Ghid pentru tinerii fotografi

Ghid pentru tinerii fotografi

0 Shares
0
0
0

Camerele foto pot parea extrem de complicate, mai ales daca prima ta achizitie este un DSLR. Poate fi frustrant sa nu surprinzi imaginea pe care o vezi prin vizor si mai ales sa fie nevoie de o gramada de incercari si erori pentru a iti imbunatati stilul de fotografiere. In momentul in care ai reusit sa stapanesti tehnicile de realizare a fotografiilor, vei obtine niste imagini spectaculoase.

De altfel, pentru a vizualiza cele mai interesante fotografii, poti accesa Flyartproduction.ro.

Acest ghid pentru incepatori iti va prezenta toate aspectele ce tin de fotografie.

Cum functioneaza camerele?

Ca si fotografi incepatori, avem tendinta de a fotografia absolut tot ce ne iese in cale pentru a ne perfectiona. Totusi, pentru a grabi acest proces, va fi nevoie sa intelegi cum functioneaza camerele foto.

Expunerea

Pentru cei care incep sa studieze fotografia, expunerea este cheia pentru a surprinde cea mai grozava imagine. Daca vei cunoaste modul in care functioneaza expunerea, acest lucru te va ajuta sa iti controlezi mult mai bine camera si, totodata sa realizezi fotografii clare. Viteza obturatorului, diafragma si ISO sunt componente importante, care creaza expunerea.

Totodata, elementele prezentate anterior sunt mult mai importante decat expunerea in sine deoarece vor modifica adancimea campului vizual, vor estompa miscarea, precum si claritatea fotografiei. Odata ce intelegi modul in care functioneaza aceste trei componente, poti incepe sa utilizezi si modul manual al camerei tale, astfel incat sa ai control deplin asupra fotografiilor.

Triunghiul de expunere este o modalitate excelenta de a accesa setarile diafragmei, vitezei obturatorului si ISO. In momentul in care toate setarile sunt combinate, cantitatea de lumina captata va fi mult mai usor de controlat, iar acest lucru te va ajuta sa intelegeti importanta elementelor de care dispune camera ta. In cazul in care nu stii ce setari sa schimbi, ai putea testa diferite functii si sa fotografiezi acelasi subiect, in aceleasi conditii de iluminare.

Pentru a te familiariza cu aceste concepte, poti cititi in continuare toate informatiile de care vei avea nevoie cu privire la triunghiul de expunere.

  • Deschidere

Expunerea are loc in trei pasi. Vom incepe cu diafragma. Aceasta este gaura din interiorul lentilei, prin care trece lumina. Diafragma se poate asemana cu pupila ochiului tau. Cu cat diafragma este mai larga, cu atat mai multa lumina poate intra in obiectiv. Chiar daca acest lucru pare simplu, va trebui sa acorzi atentie setarilor diafragmei.

Pe masura ce diafragma se largeste, numarul f / este mai mic, iar mai multa lumina va intra in obiectiv, acest lucru fiind des utilizat pentru realizarea fotografiilor in anumite locuri unde lumina este extrem de slaba. Retine insa ca in aceste cazuri adancimea campului vizual va fi foarte mica. Asadar, iti recomandam ca in momentul in care realizezi fotografii peisagistice sa ai grija la setarile diafragmei.

Diafragma este prima setare pe care ar trebui sa o verifici in momentul in care incepi sa fotografiezi un obiect. Expunerea va fi mult mai usor de realizat daca vei putea memora scala f / stop.

Scala este urmatoarea: f / 1.4, f / 2, f / 2.8, f / 4, f / 5.6, f / 8, f / 11, f / 16, f / 22.

  • Viteza obturatorului

Odata ce lumina a trecut prin deschiderea obiectivului, aceasta ajunge la obturator. Acum trebuie sa decizi cat de multa lumina vei permite sa intre in camera ta. De obicei, fotografii profesionisti seteaza acest interval de luminozitate la doar o fractiune foarte mica de secunda (de exemplu 1/250) pentru a preveni estomparea miscarii.

De altfel, poti seta viteza obturatorului de la foarte rapid (1/4000) – pentru fotografia sportiva – pana la foarte lent (30 de secunde) – pentru fotografia de noapte. Acest lucru depinde foarte mult de subiectul pe care incerci sa il fotografiezi si de cata lumina ai la dispozitie.

  • ISO

Odata ce lumina a trecut prin diafragma si a fost filtrata de viteza obturatorului, aceasta ajunge la un senzor, cunoscut sub denumirea de ISO. Pe masura ce schimbi setarile acestui senzor, luminozitatea va creste sau va scadea, dar, in acelasi timp, calitatea imaginii se va schimba. Totodata, va trebui sa intelegi modalitatea in care ISO afecteaza calitatea imaginii, deoarece aceasta poate fi extrem de greu de remediat prin programe de editare foto.

O data ce ai inteles modul in care diafragma, viteza obturatorului si ISO functioneaza, va trebui sa intelegi modul in care aceste trei elemente se completeaza reciproc.

Simtul artistic

Daca nu ai intampinat probleme ce tin de partea tehnica a fotografiei, va trebui sa intelegi aspectele ce tin de compozitie si incadrare. De cele mai multe ori, tinerii fotografi nu inteleg faptul ca fotografia in sine este o arta, iar aspectele ce tin de simtul estetic pot schimba cu totul forma finala a fotografiei. Asadar, va fi nevoie sa studiezi cum se realizeaza diferitele tipuri de compozitie (inchis sau deschis), diferitele tipuri de fotografie (portret, landscape sau chiar fotografie de produs) si cum se editeaza, folosind diferite programe.

 

0 Shares
You May Also Like