Hammam beneficii pentru sănătate

Hammam: beneficii pentru sănătate

0 Shares
0
0
0

Hammam-ul (baia turcească) este un ritual milenar, pe care populațiile antice îl practicau deja în scopuri curative, recreative și chiar religioase. Astăzi este considerat înainte de toate un tratament de wellness, indicat pentru relaxare, iar Sanatate si Bunastare ne dezvăluie in acest articol diverse beneficii pentru sănătate.

Ce este baia Hammam-ul?

Băile de căldură reprezintă o practică străveche, transversală multor culturi: romanii, de exemplu, le foloseau cu secole în urmă pentru a se relaxa după zile obositoare sau activități fizice intense sau pur și simplu pentru a petrece timpul ascultând muzică sau citind.

În Orient, dezvoltarea băii turcești sau a hamamului se datorează în principal islamului, care acordă o mare importanță igienei personale și îngrijirii de sine. Chiar și astăzi, acestea sunt tratamente foarte populare.

Diferențele cu sauna

Aparent, baia turcească poate părea asemănătoare cu o saună: în ambele cazuri, sunt încăperi încălzite în care trebuie să stai un timp limitat și care generează diverse beneficii. Căldura, însă, este diferită: în saună căldura este uscată, generată de obicei de pietre fierbinți sau de o sobă închisă, în timp ce băile de aburi sunt încălzite de aburul unui generator umplut cu apă clocotită. În aceste încăperi există o temperatură ridicată și o umiditate relativă de aproximativ 100%.

Caracteristicile băii turcești sunt ceața clasică și temperatura stratificată: scăzută, la nivelul podelei (20-25°C); de 40° C în jur de un metru și jumătate; de 40/50° C la înălţimea capului.

În timp ce o saună vă poate ajuta să vă relaxați mușchii, o baie turcească poate oferi beneficii suplimentare pentru sanatate. Meritul umidității: De obicei, aceste camere sunt căptușite cu gresie, sticlă sau plastic pentru a fi etanșe la aer și pentru a păstra umiditatea.

Când intri într-o baie turcească, probabil că vei observa imediat picături pe piele din cauza umidității ridicate. Aerul se poate simți și gros. În schimb, saunele sunt uscate și asemănătoare deșertului, de obicei realizate din lemn.

Beneficiile Hammam-ul: combate stresul, reduce inflamația, protejează inima, îmbunătățește circulația sângelui, face bine la piele.

Combate stresul

Este bine cunoscut faptul că baia turcească, ca și sauna, favorizează relaxarea. Motivele nu sunt sigure, dar, conform diverselor teorii, căldura unei băi turcești ajută organismul să producă endorfine, așa – numiții hormoni de stare bună care ajută la reducerea stresului și a anxietății.

O alta explicatie este ca o sedinta la hammam reduce nivelul de cortizol, hormonul produs ca raspuns la stres. Când nivelul de cortizol scade, oamenii se simt mai relaxați și mai întineriți.

Reduce inflamația

Baia turcească este foarte recomandată pentru a ajuta la reducerea inflamației sistemice: acesta este un mare beneficiu având în vedere că bolile inflamatorii cronice sunt principala cauză de deces în lume. De exemplu, un studiu a arătat că băile de căldură au ajutat la scăderea cantității de proteină C reactivă (CRP), un marker sanguin important al inflamației sistemice.

Alte cercetări au sugerat că scăderea inflamației poate fi unul dintre motivele pentru care aceste tratamente sunt asociate cu un risc redus de boli atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Un alt studiu a sugerat că practicile care ridică temporar temperatura corpului și, prin urmare, reduc inflamația pot fi deosebit de benefice pentru persoanele care au limitări fizice sau cognitive care îi împiedică să se angajeze în exerciții fizice regulate.

Protejează inima

Potrivit unor cercetări, corpurile unor oameni eliberează hormoni care modifică ritmul cardiac în timpul băii turcești, inclusiv aldosteron, care reglează tensiunea arterială. Acesta este unul dintre motivele pentru care baia turceasca te face sa te simti relaxat si in acelasi timp iti poate proteja si sanatatea cardiovasculara.

Un studiu din 2021 a constatat că, de fapt, băile de aburi pot îmbunătăți funcționarea inimii prin reducerea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Îmbunătățește circulația sângelui

Baia turcească este, de asemenea, benefică pentru circulație. Un studiu a arătat că căldura umedă îmbunătățește circulația, în special în partea inferioară a picioarelor, iar circulația îmbunătățită poate duce la scăderea tensiunii arteriale și la o inimă mai sănătoasă. De asemenea, poate promova vindecarea țesutului pielii, care este ușor deteriorat la persoanele în vârstă.

Face bine la piele

Datorită căldurii băii turcești, porii pielii se deschid și favorizează expulzarea toxinelor prinse sub piele, iar condensul cald clătește murdăria. Ca rezultat, este posibil să aveți o piele luminoasă și mai uniformă la finalizare.

0 Shares
You May Also Like