Cum se pun semințele de varză?

Cum se pun semințele de varză?

0 Shares
0
0
0

Plantarea semințelor de varză este un pas esențial în procesul de cultivare a acestei legume populare și versatile. O plantare corectă poate influența dezvoltarea sănătoasă a plantelor și randamentul recoltei.

 1. Selectarea soiului potrivit:

Primul pas în plantarea semințelor de varză este să alegi soiurile potrivite în funcție de preferințele tale culinare, de condițiile locale și de sezonul de creștere. Există o varietate largă de soiuri de varză disponibile, inclusiv cele cu frunze verzi sau roșii, cu capete rotunde sau alungite, cu ciclu de creștere timpuriu sau tardiv etc. Alege soiurile de semințe legume care se potrivesc cel mai bine nevoilor și condițiilor tale de grădinărit.

 1. Pregătirea solului:

Pregătește solul înainte de plantare pentru a asigura condiții optime de creștere pentru varză. Alege un loc cu expunere la soare și cu un sol bogat în substanțe nutritive, bine drenat și ușor acru. Solul ar trebui să fie afânat și să fie îmbogățit cu compost sau îngrășăminte organice pentru a spori fertilitatea și sănătatea plantelor.

 1. Plantarea semințelor sau a puieților:

Semințele de varză pot fi plantate fie direct în grădină, fie în răsadnițe înainte de a fi transplantați. Dacă alegi să plantezi semințele direct în grădină, asigură-te că solul este suficient de încălzit și de pregătit pentru a permite germinarea acestora. Dacă alegi să plantezi puieți, transplantează-i în grădină după ce au dezvoltat câteva frunze adevărate și au atins o dimensiune adecvată.

 1. Distanța și adâncimea de plantare:

Plantează semințele sau puieții de varză la o distanță corespunzătoare între rânduri și între plante pentru a permite dezvoltarea optimă a rădăcinilor și a frunzelor. Adâncimea de plantare ar trebui să fie de aproximativ 0,5-1 cm pentru semințe și la nivelul gâtului pentru puieți.

 1. Udarea și îngrijirea plantelor:

Udarea regulată și corectă a plantelor de varză este esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a rădăcinilor și pentru producerea unei recolte bogate. Menține solul mereu udat, dar nu excesiv, și aplică îngrășăminte echilibrate pentru a asigura o nutriție adecvată și o creștere optimă a plantelor. Elimină buruienile și plantele bolnave sau afectate și monitorizează plantele pentru a preveni și trata eventualele probleme.

 1. Protejarea plantelor de dăunători și boli:

Monitorizează și protejează plantele de varză împotriva dăunătorilor și bolilor comune care le pot afecta sănătatea și producția. Aplică tratamente preventive cu insecticide și fungicide naturale sau ecologice și asigură o bună circulație a aerului în jurul plantelor pentru a preveni apariția bolilor fungice.

 1. Recoltarea și consumul varzei:

Varza poate fi recoltată atunci când capetele sunt ferme și dense, iar frunzele exterioare sunt de culoare verde intens și fără semne evidente de degradare sau boli. Recoltează varza cu grijă și consumă-o proaspătă în salate, murături sau preparate culinare, sau conservă-o pentru a te bucura de gustul și nutrienții săi pe tot parcursul anului.

Urmând acești pași și sfaturile pentru plantarea semințelor de varză, poți asigura o dezvoltare sănătoasă și o recoltă bogată a acestei legume populare în grădina ta. Cu puțină grijă și atenție, poți să te bucuri de gustul și nutriția varzei proaspete și sănătoase crescută în propriul tău spațiu verde.

Tipuri de varză pentru grădina ta?

Varza este o legumă versatilă și nutritivă, iar alegerea soiului potrivit pentru grădina ta poate influența în mod semnificativ randamentul și calitatea recoltei. Există o varietate impresionantă de soiuri de varză, fiecare cu caracteristici unice în ceea ce privește gustul, dimensiunea, forma și utilizările culinare.

 1. Varza albă (Brassica oleracea var. capitata):
 • Varza albă este cea mai comună și populară varietate de varză, cunoscută pentru capetele mari și compacte.
 • Este potrivită pentru consumul proaspăt, pentru murături sau pentru preparatele culinare tradiționale.
 • Soiurile de varză albă includ Early Jersey Wakefield, Copenhagen Market și Brunswick.
 1. Varza roșie (Brassica oleracea var. capitata f. rubra):
 • Varza roșie se distinge prin culoarea sa roșie sau violetă intensă, care se datorează pigmentului antocianină.
 • Are un gust ușor dulceag și este adesea folosită pentru salate, copturi și murături.
 • Soiurile populare de varză roșie includ Red Acre, Ruby Perfection și Mammoth Red Rock.
 1. Varza de Bruxelles (Brassica oleracea var. gemmifera):
 • Varza de Bruxelles produce mici ciorchini de buchete de frunze, care cresc pe tulpini lungi.
 • Este apreciată pentru gustul său dulce și nuanța distinctivă de verde.
 • Este ideală pentru gătirea la abur, prăjirea sau coacerea la cuptor.
 • Soiurile de varză de Bruxelles includ Jade Cross, Churchill și Long Island Improved.
 1. Varza Savoy (Brassica oleracea var. sabauda):
 • Varza Savoy se remarcă prin frunzele sale crețe și ondulate, care au o textură mai fină și un gust mai dulce în comparație cu alte soiuri.
 • Este potrivită pentru salate, copturi și preparatele culinare în care textura și aspectul său atrăgător sunt apreciate.
 • Soiurile populare de varză Savoy includ Tundra, Savoy Ace și Melodion.
 1. Varza chinezească (Brassica rapa subsp. pekinensis):
 • Varza chinezească, cunoscută și sub numele de bok choy sau pak choi, are frunze netede și tulpini crocante.
 • Este adesea folosită în bucătăria asiatică, în special în preparatele de stir-fry și supe.
 • Soiurile de varză chinezească includ Joi Choi, Mei Qing Choi și Win-Win.
 1. Varza kohlrabi (Brassica oleracea var. gongylodes):
 • Varza kohlrabi are un aspect distinctiv, cu un bulb turtit și tulpini groase.
 • Este apreciată pentru gustul său dulce și textura crocantă și este adesea folosită în salate sau consumată crudă.
 • Soiurile de varză kohlrabi includ Superschmelz, Early White Vienna și Purple Vienna.
 1. Varza de leaf (Brassica oleracea var. acephala):
 • Varza de leaf, cunoscută și sub numele de varză de frunze sau kale, are frunze netede sau crețe și este bogată în nutrienți.
 • Este adesea folosită în salate, supe sau preparatele de stir-fry și este apreciată pentru conținutul său ridicat de vitamine și minerale.
 • Soiurile populare de varză de leaf includ Lacinto, Red Russian și Winterbor.
 1. Varza napa (Brassica rapa subsp. pekinensis var. napa):
 • Varza napa, cunoscută și sub numele de varză chinezească sau varză coreeană, are frunze lungi și crocante și este adesea folosită în kimchi și alte preparate asiatice.
 • Este apreciată pentru gustul său ușor picant și este ideală pentru fermentare sau consumul crud.
 • Soiurile de varză napa includ Michihili, Wombok și Wong Bok.

Alegerea soiurilor potrivite de varză pentru grădina ta poate depinde de preferințele tale culinare, de condițiile locale de creștere și de utilizările planificate pentru recoltă. Fiecare tip de varză are caracteristici unice și avantaje, iar explorarea și experimentarea cu diferite soiuri pot fi o modalitate minunată de a adăuga diversitate și sănătate grădinii tale.

0 Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like