Generalitati despre cancerul de san

Generalitati despre cancerul de san

0 Shares
0
0
0

Cancerul de san este o tumoare maligna in glanda mamara care poate afecta in primul rand femeile, dar in cazuri rare si barbatii.

Care sunt cauzele cancerului de san?

Cauzele aparitiei cancerului de san nu au fost inca pe deplin clarificate. In majoritatea cazurilor celor afectati, boala apare spontan, adica fara ca medicii sa poata gasi o cauza clara pentru aceasta. Indiferent de acest lucru, totusi, exista cativa factori de risc care pot promova aparitia cancerului de san, cum ar fi:

 • varsta inaintata.
 • Sedentarism si obezitate dupa menopauza.
 • consum regulat de cantitati mari de alcool.

Care sunt simptomele cancerului de san?

In stadiile incipiente ale cancerului de san, pacientul nu observa de obicei niciun simptom. Cu toate acestea, exista mai multe semne care pot indica cancer la san. Acestea includ:

 • Intariri sau noduli in san care nu puteau fi resimtiti anterior.
 • diferenta de marime a sanilor care nu exista inainte.
 • scurgere apoasa, sangeroasa sau purulenta dintr-un mamelon.
 • ganglioni limfatici palpabili din interiorul axilei care nu au legatura cu nicio alta boala si nu au existat pana acum.
 • aspect diferit al sanilor la ridicarea bratelor.
 • alte simptome ale sanilor si mameloanelor, cum ar fi inrosirea vizibila.

Chiar si in aceste conditii, trebuie mentionat faptul ca toate aceste simptome nu inseamna neaparat ca boala este cancer de san. Cu toate acestea, daca pacientul observa aceste simptome, se recomanda insistent un examen medical. Daca cancerul de san a atins deja un stadiu avansat, cancerul de san poate provoca alte simptome, cum ar fi:

 • scaderea in greutate nedorita.
 • mare epuizare si oboseala frecventa.
 • durere generala, cum ar fi dureri la nivelul membrelor sau dureri de spate (datorita metastazei oaselor).

Cum este diagnosticat cancerul de san?

Cu cat diagnosticul de cancer de san este mai devreme, cu atat sunt mai mari sansele unui tratament de succes. Daca exista o suspiciune de cancer de san, este recomandabil urgent ca acest lucru sa fie clarificat de catre un medic. Medicul va intreba mai intai pacientul despre istoricul medical si apoi va incepe examinarea fizica. El va examina cu atentie atat sanii, cat si claviculele si axile.

Daca se confirma suspiciunea de cancer mamar, se efectueaza mai intai o mamografie la pacientii cu varsta de peste 40 de ani. Aceasta este o examinare cu raze X a pieptului. Daca constatarile nu sunt clare, medicul poate solicita de asemenea, o elastografie Cluj 2021 sau si o examinare cu ultrasunete a sanului. O astfel de mammosonografie la pacientii cu varsta sub 40 de ani, de altfel este de multe ori prima optiune de investigatie pentru suspectarea cancerului de san.

In contextul unei mamografii, modificarile maligne si benigne pot fi diferentiate in mare masura. Un examen suplimentar cu ultrasunete creste fiabilitatea diagnosticului. Daca exista vreo suspiciune, medicul va efectua o biopsie, adica va indeparta tesutul.

Cand tesutul indepartat a fost examinat in laborator, medicul poate stabili in cele din urma daca modificarile sunt benigne sau maligne.

Care este terapia pentru cancerul de san?

In cazul cancerului de san, medicul va adapta terapia in functie de pacient si progresul cancerului. Tipul de tratament depinde, printre altele, de marimea tumorii, precum si de faptul daca cancerul s-a metastazat deja.

In majoritatea cazurilor, indepartarea chirurgicala a tesutului tumoral este cea mai importanta masura de tratament. Radioterapia poate urma apoi dupa o operatie, insa si chimioterapia, terapia cu anticorpi sau terapia anti-hormonala pot fi utilizate.

Timpul de recuperare dupa interventia chirurgicala pentru cancerul de san si tratamentele ulterioare variaza de la pacient la pacient. In orice caz, exercitiile de fizioterapie sunt utile . Acestea sunt concepute pentru a ajuta la restabilirea libertatii de miscare si a fortei in umar si brat pe partea afectata dupa tratamentul cancerului de san. In plus, problemele de spate si gat pot fi evitate.

Daca ganglionii limfatici au fost indepartati de la axila, bratul din partea operata se poate umfla, deoarece fluidul din sistemul limfatic nu se mai poate scurge in mod corespunzator. In acest caz, drenajul limfatic este necesar pentru ca lichidul limfatic sa se scurga din nou si bratul se poate misca din nou liber.

0 Shares
You May Also Like