Cum se ia carnitina?

0 Shares
0
0
0

Carnitina este un compus natural prezent în corpul uman, care joacă un rol important în metabolismul grăsimilor. De asemenea, este disponibilă ca supliment alimentar și este folosită în diverse scopuri, cum ar fi îmbunătățirea performanței sportive, pierderea în greutate și susținerea sănătății inimii. Pentru a obține cele mai bune rezultate și pentru a evita efectele secundare nedorite, este important să știi cum să iei carnitina în mod corect.

Tipuri de carnitină:

Există mai multe tipuri de carnitină disponibile sub formă de suplimente, dar cele mai comune sunt L-carnitina și acetil-L-carnitina. Acestea sunt cele două forme de bază și au utilizări și beneficii specifice:

 1. L-carnitina: Este forma naturală a carnitinei și este folosită în principal pentru a susține metabolismul grăsimilor și pentru a îmbunătăți performanța sportivă.
 2. Acetil-L-carnitina (ALCAR): Această formă a carnitinei este legată de un grup acetil și este mai bine absorbită în creier. Se folosește pentru susținerea funcției cognitive și a sănătății creierului. În acest sens recomandăm și Baton de ciocolata proteic – BioTechUSA Zero Bar 50g – gym-stack.ro.

Cum să iei carnitina:

Modul de administrare a carnitinei poate varia în funcție de tipul de carnitină și de scopul utilizării. Iată cum să iei carnitina în funcție de diferitele situații:

 1. Pentru îmbunătățirea performanței sportive:
 • L-carnitină: Pentru a îmbunătăți performanța sportivă și pentru a susține metabolismul grăsimilor, se recomandă consumul a 2-3 grame de L-carnitină pe zi, înainte de antrenament sau cu o masă.
 • Acetil-L-carnitină (ALCAR): Dacă dorești să îmbunătățești performanța sportivă și să susții funcția cognitivă, poți lua 1-2 grame de ALCAR pe zi, preferabil dimineața sau înainte de antrenament.
 1. Pentru pierderea în greutate:
 • L-carnitină: Dacă utilizezi carnitina pentru a sprijini pierderea în greutate, se recomandă să iei 2-3 grame de L-carnitină pe zi, preferabil cu o masă.
 • Acetil-L-carnitină (ALCAR): ALCAR poate fi luată în cantitatea de 1-2 grame pe zi pentru susținerea pierderii în greutate. Este important să fie combinată cu o dietă echilibrată și cu exerciții fizice regulate pentru a obține cele mai bune rezultate.
 1. Pentru sănătatea creierului:
 • Acetil-L-carnitină (ALCAR): Pentru a susține sănătatea creierului și funcția cognitivă, se recomandă luarea de 1-2 grame de ALCAR pe zi, preferabil dimineața sau în timpul zilei.
 1. Pentru susținerea sănătății inimii:
 • L-carnitină: Pentru a susține sănătatea cardiovasculară, se poate lua 2-3 grame de L-carnitină pe zi, de preferat înainte de masă.
 1. Pentru alt scop specific:
 • Pentru alte scopuri, cum ar fi susținerea sănătății ficatului sau a nivelurilor de energie, consultă întotdeauna un specialist sau un medic pentru recomandări specifice privind dozajul și momentul administrării.

Este important să menționez că suplimentele cu carnitină trebuie luate conform instrucțiunilor de pe etichetă și că doza poate varia în funcție de marca produsului. De asemenea, este întotdeauna recomandat să consulți un medic sau un specialist în sănătate înainte de a începe suplimentarea cu carnitină, mai ales dacă ai condiții medicale preexistente sau iei alte medicamente.

Carnitina poate fi un supliment util în anumite situații, cum ar fi îmbunătățirea performanței sportive, susținerea pierderii în greutate sau a sănătății creierului. Cu toate acestea, este important să știi cum să iei carnitina în funcție de obiectivele tale individuale și să consulți un specialist înainte de a începe orice suplimentare pentru a te asigura că este potrivită pentru nevoile tale.

Exerciții recomandate după administrarea de carnitină

Carnitina este un supliment popular în industria fitness-ului și a nutriției, adesea promovat ca un ajutor în arderea grăsimilor și îmbunătățirea performanței sportive. Cu toate acestea, pentru a obține cele mai bune rezultate din administrarea de carnitină, este esențial să o combini cu un program de exerciții fizice adecvat.

Ce este carnitina și cum funcționează?

Carnitina este o substanță asemănătoare aminoacizilor care joacă un rol crucial în transportul acizilor grași în interiorul mitocondriilor, centralele energetice ale celulelor. Aici, acizii grași sunt descompusi și transformați în energie. Carnitina poate ajuta la îmbunătățirea utilizării grăsimilor ca sursă de energie în timpul exercițiilor fizice, ceea ce poate duce la o mai bună rezistență și performanță.

Exerciții recomandate după administrarea de carnitină

 • Antrenamentul cardiovascular (aerob): Carnitina este adesea asociată cu exercițiile cardio, cum ar fi alergarea, mersul pe jos, ciclismul și înotul. Acest tip de exercițiu ajută la creșterea ratei cardiace și la arderea caloriilor, ceea ce poate contribui la pierderea în greutate și la îmbunătățirea compoziției corporale.
 • Antrenamentul de rezistență: Exercițiile de forță, cum ar fi ridicarea greutăților sau utilizarea aparatelor de forță, pot beneficia și ele de administrarea de carnitină. Carnitina poate sprijini transportul de acizi grași către mușchi, contribuind la furnizarea de energie suplimentară în timpul antrenamentului și la reducerea stresului muscular.
 • Antrenamentul HIIT: Antrenamentul interval de mare intensitate (HIIT) implică alternarea rapidă între perioade scurte de efort intens și perioade de recuperare. Carnitina poate ajuta la furnizarea de energie suplimentară în timpul acestor perioade de efort intens, ceea ce poate îmbunătăți performanța în timpul antrenamentelor HIIT.
 • Exercițiile de rezistență cardiovasculară: Exercițiile care combină elemente de rezistență și cardio, cum ar fi antrenamentele de tip crossfit, pot beneficia, de asemenea, de aportul de carnitină. Aceste exerciții pun la încercare atât forța musculară, cât și capacitatea cardiovasculară.
 • Exercițiile de bază și flexibilitate: Nu uita să incluzi și exerciții de bază și de flexibilitate în rutina ta de antrenament. Acestea pot îmbunătăți stabilitatea, postura și mobilitatea, contribuind la prevenirea leziunilor și la menținerea unui corp sănătos în ansamblu.

Este important să reții că efectele carnitinei pot varia de la o persoană la alta, iar administrarea de carnitină nu înlocuiește o dietă sănătoasă și echilibrată sau o rutină de exerciții regulate. Înainte de a începe să iei suplimente de carnitină sau să începi un program de exerciții, este întotdeauna recomandat să consulți un medic sau un nutriționist pentru a primi sfaturi personalizate.

Administrarea de carnitină poate fi benefică în combinație cu un program adecvat de exerciții fizice. Exercițiile cardio, de rezistență, HIIT și alte tipuri de antrenament pot fi îmbunătățite de aportul de carnitină, ajutându-vă să vă atingeți obiectivele de fitness și să vă îmbunătățiți performanța sportivă. Cu toate acestea, asigurați-vă întotdeauna că luați suplimente conform instrucțiunilor și că aveți grijă de sănătatea generală prin alimentație și hidratare adecvate.

0 Shares