Cum sa alegeti un pian electric?

Cum sa alegeti un pian electric?

0 Shares
0
0
0

Parintii care cauta instrumente muzicale pentru copiii lor mici, muzicienii care nu-si pot permite un pian de mari dimensiuni din cauza vecinilor sau jucatorii profesionisti care cauta o alternativa la instrumentele clasice cu mai multe sunete etc., cu totii ajung mai devreme sau mai tarziu sa se uite la un pian electric.

Pianul electric este un instrument muzical a carui functie principala este de a reproduce cu fidelitate diverse sunete de pian, de la pianele verticale mici pana la marile piane cu coarde de concert. Pianul electric ofera, de asemenea, diverse avantaje legate de procesoarele de sunet avansate, bazele de date de sunet si posibilitatile de aranjamente electronice si de inregistrare a compozitiilor. Cum sa alegeti cel mai bine un astfel de pian?

Impartire in functie de clape

Una dintre cele mai importante caracteristici ale unui pian electric este tastatura. Tastatura trebuie sa o imite cat mai bine pe cea a unui pian normal, cu toate nuantele si detaliile. Unora nu le place sa apese pe tastele opace, in timp ce altora nu le plac cele lucioase, deoarece pot fi prea “alunecoase”.

Din punct de vedere al materialului, cea mai buna alegere este o versiune din imitatie de fildes (cu proprietati minime de absorbtie), pentru o utilizare mult mai confortabila.

Proprietati mecanice si acustice

In centrul fiecarui pian electric se afla mecanismul ciocanului, care simuleaza senzatia unei lovituri reale de ciocan de pian. In functie de pretul pianului electric, acest mecanism este fie o varianta liniara (toate ciocanelele au aceeasi greutate), fie un mecanism gradat, adica ciocanelele de bas sunt mai dure, iar celelalte ciocanele mai usoare – la fel ca la un pian adevarat.

Fiecare tasta actioneaza ca un element de control sau de pornire a unui sunet inregistrat (de obicei, cel al unui pian real) care corespunde tonului dat. Cu toate acestea, aceasta punere in functiune poate fi influentata de diferite modele care reproduc functionarea mecanicii unui instrument acustic.

Procesor de sunet

Procesorul de sunet este inima fiecarui pian electric. Calitatea procesorului determina nivelul de influenta asupra calitatii sunetului pianului achizitionat. Fiecare procesor contine sunete inregistrate ale unui pian real; cu toate acestea, instrumentele mai ieftine nu au o claviatura cu o inregistrare, ci mai ales tonuri selectate, restul fiind completate cu cresteri sau descresteri de tonuri preinregistrate prin intermediul computerului.

Cu toate acestea, exista piane electrice cu o claviatura complet inregistrata. Acestea sunt asa-numitele modele de concert premium sau mai scumpe, in functie de diferite grade, pentru simularea unei dinamici perfecte a cheilor.

Iesiri de sunet

Unul dintre principalele avantaje ale pianului electric este faptul ca este pe deplin capabil sa regleze volumul difuzoarelor incorporate sau sa asculte sunetul prin casti.

De aceea, cele mai multe piane digitale sunt echipate cu o iesire pentru casti cu mufa stereo 6.3 si, foarte adesea, cu o iesire stereo RCA (cinch) sau 2 iesiri mono 6.3 pe mufa. Pianele electrice profesionale includ, de asemenea, o pereche de iesiri XLR pentru conectarea directa a instrumentului la consola de mixaj sau la sistemul de amplificare.

Informatii interesante despre pian

Chopin s-a mutat de la Varsovia la Paris la varsta de 20 de ani, iar in urmatorii 19 ani pana la sfarsitul vietii sale, pianele sale preferate au fost cele fabricate de Ignace Pleyel.

Liszt a folosit piane de la producatori precum Carl Bechstein si Ludwig Bösendorfer. A fost primul compozitor care a folosit fara restrictii busola extinsa si volumul sunetului crescut.

Intre timp, la inceputul secolului al XIX-lea, a fost proiectat un pian compact pentru uz casnic.

In secolul al XVIII-lea, au fost construite multe instrumente cunoscute sub numele de clavicitherium in care coardele unui clavecin se intindeau pe un cadru vertical. Pianul vertical este considerat ca fiind inspirat de clavicitherium. John Isaac Hawkins, un englez care locuieste in Philadelphia, a reusit sa creeze primul pian vertical adevarat in 1800. Deoarece ocupa mai putin spatiu, pianul vertical a devenit rapid popular.

S-au realizat si piane verticale (verticale) care au fost decorate elaborat. Asa-numitul „pian girafa” este un exemplu tipic.

Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, odata cu epoca lui Chopin si Liszt, principiile mecanismului pianului si dispozitivele care il compun au atins un anumit nivel de perfectiune. Ulterior, eforturile si obiectivele producatorilor de piane s-au indreptat aproape in intregime catre imbunatatirea calitatii.

Corzile pianului au devenit si mai groase au fost infasurate cu sarma, iar tensiunea generala a crescut si ea. Pentru a sustine aceste sfori, acestea erau acum insirate pe un cadru din fonta. In plus, in cautarea unui sunet luminos si clar, metoda folosita pentru a pune in tensiune corzile a crescut tensiunea pana la limita maxima. Mai mult, dupa Primul Razboi Mondial, busola standard de la tastatura a devenit 88 de taste (7¼ octave).

In acest fel, calitatea generala, atingerea, busola si volumul sunetului au fost perfectionate pentru a satisface nevoile epocii moderne de astazi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 Shares
You May Also Like