Motoare Cu Vibratii – ce sunt si cum se comporta aceste motoare?

Motoare Cu Vibratii – ce sunt si cum se comporta aceste motoare?

0 Shares
0
0
0

Exista doua tipuri de baza de motoare vibratoare. Un motor vibrator de masa rotativ excentric (ERM)  foloseste o masa mica dezechilibrata pe un motor de curent continuu atunci cand se roteste si creeaza o forta care se traduce prin vibratii. Un actuator cu rezonanta liniara (LRA) contine o mica masa interna atasata unui arc, care creeaza o forta atunci cand este actionata.

Motoarele vibratoare mici exista inca din anii 1960. Initial, acestea au fost dezvoltate pentru masarea produselor, dar dezvoltarea lor a luat o noua intorsatura in anii 1990, cand consumatorii au solicitat apeluri vibra pe telefonul mobil/celular. Astazi, atat designerii, cat si utilizatorii au aflat in doua decenii de telefoane mobile, ca alertarea prin vibratii este un mod excelent de a alerta operatorii cu privire la un eveniment.

In zilele noastre motoarele vibratoare miniaturale sunt utilizate intr-o gama larga de produse, cum ar fi scule, scanere, instrumente medicale, trackere GPS si bastoane de control. Motoarele vibratoare sunt, de asemenea, principalele elemente de actionare pentru feedback haptic, care este un mod ieftin de a creste valoarea unui produs si de a-l diferentia de concurenta.

Gama variata de motoare vibratoare care exista pe piata ajuta la gruparea produselor alternative pentru aplicatii similare, in principal prin constructia lor. O astfel de gama include cele mai mici motoare vibratoare, perfecte pentru aplicatii usoare sau in care spatiul este la un nivel superior. Acestea includ motoare miniaturizare, cu mase excentrice, atat in ​​forma cilindrica, cat si sub forma de moned.

In timp ce scopul final al motoarelor vibratoare este de a produce o forta, exista multe modalitati de a o atinge. Exista o gama larga de forme fizice, atat interne, cat si externe, care te va ajuta sa realizezi acest lucru. Vei observa ca unele motoare pot apartine mai multor categorii, de exemplu, motoarele incapsulate se bazeaza pe ERM-uri, deci este recomandat sa te uiti la mai multe tipuri diferite pentru informatii suplimentare.

Cel mai popular factor de forma este motorul ERM sau „pager”. Acest lucru se datoreaza faptului ca exista o multime de motoare de curent continuu disponibile in aceasta forma cilindrica, in care masa excentrica ajuta la crearea unei forte dezechilibrate. Sunt, de asemenea, cele mai versatile – pot fi montate pe PCB-uri, incapsulate, pot folosi o varietate de conexiuni de alimentare si chiar se pot baza pe motoare fara perii.

Cu toate acestea, motoarele cu monede folosesc acelasi principiu de functionare – dar masa lor excentrica este pastrata in corpul lor circular mic (de unde isi iau numele). Acestea au o amplitudine limitata datorita dimensiunii lor, dar au profiluri extrem de scazute (doar cativa mm!), ceea ce le face populare in aplicatiile in care spatiul este restrictionat.

Incapsularea este procesul de etansare a unui ERM intr-o carcasa din plastic. Aceste unitati sunt populare pentru aplicatiile in care motorul este gazduit cu turnare prin injectie sau cele care necesita motoare vibratoare impermeabile.

Motoarele care sunt montate pe PCB-uri au mai multe tipuri de conexiuni, inclusiv motoare cu vibratii SMD, sasiu prin gaura sau borne cu arcuri. Unii folosesc chiar conexiuni de alimentare cu plumb si o tehnica speciala de montare (cum ar fi adezivi), astfel incat pistele PCB sa nu ajunga la motor.

Ce sunt motoarele cu vibratii mici, programabile?

NFP-motor este un mic furnizor de motoare cu vibratii din China. Motorul variaza de la masa rotativa ECM pana la LRA – actuator rezonant liniar. In primele timpuri, motoarele vibratoare miniaturale sunt utilizate pentru telefoanele mobile .

Odata cu dezvoltarea industriei de telefoane mobile, motorul de vibratii devine din ce in ce mai mic pana cand este integrat cu bobina vocala. NFP-Motor este un producator care furnizeaza un motor cilindric , cu vibratie de moneda, utilizat pentru feedback haptic in produse precum telefoane mobile, articole portabile.

Cele mai frecvente doua vibratoare sunt motoarele de pager si motoarele de vibratie moneda. Ambele sunt motoare cu vibratie continua. Functia lor principala este de a oferi feedback haptic prin vibratii. Desi toate sunt doar mini vibratii, ele ofera totusi un suport tehnic mai bun in imbunatatirea umanizarii dispozitivelor electronice.

Motorul  cu vibratii pentru tipurile moneda are 3 tipuri, tipuri fara perii, tip de masa rotativa excentrica ERM, tip de actuator rezonant liniar LRA. Forma lor este un buton plat moneda. Motorul vibrator micro DC joaca un rol cheie in telefonul mobil, pager, tableta, electrocasnice.

Parametrii electrici ai motorului pot fi reglati. De exemplu, cei doi factori principali care determina forta de vibratie: dimensiunea masei excentrice a motorului pagerului si cerinta de viteza, tensiunea, curentul pot fi ajustate in functie de nevoile clientului. Unele motoare de vibratii incapsulate care adauga conectori terminali,  sunt produsele personalizate in functie de diferiti clienti.

Exista mai multe tipuri de astfel de motoare ce pot fi folosite in tehnologia care implica mecanica fina.

0 Shares
You May Also Like