Protejarea retelelor electrice industriale - Importanta disjunctoarelor si modalitati de protectie

Protejarea retelelor electrice industriale – Importanta disjunctoarelor si modalitati de protectie

0 Shares
0
0
0

Retelele electrice industriale sunt esentiale pentru desfasurarea in bune conditii a activitatilor. Aceste tipuri de retele se deosebesc de cele casnice prin tensiunile de curent implicate mai mari, prin amperajul superior utilizat si prin diversitatea de mecanisme ce sunt puse in functiune de aceasta. Din aceasta cauza, sansele de aparitie a unor probleme cu efect distructiv sunt majore, ceea ce a dus la necesitatea introducerii unor metode de protectie care sa faca fata conditiilor.

Una dintre metodele care face fata unor imprejurari dificile si care ofera in plus o serie de functii suplimentare este disjunctorul electric. Acest dispozitiv este un tip de intrerupator automat, care are rolul de a proteja echipamentele si sistemele electrice cu ajutorul unui mecanism de intrerupere comandat de o componenta de protectie de forma unui arc electric sau a unei bobine electromagnetice. Pentru protejarea instalatiilor industriale poate fi folosit disjunctorul diferential rcbo curba B de le Electricon care ofera patru tipuri de protectie (scurtcircuit, suprasarcina, supratensiune si diferentiala). 

Iata care sunt cele cinci tipuri de protectie oferite de un disjunctor unei instalatii electrice industriale!

Disjunctoarele sunt printre cele mai eficiente metode de protectie ale retelelor electrice, deoarece detecteaza si intrerup automat reteaua in momentul in care inregistreaza un comportament anormal al acesteia. Prin aceasta functie este asigurata integritatea retelei electrice si, in acelasi timp, se evita producerea unor defectiuni la echipamente actionate electric. 

  1. Disjunctoarele protejeaza retelele electrice impotriva supratensiunilor si scurtcircuitelor. In momentul in care echipamentul detecteaza o crestere brusca de tensiune are loc o intrerupere automata a fluxului electric, ceea ce previne producerea unor daune sau chiar a unor incendii. Sunt disponibile diverse tipuri de disjunctoare, care se declanseaza la niveluri de tensiune diferite, in functie de necesitati.
  2. Disjunctoarele sunt eficiente si impotriva supracurentului. In momentul in care apar incarcari excesive ale retelei din diverse motive, disjunctoarele detecteaza supracurentul si intrerup automat circuitele. In acest mod, reteaua ramane stabila, echipamentele critice nu sunt afectate, iar reluarea aprovizionarii cu energie electrica dupa incetarea supracurentului se face prin simpla actionare a levierului de control.
  3. O problema des intalnita in aplicatiile industriale este aparitia curentilor de pornire mari. Echipamentele industriale, ca de exemplu motoarele de mari dimensiuni, introduc in retea un curent de pornire ce poate duce la deteriorarea altor echipamente. Disjunctoarele pot identifica acest element nedorit si intrerup reteaua inainte de se inregistra pagube.
  4. Disjunctoarele pot fi conectate la diversi senzori, ca de exemplu cei care monitorizeaza temperatura cablurilor electrice si a echipamentelor alimentate. In cazul in care apare o supraincalzire a acestora, disjunctorul intrerupe automat circuitul electric inainte ca temperaturile ridicate sa dauneze echipamentelor sau chiar sa duca la producerea unor incendii.
  5. Disjunctoarele sunt eficiente si pentru evitarea defectelor de pamant ce apar in momentul in care un conductor electric intra in contact direct cu solul. In acest caz disjunctoarele cu protectie la pamant detecteaza situatia nedorita si intrerup circuitele electrice pentru a se evita riscurile aparitiei socului electric.

In concluzie, aceste echipamente electrice sunt componente extrem de utile in vederea asigurarii unei protectii superioare a retelelor electrice industriale si a dispozitivelor ce sunt aprovizionate cu curent electric. 

 

Surse foto: unsplash.com

0 Shares
You May Also Like