost si el privit cu scepticism, deoarece a devenit clar ca consensul retelei a fost atins de cateva servere, facand proiectul relativ centralizat.

Jed McCaleb si-a parasit, de asemenea, functia de CTO Stellar in 2019, lasand viitorul proiectului in seama Fundatiei pentru Dezvoltare Stellar.

Jed McCaleb este inca un proprietar semnificativ al XRP, starnind temeri ca ar putea continua sa vanda, mentinand pretul activului relativ scazut. In ciuda acestui fapt, Jed McCaleb este privit ca una dintre cele mai influente figuri din spatiul cripto.

Este Ripple o investitie mai buna decat Bitcoin?

Nu exista o modalitate sigura de a spune care activ va fi o investitie mai buna. Bitcoin are o retea vasta de tranzactionare cu piete spot si futures, in timp ce XRP-ul Ripple se tranzactioneaza in loturi mult mai mici.

Este Ripple o investitie mai buna decat Bitcoin

A existat o ipoteza conform careia, in caz de succes, si daca Ripple este adoptat ca standard de facto al platilor interbancare, XRP poate inlocui Bitcoin in ceea ce priveste capitalizarea bursiera, cu un pret exorbitant pe unitate de 589 USD.

Alte preturi de referinta ale sustinatorilor convinsi includ un salt la 1 USD sau chiar 5 USD ca posibilitate, ceea ce i-ar face pe multi proprietari de XRP foarte bogati. Cu toate acestea, o mare parte din evaluarea XRP ramane legata de performanta Bitcoin. Fara Bitcoin, piata cripto s-ar clatina, iar Ripple s-ar transforma intr-o alta companie fintech care concureaza in lumea obisnuita a afacerilor.

Cu toate acestea, moneda XRP a Ripple se tranzactioneaza acum la doar 0,21 USD, dupa ani de scadere. La acel pret, dobanda speculativa si cumpararea cresc din nou, deoarece XRP este suficient de accesibil pentru a merita o investitie mica, in asteptarea cresterii viitoare.

XRP a fost mai putin volatil decat Bitcoin, dar aceasta nu este o caracteristica complet pozitiva. XRP a stagnat, miscandu-se intr-un interval mic de pret pentru moment. Dar activul este imprevizibil si se poate ridica din nou, pe baza entuziasmului reinnoit.

Succesul Ripple consta in combinatia dintre un model de afaceri traditional si o inradacinare intre activele cripto. Oricine presupune unde vor ajunge preturile XRP, dar proiectul prezinta o alta sansa pentru o investitie speculativa cu posibilitatea unui avantaj semnificativ.

Unde este Ripple acum?

Ripple a fost un comunicator abil, sub indrumarea CEO-ului sau, Brad Garlinghouse. Compania isi sporeste prezenta prin parteneriate bancare.

Ripple si-a exprimat, de asemenea, disponibilitatea de a trece la o noua forma de strangere de fonduri, prin realizarea unei oferte publice initiale. Astfel, Ripple ar apela la finantare atat din lumea cripto, cat si din lumea finantelor traditionale.

Ripple a acumulat, de asemenea, o multime de adepti adevarati si „detinatori”, dintre care unii au achizitionat XRP in timpul preturilor de varf. Perioada lunga de scadere a preturilor a inceput sa-i dezamageasca pe unii dintre detinatori. Ripple in sine a devenit un detinator, deoarece si-a incetinit vanzarea depozitelor sale escrow in 2019.

Proiectul Ripple a adunat, de asemenea, o armata de sceptici, proveniti in special de la cei care sustin Bitcoin. Pentru ei, Ripple este un impostor in spatiul cripto, prin meritul de a fi ghidat de Ripple, Inc. si, prin urmare, fiind mai centralizat decat Bitcoin. Pentru maximalistii Bitcoin, incercarea lui Ripple este zadarnica.

Dar Ripple a incercat sa-si sustina cresterea, salutand faptul ca XRP devine din ce in ce mai lichid, precum si castiga piete derivate. Activul XRP a fost in sfarsit acceptat ca oferta pe Coinbase in vara anului 2019, iar Ripple a reusit sa se conecteze la cele mai mari schimburi de cripto. Pe urmele lui Bitcoin, Ripple va vedea si efectul tranzactionarii futures XRP, oferite de OKEx in acest an.

A pastra XRP este, de asemenea, relativ usor, deoarece moneda nativa a lui Ripple este sustinuta de cele mai utilizate portofele, inclusiv Exodus. Protocolul Ripple permite, de asemenea, stocarea cu Coinbase Custody.

In 2020, investitia in XRP este inca riscanta, deoarece Bitcoin a preluat conducerea. Pozitia lui Ripple este clasificata cu altcoins, iar increderea in activ este inca relativ scazuta.

0 Shares
You May Also Like
Ce este PancakeSwap?

Ce este PancakeSwap?

Ce este PancakeSwap? PancakeSwap este un schimb descentralizat care este construit pe Binance Smart Chain. Permite tranzactionarea cu…
Mai mult
Elrond (EGLD) analizat

Elrond (EGLD) analizat

Elrond este o platforma de contract inteligent de a treia generatie, care poarta numele unui Elf binecunoscut din…
Mai mult