Apeleaza la MedImages pentru depistatea bolilor la timp

Apeleaza la Medimages pentru depistatea bolilor la timp

0 Shares
0
0
0

Ecografia, cunoscută și sub numele de sonografie și ultrasunete, este cunoscută în diagnosticul medical de o jumătate de secol.

Astăzi, în paralel cu dezvoltarea tehnologiei, metoda eco abdominal Cluj-Medimages este în mod constant îmbunătățită, pentru a maximiza boala pacientului și, în același timp, prezentarea detaliată și exactă a organului observat.

Cum se obține imaginea cu ultrasunete?

În ultrasunete, energia fizică utilizată pentru a obține imaginea zonei examinate a corpului, sunt ultrasunetele. Aceste unde de înaltă frecvență sunt generate de cristale specifice (piezoelectrice) care sunt situate în sonda (transductor) cu care se efectuează studiul.

Pe lângă emiterea undelor ultrasonice, aceste cristale înregistrează și undele care sunt reflectate, pe măsură ce trec prin organele interne. Imaginea cu ultrasunete este obținută pe baza diferitelor densități ale țesuturilor, prin urmare absorbția și reflectarea diferită a undelor ultrasonice.

Acestea sunt procesate și apar ca o imagine pe monitor, fiind citite de medic.

Care sunt beneficiile?

Ecografia abdominală este o metodă ușor accesibilă. Spre deosebire de radiografie, tomografie computerizată și imagistica prin rezonanță magnetică, ecografia se efectuează extrem de rapid.

Acesta este motivul pentru care este foarte informativ să fie detectate modificările bolii în situații de urgență. Un alt mare avantaj este faptul că echipamentul cu ultrasunete este mai mic.

Acest lucru permite mobilitatea și capacitatea de a o utiliza la pacienții cu mobilitate limitată și în situații extreme. Este important să știi că ecografia abdominală este inofensivă pentru pacient și nu provoacă efecte secundare adverse.

În plus, zona video este disponibilă pe scară largă și mai ieftină decât alte metode de imagistică.

Care sunt dezavantajele?

Ca orice metodă de cercetare, aceasta are dezavantajele sale. Una dintre ele este că numai un singur organ sau o parte a acestuia poate fi observat pe ecran în timpul examinării. Mișcarea continuă a sondei este necesară pentru a vedea întreaga zonă de interes. În plus, ultrasunetele sunt o metodă extrem de subiectivă.

Pentru a obține imaginea și a o citi, experiența de manipulare a dispozitivului și cunoștințele medicului sunt de o mare importanță. Un alt dezavantaj este faptul că gazele îngreunează examinarea organelor. Prin urmare, ecografia abdominală nu este utilizată pentru a detecta modificări ale bolii în organele abdominale goale (stomac și intestine).

Când se utilizează ecografia abdominală?

Ecografia abdominală este o metodă foarte utilizată pentru diagnosticarea diferitelor boli.

În ultrasonografia abdominală trebuie inspectate ficatul, vezica biliară, pancreasul, splina, rinichii, vasele mari de sânge (aorta abdominală și vena cavă inferioară). În unele cazuri, poate fi examinată și cavitatea stomacală, precum și formațiuni mari din peretele intestinal. În zona de sub ombilic, se observă organele din bazin – vezică urinară, uter, ovare, prostată.

Ganglionii limfatici nu sunt de obicei vizibili, dar în procesele inflamatorii sau tumorale avansate, pot fi găsite fascicule în jurul vaselor de sânge mari și în pliurile inghinale.

Este necesară pregătirea prealabilă?

Înainte de ecografia abdominală, nu trebuie să mănânci timp de câteva ore înainte de examinare, pentru a evita formarea de gaze în intestine, ceea ce afectează semnificativ calitatea imaginilor obținute.

Alimentele bogate în grăsimi trebuie evitate în cazul în care se dorește o ecografie a ficatului, vezicii biliare, splinei și pancreasului. Înainte de orice ecografie abdominală, este necesar să bei 4-6 pahare de apă cu 1-2 ore înainte de test.

0 Shares
You May Also Like