Serviciul de hosting pentru website-uri pe intelesul tuturor

Serviciul de hosting pentru website-uri pe intelesul tuturor

0 Shares
0
0
0

Un serviciu de gazduire web este un tip de serviciu de gazduire pe Internet care permite persoanelor si organizatiilor sa isi faca accesibil site-ul prin intermediul World Wide Web.

Gazdele web sunt companii care furnizeaza spatiu pe un server detinut sau inchiriat pentru utilizare de catre clienti si poate furniza conectivitate la Internet, de obicei intr-un centru de date. Gazdele web pot oferi, de asemenea, spatiu pentru centre de date si conectivitate la Internet pentru alte servere situate in centrul lor de date, numit colocare.

Istorie

Pana in 1991, Internetul a fost limitat la folosirea pentru cercetare si educatie in stiinte si inginerie si a fost utilizat pentru traficul de e-mail, telnet, FTP si USENET. Protocoalele World Wide Web tocmai fusesera scrise si nu, pana la sfarsitul anului 1993, nu a existat un browser web grafic pentru computerele Mac sau Windows. Chiar si dupa ce a existat o oarecare deschidere a accesului la internet, situatia a fost confuza pana in 1995.

Pentru a gazdui un site web pe internet, o persoana sau o companie ar avea nevoie de propriul computer sau server. Intrucat nu toate companiile aveau bugetul sau expertiza pentru a face acest lucru, serviciile de gazduire web au inceput sa ofere site-uri utilizatorilor gazda pe serverele proprii, fara ca acestia sa fie nevoiti sa detina infrastructura necesara pentru a opera site-ul.

Proprietarii site-urilor web, numiti si webmasters, ar putea crea un site web care ar fi gazduit pe serverul serviciului de gazduire web si publicat pe web de catre serviciul de gazduire web.

Pe masura ce numarul de utilizatori de pe World Wide Web a crescut, presiunea pentru companii, atat mari cat si mici, sa aiba o prezenta online, a crescut. Pana in 1995, companii precum GeoCities, Angelfire si Tripod ofereau gazduire gratuita.

Clasificare

Servicii mai mici de gazduire

Serviciile de baza sunt reprezentate de pagina web in sine si gazduirea de fisiere la scara mica, unde fisierele pot fi incarcate prin Protocolul de transfer de fisiere (FTP) sau o interfata Web. Fisierele sunt de obicei livrate pe Web „asa cum sunt” sau cu o prelucrare minima. Multi furnizori de servicii Internet (ISP) ofera acest serviciu gratuit abonatilor. Persoanele si organizatiile pot obtine, de asemenea, gazduire de pagini web de la furnizori de servicii alternative.

Serviciul gratuit de gazduire web este oferit de diferite companii cu servicii limitate, uneori sustinute de reclame si deseori limitate in comparatie cu gazduirea platita.

Gazduirea unei singure pagini este in general suficienta pentru paginile web personale. Gazduirea site-urilor web personale este de obicei gratuita, sponsorizata de reclame si/sau in cele mai multe cazuri, destul de ieftina. Gazduirea de site-uri web de afaceri presupune adesea o cheltuiala mai mare in functie de dimensiunea si tipul site-ului.

Servicii mai mari de gazduire

Servicii mai mari de gazduire

Multe companii mari care nu sunt furnizori de servicii Internet trebuie sa fie conectate permanent la web pentru a trimite email, fisiere etc. catre alte site-uri. Compania poate utiliza computerul ca gazda a unui site web pentru a furniza detalii despre bunurile, serviciile si facilitatile acestora pentru comenzile online.

Un site complex solicita un pachet mai cuprinzator, care ofera suport de baze de date si platforme de dezvoltare a aplicatiilor (de exemplu, ASP.NET, ColdFusion, Java EE, Perl / Plack, PHP sau Ruby on Rails). Aceste facilitati permit clientilor sa scrie sau sa instaleze scripturi pentru aplicatii precum forumuri si gestionarea continutului. De asemenea, Secure Sockets Layer (SSL) este de obicei utilizat pentru site-urile web care doresc sa pastreze datele transmise in siguranta.

Tipuri de gazduire

Serviciile de gazduire pe Internet pot rula servere web. Domeniul de aplicare al serviciilor de gazduire web variaza mult.

Serviciu de gazduire web partajat

Website-ul unui anumit client este plasat pe acelasi server cu multe alte site-uri, variind de la cateva site-uri la sute de site-uri. De obicei, toate domeniile pot partaja un grup comun de resurse de server, cum ar fi RAM si CPU.

Caracteristicile disponibile cu acest tip de serviciu pot fi destul de comune si nu sunt flexibile din punct de vedere al software-ului si actualizarilor. Resellerii vand adesea servicii de gazduire web partajate si companiile web au adesea conturi de reseller pentru a oferi gazduire clientilor.

Gazduire web pentru reseller

Permite clientilor sa devina gazde web in sine. Resellerii ar putea functiona, pentru domenii individuale, sub orice combinatie a acestor tipuri de hosting, in functie modul cum sunt afiliati ca reselleri.

Conturile resellerilor pot varia in mod extraordinar: pot avea propriul server dedicat virtual unui server colocat. Multi distribuitori ofera un serviciu aproape identic cu planul de gazduire partajat al furnizorului lor si furnizeaza ei insisi suportul tehnic.

Server dedicat virtual

Server dedicat virtual

Cunoscut si sub numele de Virtual Private Server (VPS), acesta imparte resursele serverului in servere virtuale, unde resursele pot fi alocate intr-un mod care nu reflecta in mod direct hardware-ul de baza. Intr-un VPS vor fi adesea alocate resurse bazate pe un singur server la mai multe relatii VPS, cu toate acestea virtualizarea se poate face din mai multe motive, inclusiv posibilitatea de a muta un container VPS intre servere. Utilizatorii pot avea acces root la propriul spatiu virtual.

Clientii sunt uneori responsabili de corectia si intretinerea serverului (serverul neadministrat) sau furnizorul VPS poate furniza sarcini de administrare a serverului pentru client (server gestionat).

Serviciu de gazduire dedicat

Utilizatorul primeste propriul sau server web si castiga controlul deplin asupra acestuia (utilizatorul are acces root pentru acces Linux / administrator pentru Windows); cu toate acestea, de obicei, utilizatorul nu detine serverul. Un singur tip de gazduire dedicata este autogestionat sau neadministrat. Acesta este de obicei cel mai scump pentru planurile dedicate.

Utilizatorul are acces administrativ complet la server, ceea ce inseamna ca clientul este responsabil pentru securitatea si intretinerea propriului sau server dedicat.

Serviciu de gazduire gestionat

Utilizatorul primeste propriul sau server web, dar nu i se permite controlul complet asupra acestuia (utilizatorului i se refuza accesul radacina pentru accesul Linux / administrator pentru Windows); cu toate acestea, li se permite sa isi gestioneze datele prin FTP sau alte instrumente de gestionare la distanta.

Utilizatorului i se interzice controlul complet, astfel incat furnizorul sa garanteze calitatea serviciului, nepermitand utilizatorului sa modifice serverul sau sa creeze potential probleme de configurare. Utilizatorul de obicei nu detine serverul. Serverul este inchiriat clientului.

Serviciu de gazduire web Colocation

Similar cu serviciul dedicat de gazduire web, dar utilizatorul detine serverul de colocare; compania de gazduire ofera spatiu fizic pe care serverul il ocupa si are grija de server. Acesta este cel mai puternic si mai scump tip de serviciu de gazduire web.

In cele mai multe cazuri, furnizorul de colocare poate oferi asistenta directa pentru sistemul clientului sau, oferind doar serverului instalatii electrice, de acces la internet si de stocare. In majoritatea cazurilor pentru colocare, clientul ar avea propriul sau administrator care sa viziteze centrul de date pentru a face orice modificari software sau hardware.

In trecut, multi furnizori de colocare acceptau orice configuratie de sistem pentru gazduire, chiar si cele adapostite in carcase minitower in stil desktop, dar majoritatea gazdelor necesita acum carcase de montaj pe rack-uri dedicate si configuratii standard ale sistemelor.

Gazduire cloud

Acesta este un nou tip de platforma de gazduire care permite clientilor o gazduire puternica, scalabila si fiabila, bazata pe servere grupate in echilibru de sarcina si facturare de utilitati. Un site web gazduit de cloud poate fi mai fiabil decat alternativele, deoarece alte computere din cloud pot compensa atunci cand o singura bucata de hardware este ocupata.

De asemenea, intreruperile de putere locala sau chiar catastrofele naturale sunt mai putin problematice pentru site-urile gazduite de cloud, deoarece hostingul cloud este descentralizat.

De asemenea, hostingul cloud permite furnizorilor sa incarce utilizatorii doar pentru resursele consumate de utilizator, mai degraba decat o taxa forfetara pentru suma pe care utilizatorul se asteapta sa o foloseasca sau o investitie hardware in avans, cu costuri fixe. In mod alternativ, lipsa centralizarii poate oferi utilizatorilor un control mai mic asupra locurilor unde se afla datele lor, ceea ce ar putea fi o problema pentru utilizatorii cu probleme de securitate a datelor sau de confidentialitate.

Gazduire grupata

In gazduirea grupata, exista mai multe servere care gazduiesc acelasi continut pentru o mai buna utilizare a resurselor. Serverele grupate sunt o solutie perfecta pentru gazduire dedicata de inalta disponibilitate sau crearea unei solutii de gazduire web scalabila.

Un cluster poate separa serviciul web de capacitatea de gazduire a bazelor de date. (De obicei, gazdele web folosesc gazduire grupata pentru planurile lor de gazduire partajate, deoarece exista mai multe beneficii pentru gestionarea in masa a clientilor).

Grid hosting

Aceasta forma de gazduire distribuita este atunci cand un cluster de server actioneaza ca o grila si este compus din mai multe noduri.

Server de acasa

De obicei, o singura masina amplasata intr-o resedinta privata poate fi utilizata pentru a gazdui unul sau mai multe site-uri web pintr-o conexiune de banda larga, de obicei disponibila pe scara larga pentru consumatori. Acestea pot fi masini construite in scop de server dedicat dar si PC-uri desktop, normale.

Unele ISP incearca in mod activ sa blocheze serverele de acasa, prin faptul ca nu permit solicitarile primite catre portul TCP 80 al conexiunii utilizatorului si refuzand furnizarea de adrese IP statice.

O modalitate comuna de a obtine un nume de gazda DNS fiabil, este crearea unui cont cu un serviciu DNS dinamic. Un serviciu DNS dinamic va schimba automat adresa IP la care se adreseaza o adresa URL atunci cand se schimba adresa IP.

Cateva tipuri specifice de gazduire furnizate de furnizorii de servicii de gazda web:

  • Serviciu de gazduire fisiere: gazduieste fisiere, nu pagini web
  • Serviciu de gazduire de imagini
  • Serviciu de gazduire video
  • Serviciu de gazduire blog
  • Software pentru cosul de cumparaturi
  • Serviciu de gazduire prin e-mail
0 Shares
You May Also Like