Cum organizau batranii inmormantarile?

Cum organizau batranii inmormantarile?

0 Shares
0
0
0

Mai multe traditii si obiceiuri isi au radacinile in folclorul local, iar acestea sunt transmise mai departe de catre batrani. Totusi, multe persoane s-au intrebat de-a lungul timpului cum organizau batranii, in trecut, toate ceremoniile, in special pe cele de inmormantare?

Asadar, pentru a veni cu un raspuns pentru intrebarile tale, in acest articol iti vom prezenta modul in care strabunii organizau inmormantari, precum si diferite traditii si obiceiuri, care isi au radacinile in folclor.

In zilele de astazi organizarea inmormantarilor este mult mai usoara, deoarece exista numeroase firme care ofera servicii funerare. Astfel, tu nu vei mai fii stresatu cu privire la stabilirea anumitor detalii cu privire la aceasta ceremonie. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa alegi servicii funerare Dolj si sa selectezi pachetele si obiectele care ti se par cele mai interesante, iar in cel mai scurt timp, vei putea beneficia de acestea.

Totusi, in cazul batranilor, acestia trebuiau sa ia in calcul mai multe aspecte, de unii singuri, iar printre acestea se numarau:

  1. Pregatirile

In momentul in care o persoana deceda, familia trebuia sa inceapa intregul ritual de pregatire pentru a trece in lumea cealalta. Acest ritual includea spalarea defunctului, precum si imbracarea acestuia. De cele mai multe ori se alegeau haine bune, precum costume fabricate din stofa scumpa sau rochii cu un aspect minunat. In anumite cazuri, se alegea chiar portul popular, iar in momentul in care o tanara deceda aceasta era imbracata in haine de mireasa.

Astazi, nu mai este nevoie ca familia sa se ocupe de toate aceste detalii. Persoanele care presteaza servicii funerare vor igieniza, imbalsama si machia defunctul.

  1. Traditii

Dupa ce defunctul a fost asezat in sicriu, persoanele din familie trebuiau sa fie atente la toate fenomenele care se petreceau in jurul lor. Asadar, acestea vegheau toata noaptea sicriul si nu se miscau de langa acesta, de teama ca sufletul defunctului va fi rapid de spirite malefice. Totodata, nu erau lasate pisici in interiorul casei, in special in camera in care se afla acesta.

Multe persoane considerau ca decedatul se va transforma in strigoi in momentul in care o pisica va trece pe sub sicriul sau.

De altfel, se lasau cani din lut sub masa, care se spargeau in ziua inmormantarii, iar in anumite regiuni o gaina era trecuta pe sub mese. Toate acestea aveau rolul de a spala sufletul decedatului de pacate.

  1. Inmormantarea

In ziua inmormantarii, persoanele din familie serveau invitatii cu coliva, care era un simplu aliment preparat din grau si miez de nuca. De altfel, toti invitatii erau invitati la pomana, unde se serveau alimente simple, care contineau carne sau erau de post. Meniul depindea foarte mult de perioada in care se desfasura ceremonia de inmormantare. Asadar, in perioadele de post erau servite preparate care nu contineau carne.

Acest obiecei s-a mentinut si in zilele de astazi, iar mai multe persoane acorda o mare importanta calendarului ortodox,  in momentul in care planifica o pomana. De altfel, chiar si restaurantele ofera meniuri diferentiate, in functie de perioade.

Obiceiuri de inmormantare mai putin cunoscute

Iata unele dintre cele mai ciudate obiceiuri funerare:

  1. O cutie pe stanca – Ghana

In Ghana, inmormantarile sunt tratate ca o sarbatoare pentru o persoana draga care trece in viata de apoi. O modalitate prin care se face acest lucru este prin „Abebuu adekai”, sicrie fanteziste special concepute, care sunt unice pentru fiecare persoana si viata lor. De la pixuri uriase la mini-avioane, camere de luat vederi la tunuri, se poate realiza orice design care poate fi visat.

  1. Prindeti din urma mortii – Madagascar

Poporul malgas din Madagascar are o traditie funerara numita „Famadihana” sau „intoarcerea oaselor”, pe care o desfasoara la fiecare cinci pana la sapte ani. In acest ritual, oamenii aduc trupurile celor dragi din criptele lor, le invelesc in panza proaspata, le pulverizeaza cu parfum si danseaza cu ele. Ei o vad ca pe o sansa de a impartasi povesti cu cei dragi decedati si de a le cere binecuvantarile.

  1. The Smoking Dead – Filipine

O alta idee din Filipine aici. Oamenii Tinguian imbraca trupurile in cele mai frumoase haine, le odihnesc pe scaune si isi aseaza tigarile aprinse in gura. Corpurile raman in aceste pozitii cateva saptamani.

  1. Eliberarea spiritului – Australia aborigena

In societatile aborigene, se crede ca atunci cand cineva moare, spiritul lor se intoarce in tara inainte de a renaste. Pentru a incepe spiritul in calatoria sa, are loc o ceremonie de fumat in casa decedatului pentru a alunga spiritul. Corpul este apoi plasat pe o platforma inalta acoperita cu frunze si lasat luni de zile sa se descompuna.

  1. Inmormantari cu muzica – New Orleans, SUA

New Orleans este un oras cunoscut pentru muzica, mancare si cultura, asa ca nu este de mirare ca le place funeraliile sa fie pline de divertisment. O formatie de jazz conduce precesiunea sicriului urmata de familia si prietenii lor la cimitir, cantand dirge si imnuri sumbre. Odata ingropat, muzica devine mult mai plina de viata si incepe o petrecere pentru a sarbatori viata decedatului in New Orleans

0 Shares
You May Also Like