Cum iti poti educa corect copilul?

Cum iti poti educa corect copilul?

0 Shares
0
0
0

Copiii cu varsta sub 3 ani pot fi educati in diferite moduri:

  • intr-o clasa specifica de gradinita adaptata la nevoile copiilor mici
  • in clasele de gradinita cu unul sau mai multe niveluri
  • intr-un mediu mixt, care combina serviciile pentru copilaria timpurie si scoala, ceea ce face posibila oferirea de timp scolar in aranjamente concepute la nivel local

Socializarea se imbunatateste la gradinita

Studiile au aratat ca, daca este incredintat unei gradinite, copilul poate socializa mai bine si, mai ales, exista o stimulare senzoriala adecvata dezvoltarii. Copiii aflati in grija bunicilor sunt adesea lasati multe ore in fata televizorului sau a altor ecrane si, prin urmare, au tendinta de a se izola.

Acest lucru nu se datoreaza doar neglijentei bunicilor, ci si faptului ca diferenta de varsta este adesea de asa natura incat copiii nu sunt stimulati sa invete si, in orice caz, nu exista o abordare adecvata varstei.

In plus, lipsa companiei semenilor, a altor copii, duce la dificultati in interactiunea cu acestia, mai ales daca este catapultat in lumea copiilor dupa varsta de trei ani, cand poate ca toti micii prieteni de aceeasi varsta au avut experiente de socializare diferite.

Micile contraste care te ajuta sa cresti

Din punct de vedere pedagogic, trebuie subliniat, de asemenea, ca intre 18 si 36 de luni, copilul dezvolta o capacitate mai mare de a gestiona contrastele cu colegii. Tocmai din acest motiv, in aceasta etapa, el sau ea nu trebuie sa fie izolat(a), ci, dimpotriva, trebuie sa se confrunte zilnic cu experienta sinelui si a celuilalt.

Copilul, prin frecventarea colegilor, iese din dialectica adult/copil care ii creeaza un mediu prea protector si care il determina sa vrea sa castige mereu orice conflict, tocmai pentru ca adultii au tendinta de a-i face pe plac. La gradinita Sector 1 cel mic va fi integrat intr-un mediu cald si primitor.

Pe scurt, copilul de la bunici stie ca daca isi doreste o jucarie o poate avea oricand, la gradinita trebuie sa astepte sa ii vina randul, sa invete sa inteleaga ca aceeasi jucarie poate fi dorita si de alti copii si ca daca invata sa medieze poate obtine beneficii si poate crea relatii sanatoase cu prietenii sai.

Relatiile cu semenii il determina sa vada contrastele asa cum sunt ele de fapt, cu posibilitatea de a obtine ceea ce doreste sau de a fi nevoit sa medieze, sa faca compromisuri si poate sa imparta jucarii sau culori, fara a face din asta o tragedie.

Astfel, parintii se pot trezi cu copii mai putin capriciosi tocmai pentru ca sunt obisnuiti sa renunte, sa se imparta si sa aiba ca raspuns NU-ul. Pe de alta parte, toti pedagogii sunt de acord ca experienta NU pentru copii si adolescenti este o experienta esentiala pentru cresterea lor si pentru a sti cum sa fie in lume.

Trimite copilul la gradinita pentru a imbunatati abilitatile lingvistice

Frecventarea gradinitei in acest stadiu ajuta, de asemenea, la imbunatatirea abilitatilor lingvistice, care vor sta la baza cunostintelor si abilitatilor de invatare in viitor. Evident, toti parintii sunt ingrijorati de prezenta in clasa a unui copil prea vioi si poate cu o atitudine increzuta, dar educatorii buni stiu cum sa tina la distanta un astfel de comportament, dar mai ales stiu ca, in anumite limite, chiar si aceasta experienta pentru copii este formativa si poate duce la dezvoltarea capacitatii de a interactiona si de a face fata chiar si unor situatii nesimple.

Alte sfaturi pentru educarea copilului

Copiii invata abilitati de viata prin joaca. Este pregatirea pentru viata. Daca poti pune in aplicare sisteme care sa-i permita copilului tau sa exerseze abilitatile de care va avea nevoie pentru a reusi sa foloseasca jocul, el va beneficia de eforturile tale mai tarziu in viata. Pune-le timp deoparte, cel putin de cateva ori pe saptamana, fara distrageri si da-le timp sa se joace singuri, cu fratii lor sau cu prietenii. Majoritatea jocurilor pe care le joaca si care necesita sa-si foloseasca imaginatia sunt benefice. Daca sunt singuri, Lego-urile sunt, de asemenea, o modalitate buna de a-i determina sa gandeasca, sa creeze si sa se distreze. Aceasta este o alta activitate pe care s-ar putea sa fie nevoie sa o incepi putin si sa o construiesti de acolo, dar poate merita. Fiica mea poate sta singura in camera ei ore intregi construindu-si legourile. Cand am inceput, era mai degraba 5-10 minute. Drumul a fost greu pentru a o duce acolo unde se afla, dar a meritat.

Daca intampinati probleme cu configurarea, consultati Let Grow. Cursurile au fost fondate de oameni de stiinta sociali de frunte cu convingerea ca eliminarea jocului natural si a independentei este daunatoare copiilor nostri. Misiunea lor este sa respinga supraprotectia si sa restabileasca rezistenta copilariei. Un mod mic in care isi propun sa faca asta este sa ii ajute pe copii sa se joace din nou impreuna afara.

 

0 Shares
You May Also Like