Cum au aparut bauturile alcoolice si ce sunt?

Cum au aparut bauturile alcoolice si ce sunt?

0 Shares
0
0
0

Bauturile alcoolice sunt acele bauturi care contin etanol (alcool etilic) in compozitia lor. Bauturile alcoolice joaca un rol social important in multe culturi ale lumii, datorita efectului lor ca un drog depresiv recreativ. Majoritatea tarilor au legi care reglementeaza productia, vanzarea si consumul acestor bauturi. Una dintre ele este ca, in general, vanzarea si consumul sau sunt limitate la minori.

Conform elaborarii, este posibil sa se faca distinctia intre bauturile produse prin simpla fermentare alcoolica (vin, bere, cidru, mied, sake), in care continutul de alcool nu depaseste de obicei 15°, si cele produse prin distilare, cu un continut alcoolic mai mare de 15°.

Printre acestea din urma se numara diferitele tipuri de bauturi spirtoase si bauturi spirtoase (coniacwhisky, tequila, rom, vodca, cachaza, pisco, gin, printre altele). Cantitatea de alcool dintr-o licoare sau alta bautura alcoolica se masoara fie prin volumul de alcool pe care il contine, fie prin gradul sau de alcool.

Alcoolul etilic (etanolul) este un “drog “legal de agrement in majoritatea partilor lumii si unul dintre cele mai utilizate pe scara larga. Fiind un medicament depresiv, in doze mici sau moderate produce euforie, reduce anxietatea etc. Cu toate acestea, consumul sau excesiv poate provoca daune organismului, precum si poate provoca betie sau coma etilica si dependente, cum ar fi alcoolismul, care provoaca milioane de decese pe an in lume.  Ai testat Blended Whisky?

Bauturi distilate

Bauturile distilate sunt rezultatul procesului de separare a apei si alcoolului de un lichid fermentat anterior, a carui materie prima poate fi o cereala (cum ar fi orz, porumb sau secara), un tubercul (cum ar fi cartofii) sau deseuri de fructe.

Metoda de distilare poate fi industriala sau artizanala, in functie de volumul de productie si de calitatea dorita pentru produsul final. In orice caz, obiectivul sau este de a obtine o bautura alcoolica pura cu un nivel de peste 40 °.

Distilarea poate fi detasata printr-un proces de perfuzie prin care se adauga arome la produsul final, ca in cazul ginului, a carui componenta principala si distinctiva este ienuparul.

Bauturile albe sunt bauturi limpezi care au mai putini congeneri (componente biologic active) si, prin urmare, sunt mai putin daunatoare.

Printre principalele bauturi de acest tip se numara:

  • Tequila (GA 60°)
  • Whisky(GA 40°)
  • Coniac (GA 40°)
  • Vodca (GA 40°)
  • ROM (GA 40°)

Consumul de alcool in exces dauneaza sanatatii umane

Etanolul, un tip de alcool prezent in bauturile alcoolice, este cel mai utilizat drog depresiv legal din lume si a fost asa de milenii. Consumul sau creeaza dependenta si poate duce la alcoolism. Consumul de doze mari de etanol provoaca betie (intoxicatie cu alcool), ceea ce poate duce la o mahmureala odata ce efectele s-au terminat.

Cand se bea alcool, mai mult decat de obicei?

Se cunoastea deja faptul ca alcoolul se consuma in cantitati mai mari la petreceri, de sarbatori sau in cadrul unui eveniment special din familie cand toata lumea cauta sa se simta bine. Barbatii consuma mai des alcool decat femeile.

Cum a aparut vodka?

Vodca este un alcool de top vandut peste tot in lume. Cand a fost consumat pentru prima data, a fost doar in Europa. Lichidul limpede este rezultatul combinarii apei si etanolului. Este distilat dintr-o substanta fermentata precum porumb, cartofi, cereale etc.

Polonia si Rusia sustin ca sunt primul loc care a produs vodca. Prima productie documentata de vodca a fost la sfarsitul secolului al IX-lea in Rusia. Cu toate acestea, raportat intr-un oras rus numit Khylnovsk in 1174 a fost prima distilerie cunoscuta a fost in jur de 200 de ani mai tarziu. Polonia sustine ca a distilat vodca in secolul al VIII-lea. Acest spirt pe care l-au distilat era din vin si este mai mult din coniac decat din vodca.

La inceput, vodca era distilata o singura data. Distilatorii au invatat curand beneficiile distilarii vodcii de mai multe ori, ceea ce are ca rezultat un continut mai mare de alcool cu ​​o calitate mai buna. Mai tarziu, s-a descoperit ca folosirea carbunelui in procesul de distilare era o noua modalitate de purificare a vodcii.

In timpul Primului Razboi Mondial, vodca si-a facut drum in America de Nord, iar al Doilea Razboi Mondial a adus productia de vodca in tarile occidentale. Consumul era in crestere, la fel si productia. Vodca nu mai era un bautura care se facea doar in Rusia si in tarile est-europene.

Pentru a fi considerata  vodca, trebuie sa aiba o dovada de 40% ABV sau 80 din SUA. Aceasta cerinta a fost stabilita si a ramas inca din anii 1890. Uniunea Europeana cere un minim de 37,5% pentru vodca. A castigat notorietate in lumea cocktailurilor datorita versatilitatii sale. Prima carte de cocktail-uri care a inclus o reteta de vodca a fost Savoy Cocktail Book. Reteta a fost „Luni albastra”, o bautura care continea vodca, Cointreau si suc de legume albastre.

Astazi, vodca este una dintre cele mai consumate bauturi spirtoase. Pe masura ce anii au trecut, distilatorii au experimentat cu diferite arome si aditivi pentru a schimba gustul si aspectul spiritului neutru. Si, desi acum este produs in intreaga lume, este inca produs in casa sa originala: Rusia si Polonia.

 

0 Shares
You May Also Like