Cum functioneaza panourile fotovoltaice?

Cum functioneaza panourile fotovoltaice?

0 Shares
0
0
0

Energia solara fotovoltaica este obtinuta prin transformarea luminii solare in electricitate folosind o tehnologie bazata pe efectul fotoelectric. Este un tip de energie regenerabila, inepuizabila si nepoluanta, care poate fi produsa in instalatii, de la mici generatoare pentru autoconsum pana la mari instalatii fotovoltaice. Descoperiti cum functioneaza aceste imense campuri solare.

CE ESTE ENERGIA FOTOVOLTAICA?

Energia solara fotovoltaica este o sursa de energie curata, regenerabila, care foloseste radiatia solara pentru a produce energie electrica. Se bazeaza pe asa-numitul efect fotoelectric, prin care anumite materiale sunt capabile sa absoarba fotoni (particule usoare) si sa elibereze electroni, generand un curent electric.

In acest scop este utilizat un dispozitiv semiconductor numit celula fotovoltaica, care poate fi confectionat din siliciu monocristalin, policristalin sau amorf sau alte materiale semiconductoare cu film subtire. Celulele obtinute din siliciu monocristalin sunt obtinute dintr-un singur cristal de siliciu pur si obtin o eficienta maxima, intre 18% si 20% in medie.

Cele obtinute din siliciu policristalin sunt fabricate in blocuri din mai multe cristale, deci sunt mai ieftine si au o eficienta medie cuprinsa intre 16% si 17,5%. In cele din urma, cele obtinute din siliciu amorf au o retea cristalina dezordonata, ceea ce duce la o performanta mai mica (eficienta medie intre 8% si 9%), dar si un pret mai mic.

Cum functioneaza

Fotovoltaica solara este o tehnologie eleganta care produce energie electrica de la lumina soarelui fara parti mobile. Intr-o celula fotovoltaica, lumina solara detaseaza electronii de atomii lor de siliciu gazda.

Pachetele minuscule de energie usoara numite fotoni sunt captate de electroni si ofera suficienta energie pentru a elibera electronul de atomul gazda. In apropierea suprafetei superioare a celulei se afla o „membrana unidirectionala” numita jonctiune pn, care este formata prin difuzarea unor cantitati minuscule de fosfor la o adancime de aproximativ un micrometru intr-o placa subtire de siliciu.

Cand un electron liber traverseaza jonctiunea pn nu se poate intoarce cu usurinta, determinand o tensiune negativa sa apara pe suprafata orientata spre soare (si o tensiune pozitiva pe suprafata din spate).

Suprafetele din fata si cele din spate pot fi conectate impreuna printr-un circuit extern pentru a extrage curentul, tensiunea si puterea din celula solara. Celulele solare sunt ambalate in spatele sticlei pentru a forma module fotovoltaice, care au o durata de viata tipica de 20 pana la 40 de ani.

O piata in schimbare

Piata solara mondiala este dominata de panouri fotovoltaice, iar cea mai mare parte a pietei fotovoltaice din lume este deservita de celule solare cristaline de siliciu. Pana in prezent, PV a gasit o utilizare pe scara larga pe pietele de nisa, cum ar fi electronice de consum, surse de alimentare de la distanta si sateliti.

In ultimii ani au avut loc scaderi dramatice ale costurilor panourilor solare fotovoltaice, iar industria s-a extins enorm. Energia solara fotovoltaica este acum mai putin costisitoare decat electricitatea interna si comerciala din retea. Se apropie de cost-competitivitate de energia electrica conventionala.

Se poate astepta cu incredere ca costurile sistemelor fotovoltaice vor continua sa scada timp de zeci de ani. Vanzarile actuale la nivel mondial de module fotovoltaice sunt de 30-40 gigawatt pe an.

Beneficii oferite de panouri fotovoltaice

Utilizarea unor panouri fotovoltaice ca sursa de electricitate se poate dovedi a fi cu adevarat benefica. Odata achizitionate panourile solare si depasirea costurilor de instalare, puteti incepe sa economisiti bani datorita costurilor reduse ale energiei electrice.

Un alt avantaj al energiei oferita de aceste panouri solare este faptul ca este ecologica. Folosirea lor contribuie la reducerea amprentei noastre de carbon.

Panouri fotovoltaice si intretinere

Curatarea panourilor solare este destul de simpla; trebuie doar sa fie mentinute, curate, respectiv sa nu fie umbrite de copaci. Daca praful sau zapada devin o problema, acestea trebuie curatate cu apa calda si cu o perie sau furtun de inalta presiune. Daca nu doriti sa o faceti singur, puteti contacta intotdeauna o companie de curatare a ferestrelor si ei vor face aceasta treaba in locul dvs.

Panourile fotovoltaice pot dura pana la 35 de ani sau mai mult, dar invertorul de panou solar trebuie inlocuit dupa zece-cincisprezece ani. Cu toate acestea, este intotdeauna bine sa il schimbati in siguranta si sa verificati cu instalatorul, care sunt cerintele specifice de intretinere pentru sistemul dvs., precum si asigurarea respectiva.

Exista multe dovezi legate de energia solara, care arata ca aceasta este o sursa excelenta de energie regenerabila si exista o multime de motive pentru care ar trebui sa incepeti sa profitati de avantajele pe care le aduce energia solara in viata dvs.

Pe langa reducerea amprentei de carbon, veti reduce si facturile de energie electrica. Mai mult, panourile fotovoltaice sunt usor de intretinut si vor rezista mult timp.

Acestea sunt in mare parte cateva dintre cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunoasteti cu totii, in ceea ce priveste aceste panouri fotovoltaice, inainte de a le achizitiona si de a va bucura de toate beneficiile lor.

0 Shares
You May Also Like