Cele mai frecvente cauze ale vederii încețoșate

Cele mai frecvente cauze ale vederii încețoșate

0 Shares
0
0
0

Vederea încețoșată este o problemă serioasă ce poate impacta în mod negativ viața unei persoane. De la afectarea activităților zilnice, până la reducerea calității interacțiunilor sociale și a performanței la școală sau la locul de muncă, consecințele pot fi severe. În acest articol, explorăm cele mai frecvente cauze ale vederii încețoșate, dar și care sunt situațiile în care trebuie să mergi la un consult la ochi amănunțit.

Probleme de vedere

Problemele de vedere, precum viciile de refracție, pot duce la disconfort și ochi încețoșați. Astigmatismul, miopia, hipermetropia sunt vicii de refracție care pot determina vederea încețoșată [1]-[2]-[3]:

  • astigmatismul este cauzat de o cornee sau un cristalin neregulat, care împiedică focalizarea corectă a luminii pe retină;
  • miopia este o condiție în care obiectele de aproape sunt văzute clar, dar obiectele de departe sunt încețoșate;
  • hipermetropia implică vederea clară a obiectelor situate la depărtare, dar cele de aproape sunt încețoșate.

Un alt factor care poate afecta vederea este sindromul ochilor uscați [1]-[3]. Acesta se produce atunci când ochii nu produc suficiente lacrimi sau atunci când lacrimile se evaporă prea repede. Acest lucru poate duce la iritarea ochilor și la vederea încețoșată. În plus, dacă nu este tratat, sindromul ochilor uscați poate provoca leziuni la nivelul corneei.

Tratamentul pentru aceste afecțiuni poate varia de la purtarea de ochelari sau lentile de contact, la administrarea de picături oftalmologice pentru a stimula producerea de lacrimi sau chiar la intervenții pe cale chirurgicală: Atenție: orice tip de tratament trebuie urmat numai la recomandarea unui optometrist sau al unui oftalmolog, în baza prescripției medicale.

Probleme oculare grave

Cataracta este una dintre cele mai frecvente probleme oculare grave [1]-[2]-[3]. Aceasta se manifestă prin opacifierea cristalinului, lentila naturală a ochiului care se află în spatele irisului și a pupilei. Aceasta duce la o vedere încețoșată și la probleme în efectuarea unor activități de zi cu zi. Din fericire, cataracta poate fi corectată prin intervenție chirurgicală. Alte probleme oculare frecvente, dar grave, ce pot cauza vedere încețoșată sunt [1]-[2]-[3]:

  • glaucomul – dacă nu este diagnosticat și tratat la timp, poate duce la pierderea vederii. Simptomele sale includ vederea încețoșată, pierderea vederii periferice și dureri oculare;
  • deteriorarea corneei, stratul transparent care acoperă partea frontală a ochiului, poate provoca vederea încețoșată sau deformarea imaginilor;
  • degenerescența maculară este o boală care afectează partea centrală a retinei, numită maculă, provocând pierderea vederii centrale.

Pentru a preveni aceste probleme oculare grave, îți recomandăm să efectuezi consultații optometrice regulate. Chiar dacă nu ai simptome, este benefic să te vadă un specialist pe măsură ce înaintezi în vârstă și cu atât mai mult dacă ai risc de boli oculare.

Alte probleme de sănătate care pot afecta vederea

Diabetul reprezintă o afecțiune medicală notabilă care poate avea un impact semnificativ asupra vederii. Persoanele cu diabet prezintă risc de retinopatie diabetică, o afecțiune care afectează vasele de sânge din retină și care poate provoca vederea încețoșată. Alte afecțiuni medicale ce pot afecta și vederea sunt [1]-[2]-[3]:

  • migrenele, în special cele care sunt însoțite de aura, pot avea, de asemenea, efecte asupra vederii. Aura este o perturbare vizuală temporară care precede de obicei durerea de cap;
  • traumatismele cranio-cerebrale. Acestea pot provoca o varietate de probleme de vedere, inclusiv vederea încețoșată;
  • nivelul scăzut de glicemie, sau hipoglicemia, poate, de asemenea, provoca vederea încețoșată. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când nivelul de glicemie al unei persoane scade rapid. Deși vederea încețoșată cauzată de hipoglicemie este de obicei temporară, este imperios să se trateze rapid hipoglicemia, pentru a evita complicațiile pe termen lung.

Când trebuie să mergi la consult optometric?

Există numeroase semne de alarmă care indică necesitatea unui consult optometric. Unul dintre cele mai evidente este vederea încețoșată. Aceasta poate fi un simptom al unor probleme oculare sau de sănătate generală, iar dacă este constantă, însoțită de durere oculară sau dureri de cap, ar trebui să te adresezi unui specialist. Dacă vederea încețoșată apare brusc sau dacă afectează doar un ochi, trebuie să soliciți ajutor medical de urgență.

Pe lângă identificarea simptomelor evidente, controalele regulate sunt fundamentale pentru menținerea sănătății ochilor. Acestea pot ajuta la detectarea timpurie a unor probleme oculare grave, cum ar fi glaucomul sau degenerescența maculară, care pot cauza vederea încețoșată. Stabilește o programare la o consultație optometrică gratuită și verifică-ți vederea periodic!

Anumite condiții de sănătate, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială, pot crește riscul de probleme de vedere. Persoanele cu aceste condiții de sănătate ar trebui să își monitorizeze regulat sănătatea ochilor. Orice schimbare bruscă sau persistentă în privința vederii poate fi un semn al unei probleme de sănătate subiacente. Dacă observi astfel de schimbări, mergi la un consult optometric în cel mai scurt timp posibil!

Bibliografie:

1. Australia, Healthdirect. “Blurred Vision.” Www.healthdirect.gov.au, 14 May 2021, www.healthdirect.gov.au/blurred-vision. Accessed 30 Jan. 2024;

2. “What’s Causing My Blurred Vision?” Healthline, 30 Apr. 2018, www.healthline.com/health/hazy-vision. Accessed 30 Jan. 2024;

3. “Blurred Vision: Symptoms, Causes & Treatments.” Cleveland Clinic, 4 Oct. 2022, my.clevelandclinic.org/health/symptoms/24262-blurred-vision. Accessed 30 Jan. 2024.

0 Shares
You May Also Like