Ce este vopseaua electrostatica?

Ce este vopseaua electrostatica?

0 Shares
0
0
0

Vopsea electrostatica, de asemenea, cunoscuta sub numele de “pulbere de acoperire, ” este frecvent utilizat in industria metalului pentru a crea un finisaj uniform si durabil pe metale si unele materiale plastice care impiedica bule care pot aparea cu vopsele lichide traditionale. Este folosit in multe materiale plastice si in toate tipurile de metal.

Procesul de vopsire electrostatica este simplu in concept si functionare. O pulbere uscata compusa din rasini si pigmenti este alimentata dintr-un rezervor de alimentare al unui pistol intr-un amperaj scazut, este transmisa de la incarcarea de inalta tensiune la praf.

Piesa care urmeaza sa fie pictata este impamantata electric. Cand sunt pulverizate, particulele de praf incarcate sunt atrase ferm de suprafata partii impamantate pana cand se topeste intr-un strat neted in cuptoarele de intarire.

Este mult mai durabila decat vopselele lichide si este un proces ecologic, deoarece nu exista solventi care se evapora in aer sau curg.

Diferitele formulari (epoxidice, poliuretanice, poliester sau hibrizi) sunt determinate de destinatia lotului. De exemplu, uretanul si poliesterul ofera cea mai buna durabilitate exterioara, in timp ce epoxidice, este cel mai bun pentru protectia impotriva coroziunii si rezistenta la substante chimice si solventi. Vezi mai multe detalii pe  Electrostatica.ro.

Ce este acoperirea cu pulbere electrostatica?

Vopseaua lichida electrostatica exista inca din anii 1940, cand William Ransburg a inventat primul echipament pentru a o aplica.

Ulterior, la inceputul anilor 1950, un om de stiinta german a dezvoltat un proces de aplicare eficienta a acoperirilor cu pulbere.

De atunci, a existat o dezbatere aprinsa despre care proces este mai bun. Fiecare are avantaje pentru producatori si, adesea, ambele sunt necesare. Ambele acoperiri (lichid si pulbere) pot fi aplicate electrostatic.

Nu exista un castigator evident, deoarece raspunsul poate depinde de tipul de aplicatie, de produsele implicate si de alti cativa factori.

Acoperirea cu pulbere este procesul de aplicare a unui material fin, uscat, cu o curgere libera pe un substrat metalic si de coacere pentru a forma un strat durabil, decorativ.

Acoperirile cu pulbere se bazeaza pe sisteme de rasina polimerica, pigmenti si alti aditivi care sunt macinati in pulbere. Exista o serie de acoperiri cu pulbere in functie de faptul daca este fabricat din acrilice, poliuretan, poliester, poliester-epoxidic sau epoxidic pur.

Acoperirea cu pulbere poate fi un polimer termoplastic sau termoset. Ele difera prin faptul ca, in timp ce termorezistentul utilizeaza substante chimice care reactioneaza la praf atunci cand sunt incalzite, termoplasticele se topesc si se fixeaza pe acoperire atunci cand sunt incalzite si nu exista substante chimice suplimentare implicate in proces.

Modul de aplicare a ambilor polimeri este aproape similar, iar aspectul rezultatului final este identic.

In timpul etapei de aplicare, acoperirea cu pulbere este transformata si un proces electrostatic determina pulberea sa adere la suprafata. In acel moment, granulele de praf si suprafata sunt incarcate impreuna cu volti de energie electrostatica.

Incalzirea stratului de pulbere trebuie efectuata intr-un cuptor timp de 10 minute la o temperatura ridicata de aproximativ 400 de grade Fahrenheit (200 de grade Celsius). Acest lucru topeste praful, permitandu-i sa infasoare obiectul, atasand in acelasi timp polimerul intr-un finisaj polimeric asemanator plasei.

Ce este campul electrostatic?

Electrostatica este o ramura a fizicii care studiaza sarcinile electrice in repaus ( electricitatea statica ).

Inca din timpurile clasice , se stie ca unele materiale, cum ar fi chihlimbarul , atrag particule usoare dupa frecare . Cuvantul grecesc pentru chihlimbar, ἤλεκτρον ( ḗlektron ), a fost astfel sursa cuvantului „ electricitate ”. Fenomenele electrostatice apar din fortele pe care sarcinile electrice le exercita unele asupra altora. Astfel de forte sunt descrise de legea lui Coulom .

Chiar daca fortele induse electrostatic par a fi destul de slabe, unele forte electrostatice sunt relativ mari. Forta dintre un electron si un proton , care impreuna formeaza un atom de hidrogen , este cu aproximativ 36 de ordine de marime mai puternica decat forta gravitationala care actioneaza intre ei.

Exista multe exemple de fenomene electrostatice, de la cele atat de simple precum atragerea foliei de plastic pe mana dupa ce aceasta este scoasa dintr-un ambalaj, pana la explozia aparent spontana a silozurilor de cereale, deteriorarea componentelor electronice in timpul productiei si fotocopiator si laser . functionarea imprimantei .

Electrostatica implica acumularea de sarcina pe suprafata obiectelor din cauza contactului cu alte suprafete. Desi schimbul de sarcina are loc ori de cate ori doua suprafete intra in contact si se separa, efectele schimbului de sarcina sunt de obicei observate numai atunci cand cel putin una dintre suprafete are o rezistenta ridicata.la fluxul electric, deoarece sarcinile care se transfera sunt prinse acolo pentru un timp suficient de lung pentru ca efectele lor sa fie observate.

Aceste incarcaturi raman apoi pe obiect pana cand fie se scurg la pamant, fie sunt rapid neutralizate printr-o descarcare . Fenomenul familiar al unui „soc” static este cauzat de neutralizarea sarcinii acumulate in corp din contactul cu suprafetele izolate.

0 Shares
You May Also Like