Legenda si semnificatia lalelelor

Legenda si semnificatia lalelelor

0 Shares
0
0
0

Laleaua este floarea care simbolizeaza dragostea, iar nasterea ei este legata de o veche legenda persana despre o dezamagire sentimentala. Laleaua este floarea care simbolizeaza cel mai mult dragostea, iar nasterea ei este legata de o veche legenda persana care vorbeste despre o dezamagire sentimentala.

Numele provine insa din turcescul tullband, care inseamna coafura, turban, tocmai din cauza formei florii. In timpul domniei lui Soliman Magnificul, buchet lalele si frezii  a devenit atat de populara, incat in secolul al XVI-lea au fost create mai multe soiuri de lalele in Turcia, dintre care multe au supravietuit pana in zilele noastre. Este o floare foarte prezenta in cultura turca si in multe basme, una dintre cele mai cunoscute fiind “O mie si una de nopti”.

V-am povestit deja despre cum se cultiva lalelele, care se numara printre bulbii care trebuie plantati toamna in ghiveci sau in gradina, iar aceasta perioada de primavara este momentul potrivit pentru a le admira in toata splendoarea lor.

Dupa cum am spus, laleaua rosie este asociata cu dragostea; conform unor povesti, sultanul arunca una dintre aceste flori la picioarele uneia dintre femeile din harem pentru a o indica pe aleasa sa. In timpul domniei sultanului Suleiman Magnificul, lalelele au atins cea mai mare popularitate, atat de mult incat au fost exportate de la curtea sa la Viena, apoi in Olanda si Anglia.

Legenda lalelelor

O legenda persana povesteste despre originea lalelelor. A fost odata ca niciodata un tanar pe nume Shirin, indragostit de frumoasa Ferhad, o iubire reciproca, dar sortita sa se destrame.

Potrivit legendei, Shirin a plecat in cautarea norocului, lasandu-si iubita in urma. De mult timp, femeia a asteptat intoarcerea lui. Intr-o zi, in timp ce ratacea in cautarea baiatului, a cazut pe niste pietre ascutite si a plans stiind ca va muri fara sa o mai vada pe Shirin.

Lacrimile ei s-au amestecat cu sangele si, cazand picatura cu picatura pe pamant, s-au transformat in frumoase flori rosii: lalele. De atunci, in fiecare primavara, aceste flori infloresc din nou in amintirea acestei iubiri nefericite.

Laleaua, semnificatia

Exista mai mult de o suta de specii de lalele, fiecare culoare, in conformitate cu limbajul florilor si al plantelor, are o semnificatie diferita. A darui o lalea rosie este ca si cum ai spune “te iubesc si te voi iubi pentru totdeauna”, laleaua violeta indica modestie, o declaratie da, dar nu prea pretentioasa.

Laleaua galbena este, pe de alta parte, potrivita pentru o dragoste insorita si lipsita de griji. Poate ca putini stiu ca floarea care reprezinta dragostea adevarata este de fapt Laleaua; este floarea perfecta pentru a exprima o declaratie de dragoste autentica. Tocmai din acest motiv, semnificatia lalelei este aceea de iubire adevarata.

O legenda populara, de fapt, spune ca aceasta floare s-a nascut din sangele unui tanar care s-a sinucis din cauza unei dezamagiri in dragoste.

Semnificatia celor mai importante soiuri de lalele

  • Rosu: declaratie de dragoste.
  • Galben: indica faptul ca exista “soare in zambetul tau” si, de asemenea, o dragoste disperata.
  • Pestrita: mesajul sau este de a indica frumusetea ochilor destinatarului.
  • Violet: modestie.
0 Shares
You May Also Like