5 lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a consulta un avocat

5 lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a consulta un avocat

0 Shares
0
0
0

Aveti o problema de rezolvat si ati decis sa apelati la un avocat. Poate ca este prima data cand se intampla acest lucru sau, in orice caz, este prima data cand ati intalnit acel profesionist. In orice caz, inainte de a bate la usa lui sau a ei, trebuie sa veniti pregatit. Nu din punct de vedere legal, desigur (pentru asta exista avocatul). Ceea ce este important este sa stii cum sa te porti cu el la nivel uman. Din acest motiv, am intocmit o lista cu cinci lucruri pe care ar trebui sa le stiti inainte de a va adresa unui birou avocat Bucuresti avocat.

Spuneti-i avocatului adevarul

Acesta poate parea un sfat banal, dar este probabil cel mai important. Atunci cand va prezentati in fata unui avocat si ii spuneti problema, trebuie sa fiti sincer. Adica, trebuie sa spui adevarul chiar daca crezi ca ai gresit sau daca ai facut lucruri de care iti este rusine. Aceasta poate parea o sugestie banala, dar este probabil cea mai importanta. Unii avocati percep, de asemenea, un onorariu pentru prima consultatie, adica pentru sfaturile pe care vi le dau verbal atunci cand veniti pentru prima data la cabinet.

Prin urmare, este mai bine sa va informati inainte de intalnire. Legea impune avocatilor ca, atunci cand accepta o misiune, sa furnizeze clientului o estimare scrisa, adica o estimare a costurilor previzibile si a onorariilor profesionale. In esenta, aveti dreptul de a sti in prealabil cat va trebui sa platiti pentru serviciile profesionale, chiar daca nu solicitati in mod expres acest lucru.

Aduceti documente

Doriti sa economisiti timp si sa usurati munca avocatului? Inainte de a va adresa biroului sau, este recomandabil sa strangeti toate documentele pe care le detineti si care pot fi utile pentru activitatea sa (hotarari judecatoresti din cazuri anterioare, contracte, acorduri private, scrisori recomandate). In mod ideal, ar trebui sa le aranjati in ordine cronologica si pe tipuri. In cazul in care procesul se refera, de exemplu, la un apartament, recuperati in prealabil toate actele referitoare la acesta, incepand cu contractul de cumparare, daca exista.

Nu va fie teama sa va spuneti parerea

Pe langa estimarea scrisa, in cadrul primelor intalniri, avocatul este obligat sa va prezinte, chiar si oral, caracteristicile cazului, diferitele alternative si posibilele dificultati. Bineinteles, el este expertul si stie mai multe despre drept. Acest lucru nu inseamna, totusi, ca trebuie sa acceptati tot ceea ce propune doar pentru ca este competent. In calitate de client, sunteti liber sa propuneti diferite cai sau chiar sa indicati miscarile care vi se par prea riscante sau riscante.

Un avocat poate fi schimbat

Atunci cand vedeti un avocat pentru prima data, nu sunteti obligat sa il angajati si nu ar trebui sa va simtiti legat de el. Daca nu va inspira incredere sau va ofera conditii care nu va plac, puteti oricand sa va luati la revedere politicos si sa plecati in alta parte. Un avocat, la urma urmei, poate fi schimbat in orice moment, fara preaviz si fara a fi nevoie sa se precizeze un motiv. Prin urmare, chiar si in mijlocul unui proces, puteti revoca numirea fara penalitati sau costuri suplimentare.

Cum trateaza Romania drepturile omului?

Romania a ratificat Conventia Consiliului Europei privind actiunea impotriva traficului de fiinte umane; si este, de asemenea, parte la Protocolul ONU pentru prevenirea, suprimarea si pedepsirea traficului de persoane, in special de femei si copii .

Drepturile copiilor sunt protejate de mai multe legi; iar Romania are si obligatii internationale datorita conventiilor pe care le-a ratificat.

Copiii au drepturi egale, indiferent daca s-au nascut in interiorul sau in afara casatoriei. Acest lucru este prevazut in Constitutia Romaniei , la art. 48 (3) care prevede „Copiii nascuti in afara casatoriei sunt egali in fata legii cu cei nascuti in casatorie”; si, de asemenea, prin art. 260 din codul civil. In plus, Romania a ratificat Conventia europeana privind statutul juridic al copiilor nascuti in afara casatoriei si, prin urmare, este obligata sa se asigure ca copiilor nascuti in afara casatoriei beneficiaza de drepturi legale, asa cum este stipulat in textul acestei conventii.

Legea [272/2004] privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata in 2014 este o lege importanta care se ocupa de drepturile copilului.

Potrivit noului cod penal care a intrat in vigoare la 1 februarie 2014, articolul 197 intitulat Rele tratamente aplicate minorilor interzice abuzul asupra copiilor.  Varsta generala a consimtamantului in Romania este de 15 ani. Romania a ratificat si Conventia de la Lanzarote. In calitate de membru al Uniunii Europene , aceasta face, de asemenea, obiectul Directivei UE 2011/92/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 decembrie 2011 privind combaterea abuzului sexual si a exploatarii sexuale a copiilor si a pornografiei infantile.

In ceea ce priveste dreptul la educatie al copiilor, parintii/tutorii legali sunt obligati sa se asigure ca copilul primeste o educatie; nerespectarea acestui lucru poate duce la urmarire penala (Art. 380 Impiedicarea accesului la invatamantul public obligatoriu ).

0 Shares
You May Also Like