Cum sa cresteti memoria RAM si sa adaugati memorie noua la PC

Cum sa cresteti memoria RAM si sa adaugati memorie noua la PC?

0 Shares
0
0
0

Cei care isi cumpara un PC nou (mai ales un laptop low-cost) se pot trezi, dupa doar cateva luni, ca au probleme serioase in a deschide mai multe programe in acelasi timp.

Acest lucru se datoreaza faptului ca memoria RAM incorporata a fost prea mica pentru a putea face fata Windows 10 si programelor, si ar putea fi inlocuire memorie RAM calculator imediat pentru a avea un sistem rapid.

Din fericire, instalarea unei memorii suplimentare este destul de simpla si oricine o poate face singur, fara a risca probleme. In acest ghid, va vom arata cum sa cresteti memoria RAM si sa adaugati rapid memorie noua la PC-ul dumneavoastra, astfel incat sa puteti imbunatati performanta computerului fara a fi nevoit sa il schimbati sau sa il trimiteti imediat in pod dupa cateva luni de utilizare.

Ce este RAM?

RAM este memoria calculatorului in care sunt stocate datele atunci cand sunt utilizate: tapetul de pe desktop ramane vizibil deoarece este incarcat in RAM, un document Word ramane salvat in RAM pana la inchiderea programului si asa mai departe.

Memoria RAM este rapida in comparatie cu memoria fizica a hard disk-ului, dar are o capacitate limitata si se goleste atunci cand calculatorul este oprit. Cu cat mai multa memorie RAM este instalata, cu atat mai multe programe putem deschide rapid.

Pentru a mari memoria RAM a computerului, puteti cumpara un modul de memorie dintr-un magazin de calculatoare (si online) si il puteti schimba pe cel pe care il aveti sau puteti monta memoria RAM a unui computer vechi (nu aruncati niciodata un modul de memorie daca scapati de un PC) si adaugati-l.

Toate computerele au pana la 2 sau 4 sloturi de memorie RAM, astfel incat ar trebui sa existe intotdeauna spatiu liber. Pentru a fi in siguranta, puteti deschide carcasa desuruband panoul lateral si verificand daca cel putin un slot de expansiune este disponibil; putem face aceasta verificare si cu ajutorul unui program, dupa cum vom vedea mai tarziu.

Sloturile de pe placa de baza pentru memoria RAM au o forma unica si se numesc sloturi DIMM (pe PC-urile fixe) si sloturi so-DIMM (pe laptopuri).

Cerinte de memorie RAM

Fiecare placa de baza are cerinte specifice pentru memoria RAM. Uneori este posibil sa instalati diferite tipuri de memorie RAM, dar acest lucru poate duce la o performanta redusa sau, mai rau, la o durata de viata scurta a noii memorii. Daca este posibil, ar trebui sa instalati cea mai potrivita placa de memorie RAM pentru placa de baza. Cerintele care trebuie verificate sunt:

  • Tipul de memorie (DDR4 sau vechiul DDR3)
  • Frecventa memoriei (trebuie sa aiba aceeasi frecventa)
  • Tensiune (idem ca mai sus, trebuie sa fie identica)
  • Timing (timpul necesar pentru transmiterea datelor)

Toate acestea sunt importante atunci cand adaugati memorie RAM, deoarece, daca cumparati o alta memorie RAM, nici macar nu veti putea sa o instalati sau riscati sa spargeti placa de baza. Asadar, daca instalarea memoriei este usoara pentru toata lumea, adevarata problema, pentru cei care nu sunt familiarizati cu hardware-ul de calculator, este faza de achizitie, nu marca, ci modelul este important.

In acest caz, se poate fie deconecta memoria RAM deja instalata, fie se poate merge la magazinul de calculatoare si cere una de acelasi tip, lasand la latitudinea vanzatorului (care ar trebui sa fie un expert) sa gaseasca piesa potrivita, fie se poate merge la magazin stiind deja ce sa cumpere.

Pentru a afla cata memorie RAM este instalata pe computerul dumneavoastra si pentru a obtine datele de mai sus, va recomandam sa utilizati programul gratuit CPU-Z. Acest program a fost creat pentru a arata caracteristicile procesorului, dar, ducandu-ne la placa SPD, ne arata si informatii despre memoria RAM instalata in fiecare slot.

Folosind CPU-Z putem vedea imediat cate sloturi sunt disponibile, precum si ce fel de memorie RAM este necesara si cat de mult poate fi crescuta. Pentru mai multe informatii, puteti citi si ghidul nostru privind testarea memoriei RAM, a temperaturii, a overclocking-ului CPU, a placilor video si a testarii stabilitatii perifericelor.

Daca, pe de alta parte, suntem in cautarea unui ghid complet pentru a va cunoaste hardware-ul PC-ului, va invitam sa cititi ghiduri pe internet.

Cata memorie RAM ar trebui sa instalam?

Presupunand ca folosim doar sisteme de operare pe 64 de biti (daca aveti dubii, cititi ghidul Verificarea versiunii de Windows si a calculatorului pe care il folosesc), va recomandam sa instalati cel putin 8 GB de memorie RAM (numarand modulele deja prezente), astfel incat sa puteti deschide orice program pe Windows 10 fara a va confrunta cu niciun fel de incetinire, in special pe laptopuri.

Evident, daca ne configuram PC-ul pentru jocuri sau pentru videografie 3D, este mai bine sa vizam 16 GB de memorie RAM sau mai mult, pentru a nu crea niciodata blocaje periculoase care pot face ca computerul nostru sa incetineasca in cele mai bune momente.

 

0 Shares
You May Also Like