Tot ce trebuie sa stii despre anevrismul de aorta

Tot ce trebuie sa stii despre anevrismul de aorta

0 Shares
0
0
0

Un anevrism de aorta este o dilatare anormala permanenta a unei portiuni scurte de aorta. In ciuda lipsei simptomelor aferente, prezenta unui anevrism aortic reprezinta o amenintare serioasa pentru supravietuirea pacientului, deoarece ruptura anevrismului duce la hemoragii interne, adesea fatale.

O varietate de factori pot contribui la formarea unui anevrism aortic, inclusiv: imbatranirea, hipertensiunea arteriala, ateroscleroza, fumatul, cauzele aortitei si bolile genetice ale tesutului conjunctiv.

O scurta trecere in anevrism de aorta

Aorta este cea mai mare si cea mai importanta artera din corpul uman. Avand originea in inima (mai exact in ventriculul stang al inimii), acest vas arterial vital are numeroase ramificatii prin care alimenteaza cu sange oxigenat fiecare parte a corpului uman, de la cap la membrele inferioare, trecand prin membrele superioare si trunchi.

Analizand-o de la inceput, aorta poate fi impartita didactic in doua mari sectiuni consecutive: aorta toracica, care ocupa portiunea anatomica a toracelui (pana la diafragma), si aorta abdominala, situata in portiunea anatomica a abdomenului (de sub diafragma incolo).

Ce este un anevrism de aorta?

Un anevrism de aorta, sau anevrism aortic, este o dilatare anormala permanenta a unui segment scurt al aortei. Pentru a da o definitie si mai precisa si mai specializata, un anevrism aortic este orice dilatare non-fiziologica a aortei, care modifica diametrul vasului cu cel putin 1,5 centimetri mai mult decat in mod normal.

Anevrismele aortice sunt o afectiune care ii ingrijoreaza foarte mult nu numai pe cei care sufera de ele, ci si pe expertii medicali, deoarece sunt legate de o rata ridicata a mortalitatii si sunt dificil de tratat.

Consecinte

Un anevrism aortic reprezinta o amenintare serioasa la adresa supravietuirii, deoarece:

  • Aceasta face ca peretele vascular al segmentului dilatat sa fie mai subtire si predispus la ruptura. O ruptura de anevrism are ca rezultat o hemoragie interna care este adesea fatala.
  • Formarea de cheaguri de sange anormale (emboli) sau trombi este favorizata de o alterare profunda a fluxului sanguin la nivelul dilatatiei. Acest lucru poate duce la afectiuni precum accidentul vascular cerebral sau blocarea arterelor coronare.

Cum arata? Formularele

Un anevrism de aorta poate arata ca o dilatare saculara (anevrism aortic sacular sau sacciform) sau ca o dilatare fusiforma (anevrism aortic fusiform).

Anevrismele aortice saculare sunt cresteri in forma de boabe sau de baloane care ies dintr-o parte a segmentului afectat al aortei; anevrismele aortice fusiforme, pe de alta parte, sunt umflaturi care implica intregul segment afectat al aortei.

Statisticile arata ca intre formele saculare si fusiforme de anevrism de aorta, cea din urma este mai frecventa.

Clasificarea tipului de anevrism aortic

Folosind ca si criteriu locul de dilatare de-a lungul aortei, medicii recunosc existenta a 3 tipuri de anevrism aortic:

  • Anevrismul radacinii aortice. Acest tip include toate cazurile de anevrisme aortice localizate la nivelul radacinii aortice, adica prima parte a aortei ascendente, situata imediat dupa ventriculul stang al inimii.
  • Anevrism de aorta toracica. Acest tip include toate cazurile de anevrism aortic localizat in orice punct al aortei toracice (aorta ascendenta, arcul aortic, aorta descendenta pana la diafragma).
  • Anevrism de aorta abdominala. Aceasta include toate cazurile de anevrisme aortice localizate oriunde in aorta abdominala.
0 Shares
You May Also Like